Какво да правим с луничките по лицето? - biotrade.bg

Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Най-продавани
Овлажняващ и хидратиращ крем за крака с уреа

Keratolin Foot 10% Urea хидратиращ крем за крака 50 мл

8.80 лв.

Pure Skin сапун 100 г

(2 клиентски отзива)
10.90 лв.
Най-продавани

Acne Out сапун за мазна и акнеична кожа 100 г

(6 клиентски отзива)
10.60 лв.

Calmax успокояващ гел след ухапвания 30 мл

(1 клиентски отзив)
6.50 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш

Какво да правим, когато лунички обсипят свода небесен

Какво да правим, когато лунички обсипят свода небесен

Човек колкото добре и да живее, в някакъв момент се сдобива с петна по кожата. Звучи като народна поговорка и в някакъв смисъл е, защото опитът показва, че колкото и да се пазим, както и да живеем, хиперпигментацията ни дебне зад ъгъла и е готова да изгрее върху лицето ни в най-неочаквания момент.

 

Всъщност дори и да сме далече от възрастта за старчески петна, опасността да се събудим с някое и друго пигментно петно върху челото или брадичката е реална – тя може да бъде провокирана от хормонални промени, от бременност, от свръх излагане на слънце или просто от кофти генетичен късмет.

 

И въпреки че всички сме чели лирични произведения, в които авторът въздиша по луничките на някоя девойка, никъде не сме чели как девойката се чувства с тези лунички – харесва ли си ги, добре ли ѝ е с тях или напротив – мрази ги и иска да ги изчегърта от лицето си?

 

Може би ще прозвучи изненадващо за хората, които са лишени от малките, сладки точки по лицето, че тези, които пък са надарени с тях, невинаги ги харесват. Със сигурност обаче никой не харесва пигментните петна, както и по-тежките случаи на мелазма и най-омразните старчески петна, от чието наименование човек го побиват тръпки.

 

И така, ако отскоро сте се сдобили с тъмни петна по лицето и вече сте преживели първия шок от тях, добре е да задълбочите познанството си с тях – да разберете от какъв характер са, от какво са причинени и как може да се отървете от тях.

 

ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯ

 

Хиперпигментацията не е болестно състояние, а по-скоро термин, който обозначава по-тъмна наглед кожа. Тя може да е такава изцяло или пък на по-малки или големи участъци, може да се разпростира по цялото тяло или пък в отделни части от тялото. 

 

Въобще – няма точно определени граници за хиперпигментираната кожа. Тя не представлява опасност за здравето сама по себе си, но в някои случаи може да индикира медицинсто състояние, което изисква повече внимание. Има няколко вида хиперпигментация – мелазма, пигментни петна от слънцето, както и петна след възпалителни процеси в тялото и върху кожата.

 

Сред често срещаните причини за хиперпигментация е прекомерното произведство на меланин – пигментът, който придава цвят на кожата. Меланинът се произвежда от кожни клетки, наречени меланоцити, и при наличие на определени условия, може да настъпят промени в производството му.

 

Някои лекарства могат да причинят хиперпигментация, както и химиотерапията или пък определени медицински състояния, като болестта на Адисън (надбъбречна недостатъчност). Бременността е период, в който жените забелязват, че кожата им има участъци с променена пигментация, но често петната изчезват постепенно след раждането.

Хиперпигментацията невинаги може да бъде предотвратена, но в общия случай препоръките са за спазване на няколко правила – ползване на слънцезащитен крем със SPF минимум 30, носене на шапки и въобще облекло, което пази кожата от слънцето, избягване на излагане на слънце в часовете с най-силно греене (10-16 ч).

 

МЕЛАЗМА

 

Мелазмата е често срещан кожен проблем, при който участъци от кожата променят своя цвят към по-тъмен. Другото наименование на това състояние е „хлоазма“ или „маската на бременността“, тъй като то по-често се проявява у жените, отколкото у мъжете. Признаците, по които може да познаете, че имате мелазма, са много характерни: засегнатите участъци от кожата са с по-тъмен цвят от обичайния, като най-често засегната е кожата на лицето.

 

Петната са симетрично разположени от двете страни на лицето (скули, чело, преградата на носа, брадичката), но ако има и други участъци от кожата по тялото, които са изложени на слънце, те също може да бъдат засегнати. Понякога мелазмата засяга и шията, както и предмишниците.

 

Засега не са известни точните причини, предизвикващи това състояние, но се смята, че хората с по-тъмна кожа са предразположени към него. Промени в нивата на хормоните (особено повишаването на естрогена) също може да допринесат за развиването на мелазма, което означава, че всички орални контрацептиви, както и хормонална терапия – за предизвикване на бременност например, може да са условия за възникване на това състояние.

 

Заболяванията на щитовидната жлеза, както и силният стрес, също може да отключат появата на петна по кожата, както и прекомерното излагане на слънце. Често петната изчезват сами – обикновено такъв е случаят, когато са предизвикани от бременност или контрацептиви. В останалите случаи лечението включва специални кремове, понякога и медикаменти, а грижата за кожата е задължителна – използване на слънцезащитани кремове, шапки и въобще търсенето на сянката пред слънцето.

 

ЛУНИЧКИ

 

Връщаме се на романтичните образи, рисувани в литературата, на жени с лица, обсипани с лунички. Всеки, който няма лунички, ги вижда като някакво предимство и чар, или признак за някаква дяволитост – Пипи също е цялата в лунички, което сигурно има нещо общо с буйния ѝ характер и факта, че може да вдига собствения си кон с една ръка.

 

В реалния живот обаче луничките може да са както благословия, така и недостатък. Малките, кафяви точки върху кожата често „избухват“ като количество през пролетта и лятото.

Луничките са безвредни и се дължат на свръхпроизводство на меланин, причинено от стимулация с ултравиолетови лъчи. Малко хора знаят, че те се делят на два вида – ефелиди (най-често разпространения тип) и лентигини (тъмни петна, които се образуват с възрастта и от слънцето). Първият вид обичайно са резултат от излагане на слънце и от слънчево изгаряне, и се позиционират най-често върху лицето, опакото на ръцете и в горната част на тялото.

 

Както всички сме чували, чели и виждали, най-често жертви на тези лунички са хората със светла кожа и коса. За разлика от петната, предизвикани от слънцето, луничките може да се появят още на 2-3 годишна възраст и да избледнеят с годините, а петната се появяват около и след 40-годишна възраст и трудно се премахват. Както и с другите случаи на пигментация, превенцията и тук е ключова – употреба на слънцезащитен крем, носене на шапка и покриване на частите на тялото, които могат да изгорят от слънцето, включително през зимата.

 

СТАРЧЕСКИ ПЕТНА

 

Нито звучи добре, нито изглежда добре, що е то? Старческо петно. Дори извън шегата старческите петна са точно такива – не са особено привлекателни и освен това звучи ужасно да си признаеш „обсипана съм със старчески петна“.

 

Как да познаем, че имаме старчески петна? Те са различни на цвят – от светлокафяво до черно, освен това имат същата текстура като останалата част от кожата и обичайно се появяват в тези участъци от кожата, върху които слънцето може да въздейства.

 

Старческите петна не причиняват болка (освен емоционална), нито са опасни. Не се нуждаят от лечение, но тъй като са досадни и дразнят, някои хора предпочитат да ги премахнат. Обикновено това става с употреба на избелващи кремове, които на свой ред може да направят кожата чувствителна към слънцето и съответно се налага да се ползва и добра слънцезащита.

 

БЕЛЕЗИ ОТ АКНЕ

 

Акнето е достатъчно фрустриращо само по себе си, но последиците от него също не са за подценяване. Ако и когато успеете да се справите с пъпките, на тяхно място често остават белези, сякаш за да не забравите през какво сте минали.

 

Белезите от акне са лечими, но преди да предприемете стъпки в тази посока, трябва да знаете какъв тип са те – атрофични белези (причинени от липсата на достатъчно колаген при зарастването на раната); плитки или дълбоки белези в обла форма; белези, наподобяващи тези от шарка, които навлизат дълбоко в кожата; хипертрофични белези, които най-често при акне на гърба и гърдите; и тъмните петна, които остават на мястото на възпалената пъпка, които обаче не са белези – те се изчистват сами след няколко месеца.

 

ТРЕТИРАНЕ НА ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯ

 

Хиперпигментацията на кожата се третира по няколко начина, както по-щадящи, така и по-инвазивни. Изсветляващите кремове са най-често използваното средство за решаване на проблема, тъй като те се продават свободно и са масово достъпни.

 

Някои от тях може да бъдат в по-силна концентрация, а в състава им обикновено влизат няколко вещества, като хидрохинон, екстракт от ликорис, ниацинамид и други. Изсветляващите кремове са най-подходящи за случаи като мелазма, старчески петна и петна от слънце.

 

Ексфолиращите киселини (алфахидрокси, азелаинова, салицилова и т.н.) за лице се справят с проблема, като „свалят“ горния пигментиран слой на кожата, а новите клетки отдолу заместват старите. Процесът помага за изглаждане на цвета и прави тена равномерен. 

 

Ретиноидите са сред най-старите методи да изглаждане на тена, а успехът при тях идва от факта, че малката им молекулна структура им позволява да навлязат дълбоко в кожата и да третират слоевете под епидермиса. Химическият и лазерният пилинг, микродермаабразиото, както и терапията с интензивна пулсираща светлина са също варианти за справяне с различните видове хиперпигментация, както и с белези от акне.

 

Домашната рутина в грижата за кожата при хиперпигментация и белези от акне обаче си остава най-добрия начин за последователно и дълготрайно справяне с проблема. Това означава едно – пълноценен комплекс от продукти за употреба вкъщи, които се ползват на стъпки и всеки един от тях има своя важна роля в процеса на изчистване на кожата от петна.

 

СЕРИЯ MELABEL WHITENING ЗА ПИГМЕНТНИ ПЕТНА

 

Melabel е серията на Biotrade, посветена на проблема с хиперпигментацията и може би една от най-ползваните и известни от всички серии на компанията. Грижата за кожата с пигментни петна стъпва върху три основни продукта: измивна пяна, дневен и нощен крем, а допълнителното подкрепление в борбата срещу пигментните петна идва от тоника и слънцезащитния крем. Важно част от терапията е нейната последователност и постоянството в използването на продуктите, с което идват и първите резултати – в рамките на 4-6 седмици, а оптимални резултати се постигат след около 3 месеца.

 

ИЗМИВНА ПЯНА MELABEL WHITENING

 

Измивната пяна Melabel Whitening е деликатна и нежна към всеки тип кожа с хиперпигментация. Препоръчителна е за употреба при кожа с неравен тен и тъмни петна.

Целта ѝ е да отстрани замърсяванията, да почисти и стегне  порите и да подготви кожата за следващия етап от терапията. Използва се сутрин при измиване на лицето.

 

АКТИВНИ СЪСТАВКИ

 • Гликолова киселина – именно една от гореописаните киселини за лице, в случая алфа-хидрокси киселина, която ефикасно ексфолира кожата и помага на възстановяването и регенерацията. Бонус е, че освен че работи за премахване на петната, тя действа и срещу фините линии и бръчки. Без петна, без бръчки – истински двоен удар.

 

MELABEL WHITENING ИЗБЕЛВАЩ НОЩЕН КРЕМ

Изключително важен компонент от рутината за справяне с пигментните петна, този крем може да бъде използван всяка вечер или редувайки го с тоника през вечер. Действието му е насочено към блокиране на свръхпроизводството на меланин, както и ексфолиране на пигментираните клетки. Първите резултати ще видите на 4-6 седмица, но е от ключово значение в началото кремът да се наняса през вечер (дори и да не го редувате с тоник) и само върху зоните с тъмни петна, избягвайки околоочния контур.

 

АКТИВНИ СЪСТАВКИ

 • Коджикова киселина – има разнопосочно действие в борбата срещу свръхпигментацията. Блокира излишното количество меланин, разпределяйки го равномерно по кожата, и успоредно с това действа избелващо
 • Гликолова киселина – алфа-хидрокси киселина, която едновременно ексфолира мъртвите клетки и хидратира външните слоеве на кожата. Освен това стимулира естественото производство на колаген, а фините бръчки и линии се изглаждат под нейно въздействие
 • Салицилова киселина – добре познатата бета-хидрокси киселина действа директно върху клетъчното обновяване, премахва ненужния слой от епидермиса, разгражда комедоните, а кожата става по-матова
 • Глицерин – действието му е нежно и насочено към омекотяване и овлажняване на кожата

 

MELABEL WHITENING ТОНИК

 

Допълнителна стъпка от грижата е тоникът за лице, една от любимите стъпки на много жени. Тоникът е особено препоръчителен при по-мазна кожа, изсветлява и леко ексфолира, а също така е идеална основа за грим.

 

Както пяната, и тоникът има двойно действие – от една страна изравнява тена както на лицето, така и на тялото – там, където има зони с хиперпигментация (включително след бременност, при старчески петна или лунички); от друга – работи срещу омазнената кожа и стяга порите.

 

Този продукт е идеален за употреба от хора с по-мазна и силно пигментирана кожа и може да бъде редуван с нощния крем през вечер. Употребата му е подходяща за по-широки зони – деколте, гръб, предмишници, както и за лице. Нанася се с тампон (избягвайки околоочния контур), като след това лицето/зоната не се мие и не се нанася друг продукт.

 

АКТИВНИ СЪСТАВКИ

 • Коджикова киселина – играе основна роля за избелването, блокира свръхпроизводството на меланин и го насочва равномерно по повърхността на кожата
 • Гликолова киселина – както и в пяната, и тук алфа-хидрокси киселината стимулира процеса на ексфолиране и клетъчната регенерация, а също така изглажда фините линии и бръчки
 • Ябълчена киселина – повишава тонуса на кожата и свива разширените пори
 • Млечна киселина – добре позната на всички, тя е алфа-хидрокси киселина, която помага за излющването на мъртвата кожа, ограничава развитието на бактерии и стимулира растежа на нови клетки, а успоредно с това хидратира и омекотява кожата.

 

MELABEL WHITENING СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ

 

Това е силният завършек на грижата за хиперпигментираната кожа и е абсолютно задължителна стъпка в нея. Дневният крем има за цел да изсветли петната от всякакъв произход – от слънчеви изгаряния, възрастови петна, петна след бременност, акне и хормонална терапия, лунички.

 

Може би най-значимата му функция е предпазването на кожата от слънцето през деня, за което се грижи широкоспектърната UVA/UVB защита със SPF 50+ Кремът е лек, не омазнява кожата, идеална основа за грим е и се нанася сутрин върху чиста кожа. Ако стоите дълго време на слънце, вземете крема със себе си и нанасяйте нов слой на всеки 2-3 часа, за да сте максимално предпазени от възникването на нова хиперпигментация и фотостареене.

 

АКТИВНИ СЪСТАВКИ

 • Фитинова киселина – основната ѝ работа е да блокира производството на меланин и да стимулира фибробластите (дермалните клетки)
 • Глицерин – добре позната съставка в много продукти, която омекотява кожата, грижи се за нейната хидратация и силно повишава еластичността ѝ
 • Витамин Е – мощен антиоксидант, пази кожата от действието на свободните радикали, повишава защитните ѝ сили
 • Слънцезащитни филтри – 2 физични и 3 химични, покриващи UVA/UVB лъчите

**********************

В заключение, хиперпигментацията не е опасно състояние, нито болезнено – за сметка на това е неприятно изглеждащо. В повечето случаи терапията може да протече и в домашни условия, но задължително тя трябва да подхождаме към нея с постоянство и търпение. Слънцезащитата е изключително важна част от грижата за кожата, за да не се допуска възникването на нови петна – тя включва както продукти за слънцезащита, така и облекло, което не пропуска слънцето.

По време на употребата на избелващи продукти в никакъв случай пък не трябва да използвате кремове, съдържащи Ретин А и производните на витамин А, тъй като това може да доведе до увреждане на кожата. Ако кожата ви е по-чувствителна, е възможно да усетите леко щипане и/или парене, което бързо преминава, а пък и резултатът си струва – вярно, отнема време, но е видим и траен.

 

 

Автор: Красимира Хаджииванова