Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Косопад след Covid-19

Косопад след Covid-19

Знаете ли, че всеки ден естествено губим средно между 50 и 150 косъма? Различни здравословни проблеми дори биха могли да ускорят тази загуба. Covid-19 е един от тях. Той може да предизвика падането на 400-500 косъма ежедневно. 

 

В повечето случаи косопадът при коронавирус не настъпва веднага, а два до три месеца след преболедуването. Обикновено е съпроводен с голям стрес и цели кичури могат внезапно да се озоват под душа, на четката или върху дрехите. Косата започва да губи обема си, линията на косата се отдръпва назад към темето, скалпът “изтънява”. За този проблем си има медицински термин – “остър телогенен ефлувиум”. Статистиката сочи, че близо 25% от преболедувалите страдат от този вид косопад, като по-често се среща при жените.

 

Телогенният косопад не е сред най-сериозните последствия от Covid-19, но несъмнено влияе върху емоционалното състояние и качеството на живот. Добрата новина е, че този процес трае ограничен период от време и е обратим.

 

Защо коронавирусът води до загуба на коса?

 

В естествения си цикъл косата преминава през три фази: анаген (развитие), катаген (бавен растеж и преход) и телоген (загуба и рестарт на цикъла). Нормално е фоликулите на скалпа да се редуват в тези фази по балансиран начин, така че косата да се обновява постоянно. Когато обаче има някаква внезапна промяна в ежедневието, този баланс се нарушава и голяма част от фоликулите бързо навлизат във фазата на загуба.

 

Вижте още: Мястото на косата е на главата ви!

 

Загубата на коса е естествена реакция на тялото при сериозна стресова ситуация. В тези случаи организмът временно преустановява действията, които смята за вторични. Сред причините за задействане на този процес са емоционален стрес, определени здравословни проблеми, хранителни промени и прием на някои лекарства. 

Имунната система реагира на Covid инфекцията, която причинява възпалително състояние. Тя повишава провъзпалителните цитокини и намалява антикоагулантните протеини с последващо образуване на микротромби, които в крайна сметка увреждат космените фоликули.

 

Малките кръвоносни съдове, които напояват и подхранват космения фоликул, се увреждат. Косата преминава директно към телогенната фаза – последния етап от живота ѝ. Фоликулът спира да работи, така че косата не може да продължи да расте. Той обаче остава прикрепен към скалпа за още около три месеца, след което пада. Ето защо коронавирусната инфекция не причинява незабавен косопад, а се появява няколко месеца по-късно.

 

Как да се справим с косопада?

 

Телогенният ефлувиум обикновено е временно състояние, което продължава от няколко седмици до 6-9 месеца след заразяването в зависимост от генетиката на всеки човек. Много често преминава от само себе си, но ако продължи повече от половин година, е необходима консултация с дерматолог.

 

При необходимост може да се предприеме лечение, включващо решаване на психологически проблем или да се назначи прием на лекарства. Те могат да бъдат локални или перорални и да помогнат за  увеличаване плътността и дебелината на косъма или да спрат косопада и да стимулират растежа на косата.

 

Има някои методи, които всеки може да предприеме, за да се справи с телогенния косопад: 

  • Важно е да подобрите хранителния си режим. Космените фоликули имат нужда от балансирана храна. Приемът на хранителни добавки с аминокиселини, витамини от група В, цинк, желязо, биотин, калций, мед, селен помага да растат по-дебели и по-силни косми. Включете в диетата си продукти с богато съдържание на протеини, здравословни мазнини, както и много плодове и зеленчуци. Локалното приложение на пептиди също помага за подхранването и заздравяването на космените фоликули.
  • Намалете нивата на стрес. Спокойният сън, редовните упражнения и прилагането на техники за релаксация са задължителни стъпки към овладяването на косопада.
  • Дайте си почивка от сешоарите, машите и пресите. Високата температура уврежда защитната бариера на косъма, а това води до намаляване на здравината му. Вместо това може да оформяте прическата си с продукти, които имат в състава си подхранващи съставки. Те ще направят косата да изглежда плътна и здрава. 
  • Мийте косата си редовно и я разресвайте с четка за лесно разплитане, без да дърпате. По този начин ще помогнете да се отделят фоликулите, които вече са в телогенна фаза, и ще дадете път на новата коса. 
  • Използвайте качествени шампоани със съставки, които щадят и подхранват косъма. Добра идея е да заложите на такива, които съдържат аминокиселини и витаминиКофеинът доказано играе важна роля в метаболизма на фоликула. Той има енергизиращ ефект и забавя действието на косопада. 

 

Косопадът може да предизвика стрес, но не забравяйте, че в повечето случаи това е временно явление, което засяга почти всеки в даден момент. Вдишайте дълбоко и потърсете решение на проблема с малки промени в ежедневието си. Обърнете внимание на хранителните си навици и се погрижете за здравето на скалпа. И най-важното – въоръжете се с търпение и ще видите така желаното подобрение. 

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(13 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш