Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Акне и грижа за проблемна кожа

Акне и грижа за проблемна кожа

Акнето е често срещано състояние, което засяга еднакво и мъже, и жени. То най-често се свързва с юношеството, но засяга милиони хора на възраст между 12 и 40 години. Появата, развитието и видовете акне могат да варират и са строго индивидуални. Акнето има различни прояви, най-честите от които са малки до големи нежни пъпчици, акне киста, папулите и пустулите, черни точки (комедони), затворени комедони или малки подутини с цвета на кожата.

 

Причини

Причините за различните видове акне включват много фактори, но генетичната обусловеност определено играе съществена роля. Акнето се развива в порите и мастните жлези (космено-мастни фоликули) на кожата. Клетките в порите образуват кератин, който се натрупва и може да блокира отворите. Мастните жлези на повърхността на кожата също функционират и произвеждат себум (мазнина). Не рядко в кожата се развиват бактерии – пропионибактериум акнес, които намират благоприятна среда, когато порите са запушени и има натрупан себум.

 

Друга част от причините за поява на акне са чисто индивидуални. При жените, например, то често се появява като предменструален симптом. Много лекарства също създават предразположение, като например тестостерон, барбитурати, противоепилептични лекарства, литий и системни и инхалаторни кортикостероиди. Не на последно място, трябва да се избягва механичното дразнене на кожата, което също може да бъде причина за акне и да остави белези.

 

Важен фактор е и расовата предразположеност. Като цяло хората с по-тъмна кожа по-рядко страдат от акне. По-тъмната кожа има по-големи мастни жлези и по-добре структурирани пори по повърхността на кожата, което улеснява работата й и дава по-малко поводи на акнето да се прояви. Причините за появата на пъпки по лицето, акне и комедони и подобнивидове акне са еднакви при хора със светла и тъмна кожа, обаче при тъмната кожа след като пъпките преминат, по-често остават хиперпигментни петна и белези. Затова третирането на акне при тъмна кожа трябва да е изключително внимателно.

Диета

В продължение на години специалистите смятаха, че мазните храни, безалкохолните напитки и шоколада са сред виновниците за акнето. Към днешна дата обаче няма доказателства за пряка връзка между тях. Смята се, че тези храни не са причина за появята на акне, но могат сериозно да му повлияят. Прекомерната им употреба като цяло влияе върху правилната обмяна на веществата в организма и съответно върху здравето на кожата. Трябва да се отчете и факта, че някои хора са изключително чувствителни към определени храни и лекарства.

Ето тук споделяме повече информация за връзката между храненето и акнето.

 

Козметика

Кожата на всеки човек е реагира по различен начин на грижата за нея с различни козметични продукти. Ако предразположението към акне е налице обаче, е задължителна употребата на неомазняващ грим. Някои от продуктите, базирани на вода, съдържат и мазнини. Затова е препоръчително при избор на продукти да се следи внимателно състава им и да се използват изпитани марки.

 

След нанасяне на козметични продукти, контакта между пръстите и съдържанието на опаковката трябва да е минимален, за да се избегне заразяването на продукта с бактерии. Всички принадлежности за нанасяне на грим трябва да се поддържат чисти.

 

Розовата и червена гама гримове привличат вниманието към раздразнената кожа, затова неутралните тонове и топлата кафеникава гама, близка до естествения цвят на кожата, са по-подходящи в подобни случаи. Професионалните гримьори често смесват зеленикав със обикновен фон дьо тен, за да прикрият червените петна. Друг начин за прикриване на проблемната кожа е да се използва пудра върху фон дьо тена. За да се намали дразненето, пудрите трябва да се нанасят само с четка. Те са важни не само като прикритие, но и за да попият излишната мазнина от кожата. Желателно е да се използва пудра с матов оттенък.

 

Имайте предвид, че някои продукти за коса също могат да причинят акне. Внимавайте с употребата на гелове, пяни за коса, помади и лакове.

Предпазване

  • Механичното дразнене — търкането, стискането и чопленето на възпалените и впоследствие на здравите участъци на кожата допълнително дразни кожата и разпространява бактериите, предизвикващи акне. По този начин състоянието се влошава и се забавя лечението му. Възможно е да възникнат и допълнителни проблеми, като белези и хиперпигментации на възпалените зони.
  • Стресът усилва възпалителните процеси и вследствие акнето може да се влоши, но не го причинява. Намаляването на стреса чрез спорт, сън и/или медитация подобрява общото здраве и на кожата.
  • Слънчевите изгарянията изсушават кожата и могат да провокират акнето, както и да причинят хиперпигментации, затова употребата на защитни продукти във всеки сезон е задължителна.
  • Изпотяването при физическо натоварване може да засили или да влоши акнето по лицето, гърдите и гърба, затова поддържането на хигиена с правилните продукти е от особено значение.
  • Климататът има външно въздействие върху производството на мазнина в кожата. Влажният климат увеличава мастната секреция и съответно може да раздразни акнеичната кожа.

Препоръки

Лечението на акне е строго индивидуално, изисква изключително постоянство и зависи от цялостния подход към здравето. Особено важно е да се знае, че целта на лечението е да се предотвратят бъдещи усложнения, запушвания и инфекции на кожата. Лекуването на инфектираната кожа е ежедневна рутина, а не борба в кризисните моменти. Третирането на акнеичната кожа трябва да следва цялостен подход – лекува се цялата зона (лице, гърди или гръб), за да се постигне добър резултат. При почистване на зоната трябва да се избягва употребата на гъба, за да предотврати допълнително механично раздразнение на кожата и бъдещи белези.

Акнето се повлиява най-добре от продукти, въздействащи едновременно върху омазняването, запушването на порите и срещу развилите се бактерии – такива са активните продукти от серията Acne Out. Ако акнето е по-леко изразено, т.нар комедонно акне (черни и бели точки), то тогава може да се използват продукти, съдържащи ретинол, бензоил пероксид, алфа и бета хидрокси киселини. Нежелателна е употребата на локални антибиотици за вътрешно лечение на акне, тъй като те често предизвикват резистентност у бактериите.”

Ако акнето е тежко, освен локална, трябва да се приложи и системна терапия под контрола на дерматолог.

Ако акнето е изразено в черни точки или червени подутини с бяло връхче, е хубаво те да се почистват веднъж или два пъти седмично, за да се отпушат порите, но задължително от специалист.

 

Въпреки че акнето е широко разпространен проблем и в аптеките се продават много и различни продукти за лечение и профилактика, от изключителна важност е консултацията с дерматолог, който да определи точното състояние и стъпки за  достигане на оптимален и дълготраен резултат.

 

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш