Често задавани въпроси за Атопичен дерматит | biotrade.bg

Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Най-продавани
Овлажняващ и хидратиращ крем за крака с уреа

Keratolin Foot 10% Urea хидратиращ крем за крака 50 мл

8.80 лв.

Pure Skin сапун 100 г

(2 клиентски отзива)
10.90 лв.
Най-продавани

Acne Out сапун за мазна и акнеична кожа 100 г

(6 клиентски отзива)
10.60 лв.

Calmax успокояващ гел след ухапвания 30 мл

(1 клиентски отзив)
6.50 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш

Често задавани въпроси за Атопичен дерматит

Често задавани въпроси за Атопичен дерматит

Какво е атопичен дерматит?

 

Атопичният дерматит е най-честата форма на екзема при деца, въпреки че може да засегне всяка възраст. Характеризира се с интензивен сърбеж, кожно раздразнение, разраняване и възпалителни лезии с променлив вид и местоположение в зависимост от възрастта и интензивността. Атопичната кожа е много уязвима и чувствителна към всякакви външни фактори. Освен това тя е изключително суха и деликатна, дори при кърмачетата.

 

Къде се среща най-често атопичният дерматит?

 

Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните кожни заболявания, особено в градските райони и в развитите страни. То засяга приблизително 20% от децата и юношите и между 1 и 3% от възрастните. Повечето хора развиват заболяването преди 5-годишна възраст. Атопичният дерматит, развит в детството, често изчезва или значително намалява в зряла възраст.

 

Какви са симптомите при атопичен дерматит?

 

При кърмачетата обривите се разпространяват по шията, скалпа, ръцете, стъпалата и краката. Могат да бъдат засегнати големи участъци от тялото.

По-големите деца и възрастни често развиват обрив, който обикновено се появява на едно място или в много специфични области, особено в предната част на шията, вътрешните гънки на лактите и областта зад коленете.

Въпреки че цветът, интензитетът и местоположението на обрива могат да варират, той винаги е сърбящ. При по-големите деца и възрастни основният симптом е силен сърбеж, който може да доведе до неконтролируемо чесане и разраняване, което активира цикъл на сърбеж-чесане-сърбеж, който влошава проблема. Непрекъснатото разраняване причинява удебеляване на кожата (лихенификация).

 

Какво причинява атопичен дерматит?

 

Това е сложно заболяване и причините за него все още се изучават. Дължи се както на генетични фактори, така и на фактори на околната среда. Най-общо казано, атопичният дарматит е свързан с нарушената бариерна функция на кожата – тя е много пропусклива и навътре и навън, губи бързо влага, което я изсушава и пропуска вещества и алергени, които предизвикват неприятния сърбеж. Обикновено АД се среща при членове на едно и също семейство, придружен от заболявания като астма и сенна хрема. Атопичният дерматит не е алергия към определено вещество, но наличието на алергени увеличава шанса за развитие на тези заболявания (това, което лекарите наричат ​​атопична триада).
Атопичната екзема и атопичен дерматит обозначават едно и също състояние.

 

Какво може да раздразни атопичния дерматит?

 

Атопичния дерматит може да се обостри поради много причини. Такива са емоционален стрес, промени в температурата или влажността, наличието на бактерии Staphylococcus aureus по кожата, определени частици във въздуха (като прахови акари и гъбички), някои продукти за грижа за кожата (като неподходяща козметика, аромати, агресивни сапуни), прекомерно изпотяване и контакт с дразнещи материи (особено вълна). При някои бебета алергиите към определени храни могат да причинят атопичен дерматит.

 

Какво помага при атопичен дерматит?

 

Препоръчва се използването на алтернативни измивни продукти без SLS/ SLES, които имат щадящо и допълнително овлажняващо атопичната кожа действие. Такива например са емолиентно измиващо олио или измиващ гел с лека формула и изчистен състав. Добре е да се нанася емолиентен балсам или вазелин, веднага след къпане, когато кожата все още е влажна.

Не бива да се прекалява с къпането, като препоръчителното време за душ или вана е до 10-15 минути, с топла, негореща вода. След къпане кожата внимателно се подсушава, вместо да се търка.

Родителите трябва да подрязват добре ноктите на децата, за да сведат до минимум надраскването и по този начин да намалят риска от инфекция.

 

Как се лекува атопичен дерматит?

 

Атопичният дерматит е хронично заболяване, което не се лекува, но може да се държи под контрол с ежедневни грижи за кожата. Най-важно е кожата да се поддържа постоянно овлажнена с емолиентен продукт, за да се подобряват бариерните й функции и да се контролира непрекъснатия сърбеж. В периодите на обостряне на състоянието е възможно да се прилагат и медикаменти, предписани от дерматолог. Често с възрастта атопичния дерматит при деца се израства и симптомите отшумяват, но при около 20% от страдащите периодите на обостряне се проявяват през целия живот.

 

Заразен ли е атопичният дерматит?

 

Атопичният дерматит не е заразен и не може да бъде предаден на други хора.

 

Предава ли се генетично атопичният дерматит?

 

Атопичната кожа е многофакторно заболяване, което е резултат от взаимодействието на генетични фактори и фактори на околната среда. Известно е, че вероятността родителите с атопия или алергия да имат деца с атопична кожа е 30%.

 

Кога се появява атопичен дерматит?

 

Атопичният дерматит може да се появи още в първите седмици след раждането на детето, но е възможно да се отключи и на по-късна възраст.

 

Как да облекча чесането на моето дете?

 

В случаите на интензивен сърбеж най-доброто решение да нанесете успокояващ балсам на цялата зона. Ако това не успокои сърбежа, намокрете памучно парче плат със студена вода и обвийте сърбящите участъци с него до пълното успокоение. Не оставяйте детето да се чеше прекалено интензивно, защото атопичната кожа лесно се разранява и така отваря допълнителна възможност за външни инфекции.

 

Как да прилагам емолиентните продукти?

 

Нанасяйте овлажняващ и успокояващ емолиентен балсам веднага след къпане и всеки път, когато чувствате кожата си суха. Поддържайте кожата с атопичен дерматит винаги добре хидратирана, защото така ще създадете надеждна бариера между вашата кожа и потенциалните дразнители и алергени от външната среда.

 

Какви продукти за ежедневна грижа трябва да използвам?

 

Винаги избирайте продукти без парфюм при суха, раздразнена и атопична кожа. Парфюмните и ароматни композиции могат да предизвикат пристъп на атопичен дерматит. За да избегнете влошаване, търсете продукти, специално предназначени за кожа с атопичен дерматит и обозначени с надпис „fragrance free“ или „без аромати“. Продуктите от серия за кожа с атопичен дерматит ATOPITY са формулирани без парфюми, SLS и други потенциално дразнещи съставки.

 

Как да предотвратя влошаването на атопичния дерматит и сърбежа на кожата?

 

Никога не се къпете с гореща вода и не използвайте обикновени сапун или душ гел. Горещата вода и съдържащите се сулфати в измиващите продукти за нормална кожа отнемат от от сухата и чувствителна кожа деликатния бариерен слой липиди. Той има защитна функция, която от една страна задържа влагата в атопичната кожа, а от друга – не позволява на алергени от средата да проникват в нея. Винаги използвайте емолиентни измиващи олиа, защото те подпомагат атопичната кожа, като създават допълнителен овлажняващ филм, който укрепва водно-липидната й бариера.
Носете свободни, светли, 100% памучни дрехи. Необработваният с бои и химикали памук е по-малко дразнещ от другите тъкани и позволява на кожата да диша. За да не влошите атопичната екзема, избягвайте тесни и стегнати дрехи, които предизвикват търкане и потене и задължително дръжте вълнените пуловери, шалове и ръкавици далеч от кожата си. Винаги изпирайте новите дрехи преди обличане с препарат без парфюм, за да премахнете всички възможни дразнители от тъканите.

 

Влияе ли атопичният дерматит на психо-емоционалното състояние?

 

Поради непрестанния сърбеж, хората с атопична кожа имат нарушения в съня, повишена раздразнителност, нервност. При малките деца и кърмачетата безсънните нощи са изпитание за цялото семейство, което се преодолява с много грижи. Децата са неспокойни и раздразнителни във фазите на обострена екзема.
В зряла възраст АД може да повлияе и на социалния живот на пациента – сърбежът се влошава при интензивно изпотяване, което кара страдащите да избягват активния начин на живот и спорта. В следствие на това много атопици страдат и от наднормено тегло и съпътстващите го проблеми.