Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Атопичният дерматит при бебетата – ужасът на всяка майка

Атопичният дерматит при бебетата – ужасът на всяка майка

Ако има едно нещо, което бъдещите майки знаят още преди да са видели с очите си своето дете, това е изразът „атопичен дерматит“. Вероятно няма жена, която да не се е опасявала предварително, че детето ѝ може да страда от това състояние, а впоследствие всяко зачервяване на кожата и всеки сърбеж извиква в съзнанието точно тази диагноза.

 

Има ли бебето ми атопичен дерматит, защо го има и какво направих, че точно то да страда от това – обикновено страховете и чувството за вина се надпреварват за надмощие в главата на майката и тя се чувства виновна не само за всичко на този свят, но и за сърбежа на бебето.

 

Преди да се впуснете в тези емоции обаче е редно да сте напълно сигурни, че детето ви има именно атопичен дерматит, защото ще е глупаво да се чувствате виновни за атопичен дерматит, а пък то да има нещо друго, за което да пропуснете да се чувствате виновни. А пък за да сте сигурни, трябва да сте наясно какво точно представлява атопичният дерматит и какво го предизвиква.

 

КАКВО Е АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

 

Атопичният дерматит е хронично кожно състояние, причиняващо сърбеж, суха и раздразнена кожа. Често го наричат и „екзема“, но тази дума обобщава и други кожни състояние.

 

„Дерматит“ означава състояние на кожата, а „атопичен“ обозначава група състояния, предизвикани от алергични реакции, и в този смисъл атопичният дерматит има същата класификация като астмата и алергичния ринит. От всички видове екземи, атопичният дерматит е най-тежко протичащата и хронична по вид екзема.

 

ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВА НА АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

 

Смята се, че състоянието е следствие от действието или съвместното действие на няколко фактора, като най-важните са генетичната предразположеност и имунологичните фактори. Обикновено хората с атопичен дерматит имат в и други близки роднини със същото състояние или с друг тип алергия, или астма.

 

Според лекарите, хората с атопичен дертматит имат компрометирана кожна бариера в сравнение с хората с нормална такава. Това означава, че ако детето ви има атопичен дерматит, то е със суха кожа, склонна да пропуска бързо и лесно различни дразнители и да се дехидратира.

 

Въпреки че милиони хора по света страдат от това състояние, а едно на три деца има средна към тежка форма на атопичен дерматит, все още не се знае какво точно го причинява. Почти сигурното е обаче, че 90% от хората с тази диагноза я имат преди да навършат 5 години, както и че първичното диагностициране на възрастен е изключително рядко. Единственото хубаво е, че не е заразен – тоест няма как бебето ви да го „хване“, ако си играе с друго бебе, което страда от на атопичен дерматит

 

Наблюденията до момента показват, че следните неща могат да провокират атопичния дерматит:

  • продължителни и горещи душове
  • потене
  • студен и сух студ
  • сапуни, перилни препарати, дезинфектанти и препарати за почистване
  • вълнени дрехи, синтетични влакна
  • физически дразнители – пот, мръсотия, пясък, пушек
  • алергени – полени, прах
  • стрес
  • продължително физическо натоварване

 

Има и много външни фактори, които допринасят за раждането на деца с това състояние – замърсеният въздух (в момента в света има повече автомобили и производствено замърсяване отвсякога), агресията върху кожата и тенденцията да се ползват безброй препарати и сапуни, които изсушават кожата. Увеличеното присъствие на алергени у дома също имат своята роля – много хора без да знаят живеят в компанията на акари или имат алергия към домашните си любимци. 

 

Изненада – тютюнопушенето също е фактор за появата на атопичен дерматит, особено ако сте майка на малко бебе и пушите често и по много. Химическите хранителни добавки, вложени в храните, промяната на хранителните навици и включването на нехарактерни за нашите географски условия продукти (екзотични плодове, билки, зърнени продукти) допринасят за увеличаването на случаите на атопичен дерматит. Външните фактори включват още по-слабото излагане на днешните деца на различни микроби и бактерии, и въобще на инфекции заради маниакалните тенденции децата да бъдат отглеждани в стерилно чиста среда.

 

Симптоми и усложнения при атопичен дерматит

 

Най-общият и масов симптом е сухата, сърбяща кожа, която се превръща в зачервен обрив. По време на активната фаза на атопичния дерматит, обривът става особено изразен, а сърбежът – нетърпим, но разчесването носи моментно облекчение – в дългосрочен план то увеличава възпалението и може да предизвика дори по-тежка инфекция.

 

При бебетата картината може да изглежда още по-неприятна:
  • сух, зачервен скалп, с кожни плаки
  • обриви по скалпа и бузите
  • обрив, който става на мехури и отделя чиста течност

 

При бебетата тези симптоми водят до нарушен сън, както и до тежки инфекции заради чесането.

 

При по-големи деца обривите се разпространяват по лактите, коленете или и двете едновременно. Появяват се кожни плаки на местата, където има обрив, по-светли и тъмни петна на кожата, удебелени кожни участъци, обрив по врата и лицето, особено около очите и изключително суха кожа, която образува люспи. Състоянието изисква лекарска намеса, ако обривът се развие в болка, подуване, отичане или затопляне на засегнатите участъци, ако има изтичане на течности от възпалените плаки или ако състоянието се влоши и развиете треска.

 

Как да се справим с атопичния дерматит

 

За съжаление, лечение за атопичния дерматит до момента не е известно. Намирането на подход, който да облекчава обрива и сърбежа, е изключително важно условие за воденето на нормален живот – и на бебето, и на майката, и на бащата. Успокояването на кожата намалява стреса и помага за предотвратяването на инфекции по кожата.

 

Най-добрата превенция за атопичния дерматит е хидратацията, а цялостната грижа включва продукти за грижа при атопична кожа, лекарства и промени във всекидневната рутина. Хидратацията подобрява кожната бариера, повишава защитните ѝ функции, предпазвайки я от алергени и дразнители. Разбира се, най-лесния начин за хидртация е къпането, но използвайки специфични овлажняващи продукти.

 

Храненето на бебе, което има атопичен дерматит, също е изключително важна част от превенцията. Повечето майки се притесняват, че нещо, което те ядат, е причинило състоянието у тяхното бебе. В повечето случаи това не е вярно, но все пак не се тъпчете много с фъстъци, скариди, всякакви ядки и краве мляко. 

 

По-важното, което трябва да знаете е, че кърмата винаги е по-добрият избор, в сравнение с адаптирано мляко за бебе с атопичен дерматит. Кърмата има естествен перфектен баланс между мазнини, протеини и въглехидрати, антитела и всякакви други вещества, защитаващи бебето и подкрепящи имунната му система. Когато дойде време за захранване на бебе с атопичен дерматит, въвеждайте бавно млечните продукти, яйца, храни от соя, морски продукти, ядки, фъстъци и глутен.

 

Интересен факт е, че обривите в областта на памперса при атопичен дерматит няма да са характерен сипмтом, ако бебето ви има атопичен дерматит. Сещате ли се защо? Защото зоната там често е влажна, разбира се. Проблемът с тази зона е друг и се нарича „подсичане“, което обаче е краткосрочен проблем и се решава със специален крем.

 

И две думи за ваксините и връзката им с атопичния дерматит. С две думи – връзка няма. Има изследвания, доказващи, че ваксините не предизвикват атопичен дерматит, така че спазвайте имунизационния календар на бебето и поне тази вина не си я причинявайте.

 

Козметични продукти при атопичен дерматит

 

Както вече разбрахме, атопичният дерматит е нелечим, но пък може да бъде овладян, така че детето ви да не се чеше до причиняване на рани. Също така разбрахме, че състоянието е провокирано от алергени, дразнители, съставки в някои продукти за бита и козметиката.

 

Всички тези неща, особено ако имате доказателства, че предизвикват възпаление, трябва да бъдат избягвани. Други обаче трябва да бъдат въведени в козметичната рутина и те най-общо се наричат овлажняващи продукти.

 

Овлажняващите лосиони и кремове са задължителна част от грижата за атопичната кожа, тъй като те повишават защитната ѝ функция и предотвратяват навлизането на дразнители. Понякога тези продукти са предписвани от лекар в зависимост от тежестта на заболяването.

 

В по-леките случаи можете сами да изберете козметиката, която да използвате за грижа на бебето – тя трябва да съдържа висока концетрация на вода и да позволява често нанасяне. Повечето специалисти препоръчват нанасяне на овлажняващ лосион веднага след къпане, както и къпането да се извършва с продукт за атопична кожа.

 

Ппродуктите на biotrade за атопичен дерматит

 

Atopity Успокояващ емолиентен балсам за тяло

 

Балсамът има възстановяваща липидите грижа, подходяща за много суха, чувствителна и атопична кожа. Предназначен е за използване при кърмачета, деца и възрастни. Подхранва в дълбочина, намалява усещането за сърбеж и раздразнение, като интензивно овлажнява и подобрява бариерната функция на кожата.

 

Балсамът е с ултралека текстура, няма аромат и буквално се топи върху кожата. Може да бъде нанасян сутрин и вечер, а при нужда – и по-често.

 

Съставки

  • Липидите от овес успокояват кожата и ѝ помагат да се възстанови от щетите, които атопичният дерматит предизвиква
  • Пробиотичен комплекс се грижи балансът на кожния микробиом да бъде възстановен.
    Ултралека текстура без аромат, която се разтапя в кожата.

 

Atopity Емолиентно измиващо олио 

 

Олиото е много нежно към сухата кожа и я почиства по щадящ начин. Няма аромат и сапун в състава си, но пък има овлажняващо действие, което възстановява водно-липидната мантия на кожата. Спокойно можете да къпете детето всеки ден с него.

 

Съставки

  • Липиди от овес, богати на Омега-3 и Омега-6  мастни киселини, които успокояват мигновено кожата и облекчават сърбежа
  • Глицерин и пречистено масло от авокадо – за моментално овлажняване на кожата.

 

Ппрепоръчки към родителите на деца с атопичен дерматит

 

Да предотвратите ново „избухване“ на атопичния дерматит е най-важната ви задача като родител на дете с това състояние. Ето няколко препоръки, които може да изпробвате и ако водят до успех, да въведете като правила

  • Дългото къпане и игра в банята е супер за децата, но за тези са атопичен дерматит водата не трябва да е гореща. Използвайте продукти за атопична кожа.
  • Обличайте детето в дрехи, които позволяват на кожата да диша. Памукът традиционно е най-добрият избор на текстил, докато вълната и особено полиестерът със сигурност ще дразнят кожата. Не опаковайте детето от глава до пети в стегнати дрехи, които го изпотяват, тъй като потта също предизвиква обрив.
  • Поддържайте ноктите на детето къси – така няма да може да се чеше до появата на рани.
  • Не претопляйте детето – това е изключително важно, дори и не само за децата с атопичен дерматит. Те нямат добър терморегулационен контрол и прегряват лесно. Няма нужда да ги увивате като ескимоси всеки път, щом излезете навън.
  • Давайте на детето вода достатъчно редовно.
  • Отървете се от алергените у дома – полени, мухъл, тютюнев дим.
  • Не стресирайте детето и се опитайте да го облекчите, когато видите, че е стресирано.

И накрая – не се поддавайте на чувството за вина. По света има милиони деца, които страдат от атопичен дерматит – вашето не е единственото и вие не сте виновни.

 

Състоянието може да бъде овладяно, така че детето да има нормален живот (и вие също), просто трябва да вложите време в изследване на това, което предизвиква обривите, и да ползвате правилната козметика. И имайте предвид, че много деца израстват атопичния дерматит, превръщайки се в тийнейджъри и възрастни хора, които много рядко имат епизод на възпаление, а в повечето случаи живеят напълно нормално и се учат сами да контролират състоянието.

 

 

Автор: Красимира Хаджииванова

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш