Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

BB и СС кремове – открийте разликите

BB и СС кремове – открийте разликите

Ако тези комбинации от букви в модерния козметичен тренд са прехвърчали покрай вас, без да им обърнете сериозно внимание, ви гарантираме, че с този текст ще сте достатъчно подготовени да се включите без проблем във всеки разговор по темата между произволно избрани бюти кралици.

 

Тези иновативни козметични продукти се подвизават под кодовото наименование “азбучни кремове”, тъй като имената им следват възходящия ред на латинската азбука. BB и СС кремовете от години са трайно допълнение към ежедневната грижа за кожата на много дами, включително и на новото поколение инфлуенсъри и трендсетъри.

 

И са особено предпочитани от онези, които залагат на естествената, почти лишена от грим визия (а тя, оказва се, се завръща с лека стъпка, също като чарлстоните). Какво обаче се крие зад двубуквените абревиатури на тези продукти и защо разликата между ВВ и СС е повече от фонетична.

 

ВВ и СС кремове – прилики и разлики

И двата продукта се грижат за сияйния, изчистен от несъвършенства тен. И двата хидратират и защитават кожата от вредните слънчеви лъчи. И двата се предлагат в различни естествени нюанси. Разлики обаче има. И те са важни.

 

ВВ кремовете не могат да прикрият проблемни участъци като зачервявания, възпаления или пъпки. Фината им текстура помага за изравняването на тена и заличаването само на леки несъвършенства. Освен това слънцезащитата, която предлагат, невинаги е достатъчна и в много случаи се налага комбинация с допълнителен SPF фактор.

 

СС кремовете от друга страна са по-покривни и могат да прикриват упорити несъвършенства, като акне, възпаления и розацея. Те предлагат и по-надежден щит срещу вредните слънчеви лъчи, макар че допълнителният SPF фактор отново ще ви е необходим, ако се готвите за активно плажуване.

 

BB кремовете отблизо

Двете Б-та (говорим за латинското B) идват от beauty balm или blemish balm. (В превод “балсам за красота” или “балсам срещу несъвършенства”.) В случая името само говори за съдържанието. BB кремовете целят да направят кожата по-красива, като изгладят тена и прикрият леките несъвършенства. Звучи ви познато?

 

Да, действието им е подобно на това на основата за грим или на фон дьо тена, но те имат един незаменим плюс. Освен че могат да изравнят тена на кожата само с няколко масажни движения (ВВ кремовете се нанасят най-добре с чисти ръце), тези продукти се грижат и за здравето на вашата кожа. 

 

Докато фон дьо тените и праймерите се целят единствено в постигането на визуално съвършенство (което безспорно помага за инфлуенсърски пробив в Instagram), то BB кремовете осигуряват хидратация и слънцезащита.

 

Всъщност, тяхната създателка – немският дерматолог Кристин Шрамек, през 50-те на миналия век, след войните, е целяла да предложи продукт, който да помогне за бързото възстановяване на кожата след сериозни инвазивни намеси в областта на лицето (по това време вече е започнал настъпателният ход на пластичната хирургия, която се бори с белезите от двете световни войни). 

 

Ето защо и BB формулата на Шрамек не просто прикривала несъвършенствата, но и стимулирала регенеративните функции на кожата.

 

И макар че идеята за BB кремът се ражда в Европа, той всъщност набира популярност първо в Корея през 80-те, след което печели силни позиции на американския пазар и едва тогава триумфално се завръща в родния си стар континент.

 

Състав и приложение на BB кремовете

Формулата на Шрамек, която е целяла преди всичко възстановяване на кожата след сериозни хирургични или други интервенции, с годините претърпява промени. Днешните ВВ кремове нямат толкова силен регенериращ ефект, но за сметка на това съчетават три действия в едно – хидратират, изравняват тена и защитават от вредните лъчи на слънцето. 

 

ВВ кремът е с много лека текстура и се нанася бързо и безпроблемно дори и да нямате огледало пред себе си. Заради нежната си консистенция, той не се натрупва в бръчките и гънките на кожата и стои много естествено на лицето. Освен това е чудесен избор за лятото, когато по-малкото става повече, а гримът – кажи-речи излишен.

 

CC кремовете отблизо

Наименованието CC е абревиатура от английското “correcting cream” (крем, коригиращ тена на кожата) и в случая името e съвсем оправдано. Тези кремове се появяват като закономерно продължение на BB кремовете, именно за да отговорят на нуждите на проблемната кожа. Затова и CC кремовете се препоръчват за кожа с видими несъвършенства – акне, розацея, пигметни петна.

 

Те неутрализират несъвършенствата, като използват принципа на срещуположните цветове. Ако например искате да се отървете от тъмните кръгове под очите и мрежата от сини капиляри по лицето, е добре да заложите на CC крем с прасковен (оранжев оттенък).

 

При розоцеа, акне, слънчеви изгаряния или спукани капиляри се препоръчва да изберете CC крем със зелен нюанс, защото зеленото най-успешно неутрализира червеното. Тези кремове са също перфектен заместител на фон дьо тена в топлите месеци, когато чистата сияйна кожа е търсен ефект.

 

Освен това СС кремовете обикновено са с много висок SPF фактор, което ви решава проблема със слънцезащитата през деня (освен ако не сте се запътили към плажа в пика на жегата). 

 

Състав и приложение на CC кремовете

CC кремовете са по-покривни, но с по-лека текстура от BB кремовете и не съдържат масла, което ги прави особено подходящи за акнеична и склонна към омазняване кожа. Някои CC кремове съдържат специални анти-стареещи съставки и са подходящи и за по-зряла кожа.

 

Заложете на СС кремове със съдържание на мощния ниацинамид, известен още като витамин B3, както и на такива, които съдържат витамин B и Е. Ниацинамидът леко ексфолира кожата като намалява бръчките, а витамините B и Е засилват естествените ѝ защити и я предпазват от загуба на влага.

 

И понеже BB и СС кремовете са близки роднини, комбинираната им употреба е позволена. Тоест, може да ги редувате, като съобразите избора си с вашия тип кожа и ефектът, който търсите.

 

И с двете ще заложите на минималистична визия, и при двете ще спестите време – вместо три, нанасяте само един продукт, който хидратира и изглажда тена на кожата, а и ви осигурява защита срещу скрития вредител – слънцето.

 

Автор: Евелина Иванова

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
Acne Out активен лосион се бори успешно с появилото се акне (гнойни пъпки) при тийнейджъри и възрастни
34.90 лв.
27.92 лв.
60 мл
-
+

Остават 72.08 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
27.92 лв.