Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Косопад

Косопад

Косопадът е една от честите причини за посещение при дерматолог и той често има значително влияние върху психиката на пациента. Този проблем засяга както жени, така и мъже, като в определени случаи може да бъде дори симптом за неоткрит медицински проблем в организма – по тази причина всяко необичайно и продължително състояние на косата не бива да се пренебрегва, а своевременно да се проследява и изследва правилно.

 

Човешкият скалп има средно около 100 000 космени фоликула – това е медицинският термин, който използваме за обозначаване на корените на космите. Жизненият цикъл на косъма на практика е процес в няколко етапа: активен период, когато косъмът расте (анагенна фаза), последван от периоди на неактивност, когато растежът спира – катагенна фаза (регресия) и телогенна фаза (покой). Цикълът завършва с окапването, или падането на косъма.

 

При нормално състояние при един здрав скалп в един и същи момент 80 до 90% от космените фоликули са в анагенна фаза, и само 10 до 20% – в телогенна. Това означава, че космите в тези фоликули периодично се подновяват като се счита за нормално на ден да се губят между 50 и 100 косъма.

 

Ако се наблюдава по-интензивен косопад или петна без окосмяване, ако скалпът е възпален и сърбящ, с люспи и корички, може да се подозира наличие на активен патологичен процес – т.е. състоянието вероятно се дължи на заболяване. В този случай дерматологът може да назначи допълнителни изследвания чрез различни кръвни тестове, трихоскопия или – по-рядко – да извърши биопсия.

Остър телогенен ефлувиум

 

Остър телогенен ефлувиум е дифузен косопад – обхваща равномерно целия скалп, и обикновено се дължи на значителен физически или психически стрес. Такъв стрес предизвиква промени в метаболизма на космения фоликул, което от своя страна води до преждевременно настъпване на телогенна фаза, оттам – до неактивност на фоликула. Дефиницията на тази диагноза предполага, че повече от 20% от космените фоликули на скалпа са неактивни в даден момент.

 

Най-често телогенният ефлувиум се причинява от ежедневен психически стрес, но е обичайно той да се наблюдава също и след операция, системна инфекция, раждане и по време на кърмене. Състоянието може да бъде свързано и със заболявания на щитовидната жлеза, драстична диета, загуба на тегло, анемия, дефицит на витамини или провеждано лечение с някои медикаменти. Засилено капене на косата обикновено настъпва около 3 до 4 месеца след отключващото събитие или ситуация, и процесът може да продължи дори няколко месеца. Скалпът не показва признаци на възпаление и не се появяват видими плешиви петна. За щастие този вид косопад е временен – спира от само себе си когато стресът вече не е налице, а след това космите се регенерират.

Видове алопеция

 

Андрогенната алопеция е по-често срещана при мъжете, но може да засегне и жени след менопауза или страдащи от хормонални нарушения. Често отъждествяван с плешивост, този косопад се характеризира с изтъняване или дори пълна загуба на коса в областта на челото, слепоочията или темето. Освен ако не се появи при млада жена, андрогенната алопеция не е индикация за сериозен здравословен проблем, а по-скоро указва генетична обремененост. Косата е чувствителна към действието на хормоните – и по-специално към действието на тестостерона, мъжкия полов хормон, който обаче се произвежда в малки количества и в женското тяло. В кожата се намира ензим, наречен 5-алфа-редуктаза, който е отговорен за преобразуването на тестостерона от кръвта в т.нар. DHT (дихидроепиандростерон), активен хормон с мощни андрогенни свойства. Що се отнася до косата, DHT има двойна роля: от една страна, той е отговорен за загубата на коса от скалпа, а от друга – стимулира растежа и удебеляването на космите по лицето и тялото.

 

Този конкретен вид алопеция се развива постепенно в продължение на няколко години. Не се наблюдава рязко обилно падане на косата, а по-скоро прогресивно изтъняване – това се обяснява с ефекта на DHT, причиняващ свиване на космените фоликули, което на свой ред води до по-кратка фаза на растеж и в крайна сметка – до по-меки и по-тънки косми, които с времето напълно изчезват.

 

Пълно излекуване на андрогенната алопеция не съществува, но някои терапевтични методи могат да забавят нейното прогресиране. Разбира се, колкото по-рано се диагностицира и лекува заболяването, толкова по-добри резултати се постигат.

 

Тракционната алопеция е локализиран косопад, обикновено в областта на слепоочията или челото, причинен от силно опъване на косата в тези зони – било то поради стегнати прически или заради продължително носене на екстеншъни за коса.

 

Алопеция ареата или алопеция пелада е автоимунно заболяване, при което клетките на имунната система атакуват и унищожават космените фоликули. Подобно на повечето автоимунни състояния, причините за това заболяване не са напълно проучени, но се счита, че психическият (емоционален) стрес играе основна роля в този процес. Пациент, диагностициран с алопеция ареата, трябва да бъде изследван също и за други автоимунни заболявания, тъй като е известно, че някои от тях се развиват едновременно, понякога дори без видими проявления.

 

Клиничната картина на този тип алопеция е кръгли петна, напълно лишени от окосмяване, които са разпространени върху скалпа, веждите или брадичката. Най-често те са с размер на монета, но в някои по-тежки случаи това може да доведе до загуба на цялата коса по скалпа и дори по тялото.

 

Цикатрициалната (ръбцова) алопеция е рядко срещана и потенциално необратима форма на косопад, причинявана от автоимунни, възпалителни или инфекциозни фактори. В тези случаи по скалпа се наблюдават признаци на възпаление, корички и сърбеж или усещане за парене. Тези състояния трябва да бъдат правилно диагностицирани от дерматолог и навременно лекувани, с оглед избягването на трайна загуба на космени фоликули.

 

Протоколите за лечение на косопад са сложни и се различават в зависимост от вида на алопецията. Ако се установи друго медицинско състояние като основна причина за загубата на коса, то трябва да бъде разгледано с приоритет. Психическият стрес играе важна роля в много случаи на алопеция и мерките за борба с него са много важни. Алопецията, която се дължи на автоимунни или възпалителни фактори, изисква както вътрешно, така и външно лечение под строгото медицинско наблюдение на дерматолог.

 

Терапевтичните протоколи обикновено комбинират активни вещества, които стимулират локалното кръвообращение, намаляват възпалението, балансират действието на хормоните в кожата, подпомагат възстановяването на тъканите, подхранват и укрепват космения фоликул. Най-често срещаните активни съставки в продуктите против косопад са миноксидил, капсаицин, кофеин, пантенол, витамини от група В. Когато локалното лечение не дава желания резултат, се предписват медикаменти за перорален прием, както и адювантно лечение.

 

Д-р. Alexandra Batani говори за това какви могат да бъдат причините за косопад. Запознайте се какви видове алопеция съществуват.

Д-р. Alexandra Bațani,

Дерматолог
DermaExpert Clinic, Букурещ

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш