Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Чувствителна, раздразнена или алергична кожа?

Чувствителна, раздразнена или алергична кожа?

 

Каква е вашата кожа? Знаете ли как да различите алергичната реакция от чувствителната кожа и свръхчувствителност на кожата?

Нерядко наричаме „алергия” всичко извънредно, което ни се случва, но често състоянието на кожата ни показва чрез няколко типа реакции непоносимостта си към различни козметични продукти или фактори от околната среда.

 

Как да разберем дали имаме чувствителна, раздразнена или алергична кожа?

 

Чувствителната или реактивна кожа се характеризира с чувство на парене на лицето, леко зачервяване и дискомфорт. Чувствителната кожа е опъната или стегната, но не сърби. Ако имате подобни усещания, значи чувствителната ви кожа се нуждае от възможно най-малко козметика, за предпочитане без или с много слаб аромат. Добре е да избягвате употребата на сапуни, ексфолиращи маски и продукти, съдържащи хидрокси-киселини, ретиналдехид и третиноин (производни на витамин А). Когато видите например зачервяване на кожата от външни дразнители, като слънце, UV лъчи, вятър или среда с климатик, е препоръчително да ползвате кремове с лека консистенция, дори охлаждащи.

 

Раздразнената кожа е следствие от използването на неподходящи за нея козметични продукти. Като резултат се сдобивате със симптоми като чувствителност при допир, зачервяване и на места набръчкана кожа с тенденция към лющене, но отново без сърбеж по лицето. Добре е възможно най-скоро да обърнете внимание на дразненето и да го лекувате, защото в противен случай се излагате на риск от понижена бариерна функция и поява на алергии. За да намалите дразненето до минимум, е важно в грижите за кожата ви да присъства почистване на кожата с неутрални лосиони – не само с мицеларна вода и мокри кърпички за сваляне на грим, например, и топла, но не гореща вода – за да намалите загубата на вода от дермата, особено когато имате тънка кожа на тялото, и не на последно място – да използвате кремове, съдържащи правилните съставки според типа дразнене. Разбира се, самолечението и в този случай не е препоръчително, затова най-добре се доверете на дерматолог. Използването на слънцезащитна козметика, когато сте на открито, дори и за малко, също помага за намаляване на дискомфорта, независимо какъв тип кожа имате.

 

Когато става дума за алергия, почти сигурно е, че ще се борите с интензивен сърбеж. Също така, вероятно състоянието на кожата ви ще е зачервена, загрубяла, без значение дали е суха или влажна. Сигурни признаци на алергичен (контактен) дерматит, следствие на различни козметични продукти или техни съставки, са силен сърбеж, зачервяване, екземи, лишеи, уртикарии или пигментации. Ако имате подобни реакции, непременно се консултирайте с дерматолог.

Доказването на алергия към определена съставка е възможно с помоща на т.нар. “пач тестове”, които се извършват в клиниките по дерматология и венерология. След като се установи агентът, единственият начин за лечение е пълното или временно избягване на съответните алергени в козметичните продукти. За съжаление, намаляването на чувствителността към определен алерген е невъзможно. Единственото решение остава избягването на контакт с веществата и продуктите, заподозряни за причинители на реакцията.

 

Ако имате съмнения, че кожата ви страда от някое от изброените състояния, е много важно да наблюдавате внимателно реакциите й, когато ползвате или сменяте козметиката си, за да можете да реагирате адекватно и да споделите реакциите с дерматолога си. Това е изключително важно за правилното лечение на проблема и подбора на точната козметика.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
Acne Out Oxy Wash измивен гел
23.50 лв.
18.80 лв.
200 мл
-
+

Остават 81.20 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
18.8 лв.