Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Какво е хиперхидроза и можем ли да се спасим от обилното потене?

Какво е хиперхидроза и можем ли да се спасим от обилното потене?

Чували ли сте думата „хиперхидроза“? Звучи като новооткрит химичен елемент или някаква тайна съставка на желираните бонбони, а всъщност представлява едно от често срещаните неразположения, каращи ни да се чувстваме неудобно в компанията на други хора. Ако още не сте се сетили, хиперхидроза е състоянието, при което се обливаме в пот буквално от глава до пети и което засяга около 2-3% от хората. Това е достатъчно, за да ви донесе верен отговор в „Стани богат“, но ако искате да научите нещо повече, то четете и по-нататък.

 

Освен че е неприятно като усещане, то може да доведе и до редица странични проблеми, като социална неувереност, нежелание за общуване и притеснение от елементарни взаимоотношения с други хора. И ако не вярвате колко неприятно е да имаш хиперхидроза, може просто да попитате човек, който страда от това състояние, за какво мечтае – вероятно ще чуете, че има само едно желание – да престане да страда това неконтролируемо изпотяване.

 

И така, какво е хиперхидроза?

 

Хиперхидрозата най-общо представлява свръхактивност на потните жлези, заради която човек се поти дори при необичайни обстоятелства или при изпитване на силни емоции. Първоначално обилно потене се появява предимно по дланите и ходилата, а след това – и в областта на подмишниците, и ако човек не обърне внимание на проблема, той може и да му стане спътник до живот. Представяте ли си го? Вие и хиперхидрозата още 50 години? Брррр!

 

Хиперхидроза представлява състояние, при което се появява неприятно и обилно изпотяване в областта на челото, ръцете, подмишниците и краката.

Причини за поява на хиперхидроза

 

Както всички знаем, потенето е природният начин телата ни да се охлаждат, а механизмът на потенето включва и нервната система, която реагира веднага, щом усети покачване на температурата ни. Когато сме изнервени или притеснени, това също води до потене и то особено на дланите. Не може да не сте усещали колко влажни са дланите ви, когато ви предстои някакво важно събитие или нещо ви е стреснало. Най-често хората, страдащи от хиперхидроза, се потят най-вече в сутрешните часове, при събуждане и ставане от леглото.

 

Видове хиперхидроза

 

Най-често срещаният тип хиперхидроза е първичната фокална хиперхидроза, при която нервите, отговорни за сигнализирането на потните жлези, реагират прекомерно. Представете си ги като пренавити пружини, които при всяко малко дразнение или предизвикателство се отпускат и като резултат, ние се обливаме в пот, включително и по лицето. Нито звучи, нито изглежда добре, а най-неприятното е, че лекарите са категорични, че няма медицинска причина за развиването на този тип хиперхидроза. Тоест, трябва да търсите причината другаде – лоша карма или неправилно подредени планети в хороскопа. Или просто в наследяването на гените от предците ви.

 

Вторичната хиперхидроза се появява като следствие на медицинско състояние (диабет, менопауза, дисфункция на щитовидната жлеза, сърдечни проблеми, ниска кръвна захар, инфекции и др.) и е по-рядко срещаният тип, характеризиращ се с потене по цялото тяло.

 

Хиперхидрозата може да бъде локализирана в областта на дланите и тогава тя се нарича палмарна хиперхидроза или в областта на краката – плантарна хиперхидроза.

 

Лечение на хиперхидроза

 

Odorex Deo рол-он против изпотяване с удължено действие помага за справяне с неприятните последици от хиперхидрозата - обилно изпотяване

Ако страдате от първична хиперхидроза и нямате подлежащо медицинско състояние, то подходът изисква да наблюдавате кои са събитията, предизвикващи епизоди на потене, и как можете да ги овладявате.

 

Обичайно методите за справяне с неприятното потене са няколко:

 

Дезодоранти с 24 часово действие против изпотяване. Те обикновено съдържат повече парфюм и ниски дози метални соли, най-често алуминий. В случай на сериозна хиперхидроза, те не вършат работа и потенето продължава със същата сила.

 

При по-тежки и неповлияващи се състояния, може да потърсите антиперспиранти със съдържание на алуминиев хлорид. Този тип продукти се прилагат само вечер, преди лягане, в продължение на 2-3 вечери, а след това – по веднъж седмично, профилактично. Антиперспирантите блокират само свръх-активните потни жлези, без да създават затруднение в терморегулацията на тялото. Ефектът им трае различно между пет и десет дни, което си е решение на потенето, откъдето и да го погледнеш. Изборът между рол он или спрей е ваш.

Odorex Deo спрей против изпотяване за преодоляване на обилното изпотяване при хиперхидроза

Сред възможните методи за справяне с проблема е и йонофорезата, както и някои лекарства и антихолинергици.

 

Най-тежката артилерия против обилно изпотяване е прилагането на ботокс, който спира изпотяването за период от около 4-6 месеца.

 

Симптоми на хиперхидроза

 

Ако се потите обилно и това влошава качеството ви на живот, сигурно сте си задавали въпроса дали не страдате от някакво по-сериозно състояние. Симптомите на хиперхидроза не са съвсем ясно очертани и леки такива могат да ви съпътстват дълги години преди да се задълбочат. Обратното също е възможно – обилното потене да е част от всекидневието ви години наред и да ви изпълва с несигурност и тревожност.

 

Има няколко типа потене, в които вероятно можете да се разпознаете:

  • Обилно потене в областта на подмишниците и гърба
  • „Напояване“ на дрехите до степен, че трябва да се преоблечете
  • Пот, избиваща на челото и бузите
  • Напояване на чорапите и изключителна влага по дланите

Най-често фокалната хиперхидроза засяга подмишниците, ходилата, лицето – включително бузите и челото, долната част на гърба, гениталиите, дланите.

 

Усложнения от хиперхидроза

 

Прекомерното потене води до различни оплаквания – сърбеж, възпаление на кожата, лоша миризма (когато бактериите върху кожата се смесят с потта), промени в кожата и други – това са физическите последствия от това състояние. Често хиперхидрозата на краката може да влоши съществуващи заболявания като гъбички, които обичат влажна и топла среда за живот. В този случай ограничаването на потенето на краката е особено важна задача, която е част от лечението на първичния проблем.

Odorex Foot (Одорекс за крака) спрей против изпотяване на краката

Хиперхидрозата, сама по себе си, не е застрашаваща живота, но със сигурност влошава качеството му. Често хората, страдащи от хиперхидроза, не излизат и не общуват толкова, колкото им се иска, крият се от околните, мислят предварително дали дадено събитие в определено време би им повлияло зле, така че да се потят обилно, и взимат много от решенията в живота си на базата на състоянието си. Може да се каже, че тя се отразява тежко на психическото състояние и предизвиква сериозен душевен дискомфорт.

 

В заключение – хиперхидрозата не е често срещано състояние, но пък за тези, които страдат от него, то често е определящо начина на живот. Най-лесният начин да разберете дали страдате от него е да се наблюдавате кое в рутината ви предизвиква обилно потене и колко тежко е то, а в случай, че нещата с потенето излизат извън контрол – да посетите лекар.

 

Това, разбира се, рядко е необходимо, а най-често състоянието може да бъде овладяно просто с подходящ препарат против изпотяване. И помнете – ако страдате от хиперхидроза, много е вероятно да бъдете в нейната компания до живот, така че, погрижете се още сега за нея.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Остават 90.10 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
9.9 лв.