Атопичният дерматит при бебетата – ужасът на всяка майка - biotrade - изпитана дерматологична козметика - biotrade.bg

Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Най-продавани
Овлажняващ и хидратиращ крем за крака с уреа

Keratolin Foot 10% Urea хидратиращ крем за крака 50 мл

8.80 лв.

Pure Skin сапун 100 г

(2 клиентски отзива)
10.90 лв.
Най-продавани

Acne Out сапун за мазна и акнеична кожа 100 г

(6 клиентски отзива)
10.60 лв.

Calmax успокояващ гел след ухапвания 30 мл

(1 клиентски отзив)
6.50 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш

Атопичният дерматит при бебетата – ужасът на всяка майка

Атопичният дерматит при бебетата – ужасът на всяка майка

Ако има едно нещо, което бъдещите майки знаят още преди да са видели с очите си своето дете, това е изразът „атопичен дерматит“. Вероятно няма жена, която да не се е опасявала предварително, че детето ѝ може да страда от това състояние, а впоследствие всяко зачервяване на кожата и всеки сърбеж извиква в съзнанието точно тази диагноза.

 

Има ли бебето ми атопичен дерматит, защо го има и какво направих, че точно то да страда от това – обикновено страховете и чувството за вина се надпреварват за надмощие в главата на майката и тя се чувства виновна не само за всичко на този свят, но и за сърбежа на бебето.

Преди да се впуснете в тези емоции обаче е редно да сте напълно сигурни, че детето ви има именно атопичен дерматит, защото ще е глупаво да се чувствате виновни за атопичен дерматит, а пък то да има нещо друго, за което да пропуснете да се чувствате виновни. А пък за да сте сигурни, трябва да сте наясно какво точно представлява атопичният дерматит и какво го предизвиква.

 

КАКВО Е АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

 

Атопичният дерматит е хронично кожно състояние, причиняващо сърбеж, суха и раздразнена кожа. Често го наричат и „екзема“, но тази дума обобщава и други кожни състояние.

 

„Дерматит“ означава състояние на кожата, а „атопичен“ обозначава група състояния, предизвикани от алергични реакции, и в този смисъл атопичният дерматит има същата класификация като астмата и алергичния ринит. От всички видове екземи, атопичният дерматит е най-тежко протичащата и хронична по вид екзема.

 

ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВА НА АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

 

Смята се, че състоянието е следствие от действието или съвместното действие на няколко фактора, като най-важните са генетичната предразположеност и имунологичните фактори. Обикновено хората с атопичен дерматит имат в и други близки роднини със същото състояние или с друг тип алергия, или астма.

 

Според лекарите, хората с атопичен дертматит имат компрометирана кожна бариера в сравнение с хората с нормална такава. Това означава, че ако детето ви има атопичен дерматит, то е със суха кожа, склонна да пропуска бързо и лесно различни дразнители и да се дехидратира.

Въпреки че милиони хора по света страдат от това състояние, а едно на три деца има средна към тежка форма на атопичен дерматит, все още не се знае какво точно го причинява. Почти сигурното е обаче, че 90% от хората с тази диагноза я имат преди да навършат 5 години, както и че първичното диагностициране на възрастен е изключително рядко. Единственото хубаво е, че не е заразен – тоест няма как бебето ви да го „хване“, ако си играе с друго бебе, което страда от на атопичен дерматит. 

 

Наблюденията до момента показват, че следните неща могат да провокират атопичния дерматит:

 • продължителни и горещи душове
 • потене
 • студен и сух студ
 • сапуни, перилни препарати, дезинфектанти и препарати за почистване
 • вълнени дрехи, синтетични влакна
 • физически дразнители – пот, мръсотия, пясък, пушек
 • алергени – полени, прах
 • стрес
 • продължително физическо натоварване

 

Има и много външни фактори, които допринасят за раждането на деца с това състояние – замърсеният въздух (в момента в света има повече автомобили и производствено замърсяване отвсякога), агресията върху кожата и тенденцията да се ползват безброй препарати и сапуни, които изсушават кожата. Увеличеното присъствие на алергени у дома също имат своята роля – много хора без да знаят живеят в компанията на акари или имат алергия към домашните си любимци. 

 

Изненада – тютюнопушенето също е фактор за появата на атопичен дерматит, особено ако сте майка на малко бебе и пушите често и по много. Химическите хранителни добавки, вложени в храните, промяната на хранителните навици и включването на нехарактерни за нашите географски условия продукти (екзотични плодове, билки, зърнени продукти) допринасят за увеличаването на случаите на атопичен дерматит. Външните фактори включват още по-слабото излагане на днешните деца на различни микроби и бактерии, и въобще на инфекции заради маниакалните тенденции децата да бъдат отглеждани в стерилно чиста среда.

 

СИМПТОМИ И УСЛОЖНЕНИЯ 

 

Най-общият и масов симптом е сухата, сърбяща кожа, която се превръща в зачервен обрив. По време на активната фаза на атопичния дерматит, обривът става особено изразен, а сърбежът – нетърпим, но разчесването носи моментно облекчение – в дългосрочен план то увеличава възпалението и може да предизвика дори по-тежка инфекция.

 

При бебетата картината може да изглежда още по-неприятна:

 • сух, зачервен скалп, с кожни плаки
 • обриви по скалпа и бузите
 • обрив, който става на мехури и отделя чиста течност

 

При бебетата тези симптоми водят до нарушен сън, както и до тежки инфекции заради чесането.

 

При по-големи деца обривите се разпространяват по лактите, коленете или и двете едновременно. Появяват се кожни плаки на местата, където има обрив, по-светли и тъмни петна на кожата, удебелени кожни участъци, обрив по врата и лицето, особено около очите и изключително суха кожа, която образува люспи. Състоянието изисква лекарска намеса, ако обривът се развие в болка, подуване, отичане или затопляне на засегнатите участъци, ако има изтичане на течности от възпалените плаки или ако състоянието се влоши и развиете треска.

 

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С АТОПИЧНИЯ ДЕРМАТИТ

 

За съжаление, лечение за атопичния дерматит до момента не е известно. Намирането на подход, който да облекчава обрива и сърбежа, е изключително важно условие за воденето на нормален живот – и на бебето, и на майката, и на бащата. Успокояването на кожата намалява стреса и помага за предотвратяването на инфекции по кожата.

 

Най-добрата превенция за атопичния дерматит е хидратацията, а цялостната грижа включва продукти за грижа при атопична кожа, лекарства и промени във всекидневната рутина. Хидратацията подобрява кожната бариера, повишава защитните ѝ функции, предпазвайки я от алергени и дразнители. Разбира се, най-лесния начин за хидртация е къпането, но използвайки специфични овлажняващи продукти.

 

Храненето на бебе, което има атопичен дерматит, също е изключително важна част от превенцията. Повечето майки се притесняват, че нещо, което те ядат, е причинило състоянието у тяхното бебе. В повечето случаи това не е вярно, но все пак не се тъпчете много с фъстъци, скариди, всякакви ядки и краве мляко. 

 

По-важното, което трябва да знаете е, че кърмата винаги е по-добрият избор, в сравнение с адаптирано мляко за бебе с атопичен дерматит. Кърмата има естествен перфектен баланс между мазнини, протеини и въглехидрати, антитела и всякакви други вещества, защитаващи бебето и подкрепящи имунната му система. Когато дойде време за захранване на бебе с атопичен дерматит, въвеждайте бавно млечните продукти, яйца, храни от соя, морски продукти, ядки, фъстъци и глутен.

 

Интересен факт е, че обривите в областта на памперса при атопичен дерматит няма да са характерен сипмтом, ако бебето ви има атопичен дерматит. Сещате ли се защо? Защото зоната там често е влажна, разбира се. Проблемът с тази зона е друг и се нарича „подсичане“, което обаче е краткосрочен проблем и се решава със специален крем.

 

И две думи за ваксините и връзката им с атопичния дерматит. С две думи – връзка няма. Има изследвания, доказващи, че ваксините не предизвикват атопичен дерматит, така че спазвайте имунизационния календар на бебето и поне тази вина не си я причинявайте.

 

КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ ПРИ АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

 

Както вече разбрахме, атопичният дерматит е нелечим, но пък може да бъде овладян, така че детето ви да не се чеше до причиняване на рани. Също така разбрахме, че състоянието е провокирано от алергени, дразнители, съставки в някои продукти за бита и козметиката.

 

Всички тези неща, особено ако имате доказателства, че предизвикват възпаление, трябва да бъдат избягвани. Други обаче трябва да бъдат въведени в козметичната рутина и те най-общо се наричат овлажняващи продукти.

 

Овлажняващите лосиони и кремове са задължителна част от грижата за атопичната кожа, тъй като те повишават защитната ѝ функция и предотвратяват навлизането на дразнители. Понякога тези продукти са предписвани от лекар в зависимост от тежестта на заболяването.

 

В по-леките случаи можете сами да изберете козметиката, която да използвате за грижа на бебето – тя трябва да съдържа висока концетрация на вода и да позволява често нанасяне. Повечето специалисти препоръчват нанасяне на овлажняващ лосион веднага след къпане, както и къпането да се извършва с продукт за атопична кожа.

 

ПРОДУКТИТЕ НА BIOTRADE ЗА АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ 

 

ATOPITY УСПОКОЯВАЩ ЕМОЛИЕНТЕН БАЛСАМ ЗА ТЯЛО

 

Балсамът има възстановяваща липидите грижа, подходяща за много суха, чувствителна и атопична кожа. Предназначен е за използване при кърмачета, деца и възрастни. Подхранва в дълбочина, намалява усещането за сърбеж и раздразнение, като интензивно овлажнява и подобрява бариерната функция на кожата.

 

Балсамът е с ултралека текстура, няма аромат и буквално се топи върху кожата. Може да бъде нанасян сутрин и вечер, а при нужда – и по-често.

 

СЪСТАВКИ

 • Липидите от овес успокояват кожата и ѝ помагат да се възстанови от щетите, които атопичният дерматит предизвиква
 • Пробиотичен комплекс се грижи балансът на кожния микробиом да бъде възстановен.
  Ултралека текстура без аромат, която се разтапя в кожата.

 

ATOPITY ЕМОЛИЕНТНО ИЗМИВАЩО ОЛИО 

 

Олиото е много нежно към сухата кожа и я почиства по щадящ начин. Няма аромат и сапун в състава си, но пък има овлажняващо действие, което възстановява водно-липидната мантия на кожата. Спокойно можете да къпете детето всеки ден с него.

 

СЪСТАВКИ

 • Липиди от овес, богати на Омега-3 и Омега-6  мастни киселини, които успокояват мигновено кожата и облекчават сърбежа
 • Глицерин и пречистено масло от авокадо – за моментално овлажняване на кожата.

 

ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

 

Да предотвратите ново „избухване“ на атопичния дерматит е най-важната ви задача като родител на дете с това състояние. Ето няколко препоръки, които може да изпробвате и ако водят до успех, да въведете като правила

  • Дългото къпане и игра в банята е супер за децата, но за тези са атопичен дерматит водата не трябва да е гореща. Използвайте продукти за атопична кожа.
  • Обличайте детето в дрехи, които позволяват на кожата да диша. Памукът традиционно е най-добрият избор на текстил, докато вълната и особено полиестерът със сигурност ще дразнят кожата. Не опаковайте детето от глава до пети в стегнати дрехи, които го изпотяват, тъй като потта също предизвиква обрив.
  • Поддържайте ноктите на детето къси – така няма да може да се чеше до появата на рани.
  • Не претопляйте детето – това е изключително важно, дори и не само за децата с атопичен дерматит. Те нямат добър терморегулационен контрол и прегряват лесно. Няма нужда да ги увивате като ескимоси всеки път, щом излезете навън.
  • Давайте на детето вода достатъчно редовно.
  • Отървете се от алергените у дома – полени, мухъл, тютюнев дим.
  • Не стресирайте детето и се опитайте да го облекчите, когато видите, че е стресирано.

И накрая – не се поддавайте на чувството за вина. По света има милиони деца, които страдат от атопичен дерматит – вашето не е единственото и вие не сте виновни.

 

Състоянието може да бъде овладяно, така че детето да има нормален живот (и вие също), просто трябва да вложите време в изследване на това, което предизвиква обривите, и да ползвате правилната козметика.

И имайте предвид, че много деца израстват атопичния дерматит, превръщайки се в тийнейджъри и възрастни хора, които много рядко имат епизод на възпаление, а в повечето случаи живеят напълно нормално и се учат сами да контролират състоянието.

 

 

Автор: Красимира Хаджииванова