Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Изборът на крем за лице – мисията възможна!

Изборът на крем за лице – мисията възможна!

Как да се ориентираме в морето от атрактивни и лъскави козметични продукти, които се надпреварват да ни обещават чудеса, магия и отлични резултати? При това без да се налага да носим мини копие на менделеевата таблица в дамската си чанта и да познаваме всички митични свойства на активните съставки.

За да вземем правилното решение какъв крем за лице да изберем, първо трябва добре да определим какъв тип е нашата кожа, от какво се нуждае и какво конкретно действие търсим в козметичния продукт. Тук ще видите нашето предложение за важните стъпки, които е добре да обмислите:.

 Формата 

Защо крем, а не серум, маска, тоник или лосион? Каква е причината дори и мъжете да знаят, че имат нужда от крем? Отговорът е прост – кремът е текстура с много предимства. От една страна, тя позволява влагането на редица ценни съставки, които по една или друга причина не могат да се използват в течни формули, като лосиони и тоници. От друга страна, кремът осигурява по-добра покривност и при необходимост, в зависимост от третирания проблем, образува защитен филм върху кожата.

Серумът от своя страна има лека, а понякога дори течна текстура, чиято цел е да пренесе върху кожата по-висока концентрация активни вещества.  Той обаче не може да покрие всички нужди на кожата и затова се използва като част от дневната рутина, заедно с кремовете за хидратация, слънцезащита или противостарееща грижа.

Крем-маските за лице са с много по-плътна и богата текстура от кремовете и серумите и обикновено се прилагат веднъж седмично. Тяхната роля е да доставят ударно в кожата голямо количество влага в рамките на 15 минути. След отмиването на маската, кожата остава дълготрайно хидратирана и с изгладен и равномерен тен.

 

 Типът кожа

Следвайте пътеводната си светлина, а именно – вашата собствена кожа. Тя ще ви каже всичко, което трябва да знаете – опознайте я, наблюдавайте я и я обичайте. Заставайте пред огледалото – от време на време, с добре измито лице, на добра светлина, кажете “ом” и се вгледайте – как й се отрази онзи излет на слънце, а партито до късно с няколко  чаши вино?

 

И не се предоверявайте на чуждото мнение – вие нямате кожата на вашата любима приятелка/инстаграмърка/звезда, и по-добре. Имате своя, която ви прави уникална и неповторима, затова – познавайте я и я уважавайте.  Няма вълшебен и универсален продукт, еднакво добър за всички – кремът, направил чудеса за един, може да се окаже крайно неподходящ за друг.

 

Тъй като не всеки има късмет с прости решения, не се колебайте в аптеката да се насочите към щанда с дермокозметични марки. Може да нямате специфичен проблем, но защо да се лишавате от лукса да получите висококачествен продукт, съобразен почти точно с вашия тип кожа?! Възползвате се от техните усилия, вложени в дерматологични проучвания и разработка на формули с точните активни съставки, от които различните кожи се нуждаят.

 

Например, мазната кожа има по-плътна структура и като правило, старее видимо по-бавно. Да, ако е и проблемна, тя се нуждае от специфична грижа – дори след пубертета лесно се омазнява, по-лесно се образуват пъпки, разширени пори или черни точки, а и задържането на грима си е задача с повишена трудност. Решението е в продукти, регулиращи себума, с некомедогенни, антибактериални и противовъзпалителни съставки.

 

На другия полюс е сухият тип кожа – красива, чиста и нежна в млада възраст, но с по-тънка и фина структура. Затова на нейната притежателка й се налага още в началото на 30-те си години да се огледа за подходяща противостарееща грижа, ако иска да забави появата на първите бръчки. Подходящият крем за лице би бил интензивно хидратираща и по-мазна формула, а в ежедневния ритуал ще трябва да се включи и богато подхранваща нощна грижа.

 

Ако се борите със специфично дерматологично състояние, бъдете особено внимателни в избора си. Винаги, винаги се консултирайте с дерматолог и никога, ама никога не си купувайте козметика от супермаркета или дрогерията. Разчитайте за правилните съвети за продукти и рутина за проблеми като:

 

  • хиперпигментации (тъмни петна)
  • себореен дерматит
  • розацея само на изпитани дерматолози и препоръчаните от тях марки и продукти.

 

Възрастта

Да си го кажем направо – кожата ни старее заедно с нас. Кремът, който е вършел чудеса за една седмица в тийнейджърските ни години, няма да работи за кожата ни в зряла възраст, просто защото нуждите й вече са по-различни.

 

Обратното е вярно със същата сила – крем с лифтинг ефект категорично е неподходящ за младата кожа. Така както няма универсален продукт за всички, не можем да очакваме един да еднакво добър за нас на всяка възраст.

 

Казват, че кожата на 40 е резултат от грижите, полагани за нея на 20. Това би било напълно вярно с едно важно пояснение – адекватните за възрастта грижи. От научна гледна точка е известно, че след 25-годишна възраст нивата на колаген започват ежегодно да спадат с по около 1%. 

 

Като ефект това означава, че кожата се отпуска и губи своята естествена еластичност. Заедно с това намалява и собственото производството на хиалуронова киселина, за сметка на увеличаването на оксидативния стрес.

 

Преведено на езика на козметиката, това означава:

  • Повече хидратация във всяка възраст 

Вече всички знаят за хиалуроновата киселина – в естествения си вид тя се образува от клетките на кожата като част от съединителната тъкан, чиято ключова роля е да “заключи” водата в нея. Пресметнато математически, хиалуронът има способност да задържа вода, равняваща се на между 1000 и 10 000 пъти собственото си тегло! 

 

Един от факторите, които идват с възрастта, е че губим вода, защото намалява хиалурона в кожата ни. Затова е необходимо след една определена възраст да търсим кремове, съдържащи хиалуронова киселина с ниско молекулно тегло – тя прониква по-лесно в дълбочина, което гарантира оптимална хидратация и за по-дълбоките слоеве на кожата.

  • Повече антиоксиданти и стимулиращи колагеногенезата съставки – Пример за такива са витамините А, Е, С и В3 – често ще ги срещнете върху етикетите съответно като ретинол и ретиноиди – производни на витамин А, токоферол, аскорбинова киселина и ниацинамид.

 

Алфа- и бета-хидрокси киселините са тези, които се използват за ускоряване на колагеногенезата. Това означава да търсите в състава на крема киселини като гликоловата, салициловата, бадемовата, млечната и подобни, в зависимост от конкретните ви нужди.

  • Повече пептиди

Пептидите се използват в козметиката като съставка от близо двадесет години и имат разнообразни функции. Най-общо те представляват свързани аминокиселини, чиято функция е да пренасят информация за количеството елементи между клетките.

Например, един вид пептиди съобщават, че колагенът в кожата ви намалява и така „събуждат“ отговорните за производството му клетки. Отново ще сложим възклицателна – питайте първо собствената си кожа от какво има нужда и четете внимателно етикетите.

 

Слънцезащита

Едва ли има нужда да повтаряме колко важна е защитата от лъчите на иначе любимото ни слънце. Тя е сигурен щит срещу още едно важно понятие в дерматологията – фотостареенето или преждевременното повяхване на кожата.

 

Както с повечето неща в живота, и тук дяволът е в баланса – слънцето едновременно подхранва живота и синтеза на така важния за здравето ни витамин Д, но е и научно доказан виновник за 90% от преждевременното стареене на кожата чрез UVA лъчите, които увреждат клетъчното ДНК. (Само ще вметнем, че солариумите имат подобен ефект.)

 

Хубавото е, че в повечето дневни кремове вече има “по подразбиране” защита с SPF и от вас се иска само да ги използвате правилно и редовно, независимо от сезона. За нашите географски ширини приемаме, че SPF 30 е чудесен избор, но при по-дълго стоене на слънце е добра идея да заложите на продукт с SPF 50+.

 

Добре е правилно да разчитате обозначенията на етикетите – ако забележите знак SPF 100, не се лъжете – вероятно е да сте попаднали на продукт, произведен извън ЕС. Това е възможно поради разлика в наредбите за етикетиране (с други думи – маркетингов трик). Продуктът обаче е с абсолютно същия защитен потенциал като крем за лице с SPF 50+, произведен в ЕС.

 

И още един съвет: за да бъде слънцезащитата ви на оптимално ниво, търсете определението „широкоспектърна“ или символите UVA+UVB. Това означава, че във формулата са включени защитни филтри, които предпазват и от двата вида вредни ултравиолетови лъчи.

 

Цена

Няма как да пропуснем и този фактор при избора на крем за лице. Вероятно сте наясно, че с нискобюджетно решение ще получите и нискобюджетно качество. Всички обичаме добрите сделки, но когато става дума за здравето на доживотния ви щит – кожата, помислете добре преди да посегнете към дрогериен продукт или козметика от супермаркета, пък дори и сериозно рекламирана. 

 

Разбира се, това далеч не означава, че скъпите марки селективна козметика в лъскави опаковки са гарантирано добър избор. Напротив – дерматологичната практика познава немалко случаи на неприятни реакции след употреба (или комбиниране) на продукти с безупречна репутация. Това е основната причина да повтаряме, че отправна точка в избора ви трябва да бъдат нуждите на собствената ви кожа.

 

Ако искате да сте в крак в всичко ново и да тествате новите попълнения на пазара, просто го правете разумно и проверявайте не само състава, описан на етикета, но и произхода на продукта – производител, сертификати и всякаква допълнителна информация, която можете да намерите. Нека цената на продукта ви е ориентир дотолкова, доколкото и в козметика качествените суровини, процесът на разработка и патентоване, производството и контролът върху качеството не са евтино удоволствие.

 

С риска да ядосаме мъжете, за финал само ще ви припомним една фраза, която размеква и нашите сърца – гледайте на парите, похарчени за правилната козметика, като на инвестиция, не като разход.

 

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Остават 72.08 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
27.92 лв.