Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Не оставяйте белезите да бележат увереността ви

Не оставяйте белезите да бележат увереността ви

Белезите са неизбежна част от зарастването, но могат да бъдат психологически травмиращи, особено ако са на лицето.  Научете как да сведете видимостта им до минимум и дори напълно, при това в домашни условия.

 

Независимо дали сте претърпели наскоро операция или травма с изгаряне, имате хипертрофични (изпъкнали), атрофични (като тези от акне) или келоидни (които не спират да нарастват) белези, със сигурност искате да възстановите увредената си кожа възможно най-бързо и безпроблемно. И да забравите за белезите завинаги.

 

Методите за премахване на белези имат различно действие и приложение, но общото правило е, че колкото по-рано започнете лечение, толкова по-добре ще заздравее белега. Прочетете тази информация, за да предприемете най-подходящата терапия за вашия случай.

 

Факти за белезите

  • Белезите се появяват, когато тъканите са увредени. Те са резултат от естествения лечебен процес на човешката тъкан.
  • Водят до промяна на физическата структура на нормалната кожа.
  • Могат да се появят след физическа травма или като следствие от болестен процес.
  • Лошо контролираното заздравяване на рани може да доведе до дебели белези, които могат да сърбят, болят и да имат друга неприятна симптоматика.
  • Тъканите на децата се възстановяват по-бързо от тези на възрастните и при своевременно и правилно лечение, е вероятно да се предотврати появата на доживотен белег.
  • Някои хора имат генетична предразположеност към образуването на по-дебели, сърбящи, увеличаващи се белези, наречени келоиди. По-често се срещат при по-тъмни хора.
  • Хирурзите използват техники за минимизиране на белезите при операция.
  • Младите белези не бива да се излагат на слънце. Те още са заздравяващи и са силно уязвими от UV лъчите. Изгарят по-бързо и е възможно слънцеизлагането да доведе до възпаление и в крайна сметка – до хиперпигментация на кожата.

 

Как се образува белегът?

Независимо каква рана е причинила белега, кожата се стреми да поправи целостта си. По време на процеса на заздравяване, тя произвежда колаген – жилави, бели протеинови влакна, които действат като мостове, за да свържат отново наранената тъкан.

 

Докато тялото лекува увредената кожа, над раната се образува суха временна кора, която предпазва раната, докато кожата заздравява отдолу. Когато коричката падне сама, оставя след себе си нова, здрава кожа и често – белег. 

 

Дали ще се появи белег обаче, зависи от естеството на раната, която е причинила увреждането, от анатомичното ѝ местоположение и дълбочина (тези, засегнали повърхностния слой на кожата, радко образуват белези, за разлика от по-дълбоките – в дермалния и субдермалния слой), както и от различни генетични фактори.

 

Неправилно заздравяване може да доведе до келоидна, неприятна, сърбяща, дебела, червена тъкан, която често продължава да се увеличава с течение на времето. Келоидите често са по-големи от границите на първоначалната рана.

 

Видове лечение на белези

Някои белези избледняват с времето. Ако вашият не го прави, притеснява ви как изглежда или ви създава физически дискомфорт, можете да се подложите на лечение.

 

Съществуват инвазивни (лазери, дермабразио, филъри, хирургическо отстраняване, химически пилинг и т.н.), както и неинвазивни лечения (кремове и гелове за лечение на белези).

 

Преди обаче да подходите към болезнените и скъпи процедури с игли, скалпел и лазер, се консултирайте с вашия дерматолог. Той ще картографира белезите и ще предпише най-подходящото лечение конкретно за вашия случай и тип кожа.

 

Лечение на белези в домашни условия

Правилно заздравяване

Първата стъпка е да се погрижите раната да бъде чиста, дезинфекцирана, хидратирана и защитена в първите дни и седмици след травмата. Не се препоръчва мокрене на мястото на превръзката. 

 

След 7-мия ден на нараняването или свалянето на конците ползвайте Scarex от Biotrade – иновативен медицински продукт за заличаване и предотвратяване на белези, който има и хидратираща функция и е на достъпна цена.

 

Не позволявайте на раната да се възпали, защото това ще забави възстановяването. Вашият лекар може да ви предпише локален антибиотик.

Не нанасяйте нищо на отворена рана, без лекарско предписание!

 

Защитете белега от слънцето

Слънцезащитата на белега е от ключово значение. UV лъчите могат да предизвикат възпаление на нежната нова кожа и да доведат до разрастване на белега и хиперпигментация. Незащитената слънчева експозиция ще направи белега по-тъмен.

 

Изберете продукт с висок слънцезащитен фактор и активни минерални съставки, като цинк (успокояващо, заздравяващо, противовъзпалително действие), витамин E (противовъзпалително действие + еластичност) и глицерин (хидратация и повишаване на еластичността на кожата). Чудесен избор е Melabel Sun SPF 50+ слънцезащитен крем – в компактна опаковка от 50 мл можете да го носите навсякъде със себе си и да нанасяте периодично през целия ден.

 

Лечение със силиконов гел за белези

Последната иновация в лечението на белези в домашни условия е силиконовият гел за предотвратяване формирането на хипертрофични белези и келоиди и за лечение на вече развили се такива.

 

Scarex силиконов гел против белези е единственият произведен в България иновативен продукт за лечение на белези, под формата на гел. Подобрява еластичността, повишава хидратацията и подпомага бързото възстановяване на кожата.

 

Това, което прави Scarex гел толкова ефективен в лечението на белези, е формулата му, основана на базата на високомолекулни медицински силикони (диметикони), в комбинация с противовъзпалителните и епителизиращи антиоксидантни Пантенол и витамин Е.

 

Медицинският гел оказва механичен натиск на белега и го защитава от дехидратация, която може да доведе до задълбочаването му.

 

Провитамин В5 във формулата успокоява зачервяването, има противовъзпалителен ефект и подобрява еластичността на кожата. Активира пролиферацията (възстановяването) на фибробластите (клетки, които произвеждат колаген, еластин, хиалуронова киселина и участват пряко в зарастването на рани) и стимулира епителизацията (покриване на белега с епителна тъкан).

 

Витамин Е запазва целостта на клетките и има мощно антиоксидантно действие, успокоява кожата и стимулира оздравителния процес.

 

Просто казано: Прозрачният гел Scarex едновременно хидратира и предпазва белезите, докато натискът от силикона помага на надигнатите белези, които съдържат много повече колаген от нормалната кожа, да станат по-плоски и по-малко твърди.

 

Scarex се поставя два пъти дневно в продължение на 2 до 4 месеца и по възможност веднага след заздравяването на раната, за да предотврати разрастването на белега и превръщането му в хипертрофичен или келоидиен.

 

При оперативни рани употребата се препоръчва да започне минимум 24 часа след свалянето на конците. След лазерни процедури (за превенция) – от 7-ми ден на процедурата.

 

Scarex се прилага както при новообразувани, така и при стари белези, като има най-мощен ефект до една година от формирането им.  Има доказана висока ефективност в лечението дори на хипертрофични и келоидни белези.

 

Scarex е подходящ и за употреба и при деца.

 

Не оставя петна, почти невидим е и е на изгодна цена, спрямо конкурентите си в този висок клас, защото се произвежда в България, от Biotrade.

 

За финал – белезите са част от нас и често един дефект може да бъде превърнат в ефект. Прекрасната София Лорен, която има белег на брадичката, казва в едно от известните си интервюта, че “мъжете обичат белези”.

Джейсън Момоа, Киану Рийвс, Шарън Стоун, Хоакин Финикс и дори Сандра Бълок никога не са крили своите и те са се превърнали в тяхна запазена марка и специфичен чар.  Винаги третирайте белезите навреме и с надеждни и доказани медицински средства, но не ги оставяйте да бележат самочувствието ви.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш