Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Мястото на косата е на главата ви!

Мястото на косата е на главата ви!

Косата пада буквално пред очите ви? Без паника, има решение!

 

Гъстата и хубава коса е като печеливш билет от лотарията на живота – някои от нас просто са късметлии и се радват на този природен дар без да полагат особени усилия. Други обаче нямат този шанс, а косата и нейното състояние се превръщат в централен въпрос в живота им. 

 

Това са хората, които знаят по колко косъма на ден губят, търсят решения на проблема с косопада години наред и са готови да опитат всяка рецепта, която има потенциал да им донесе малко утеха под формата на по-гъста и здрава коса.

Косопадът, както може би знаете и от личен опит, е проблем, засягащ и двата пола. Свикнали сме да свързваме оредяващата коса повече с мъжете, но истината е, че жените също страдат (физически и емоционално) от косопад.

 

КАКВО Е КОСОПАД?

 

Това е състояние, при което загубата на коса е по-голяма от новоизрастващата, или при което наблюдаваме дори цели участъци с оредяваща коса. Съвършено нормално и естествено е човек да губи между 50 и 100 косъма на ден (ако ви се занимава да следите къде падат и да ги броите), което прави загубата минимална при над 100 000 косъма, които всеки човек носи на главата си.

 

Обикновено тази загуба дори няма да бъде забелязана, защото при нормални условия падналите косми ще бъдат заменени от нови. Точно тук обаче косопадът влиза с тежки стъпки. 

 

ПРИЧИНИ ЗА КОСОПАД

 

Косопадът е състояние, което се дължи на различни причини, като най-често той е наследствен. Помислете как са изглеждали по-възрастните ви роднини от същия пол и е много вероятно да установите, че те също са имали косопад, но просто не ви е правело впечатление.

 

Ако обаче е прекалено рано, за да говорим за наследствен косопад, причината може да е хормонална. Понякога липсата на баланс в половите хормоните води до този неприятен ефект и е препоръчително в такъв случай да посетите и ендокринолог.

Косопадът може да възникне и след :

    • силен стрес
    • операции
    • тежко боледуване
    • по време на бременност (въпреки че тогава по-скоро жените установяват спиране на косопада и сгъстяване на косата)
    • след раждане (много жени се будят месеци наред върху възглавница, покрита с коса)
    • при навлизане в менопауза
    • при рязко сваляне на тегло
  • проблеми с щитовидната жлеза
  • инфекции по скалпа
  • автоимунни заболявания, като алопеция ареата.
  • Нутриционни липси също могат да доведат до косопад, но това обикновено се случва при дългосрочно избягване на определени вещества и групи хранипротеини, желязо.

 

ВИДОВЕ КОСОПАД

 

Косопадът е достатъчно неприятен, но за да е още по-сложно всичко, той съществува в различни видове:

  • alopecia areata – така нареченият гнездов косопад
  • андрогенна алопеция
  • дифузна алопеция.

Андрогенната алопеция се среща и при мъже и при жени, но се проявява по различен начин. При мъжете предната линия на косата се измества постепенно назад и темето започва да оредява, а при жените оредяването започва от короната на скалпа (пътя на косата), без да се засяга предната линия.

 

Дифузен косопад означава, че опадането на косата засяга целия скалп и се наблюдава постепенно общо разреждане на окосмяването. Той може да е временен или хроничен и зависи от няколко различни причини.

 

КОСОПАД ПРИ МЪЖЕТЕ

 

Алопецията се различава по своя вид при мъжете и жените.

 

Обикновено алопецията при мъжете стартира със загуба на коса по слепоочията (това е и етапът, на който косопадът още е трудно забележим) и прогресира към темето, за да стигне до така наречения „дифузен косопад“, при който мъжете започват да губят косата в центъра на теменната област. Ако състоянието прогресира, с течение на времето мъжът може да загуби цялата си коса.

 

При мъжете има и друго състояние, известно като alopecia barbae – зоново окапване на брадата, което е специфична форма на alopecia areata. Това е автоимунно състояние, при което имунната система таргетира космените фоликули като заплаха и ги напада.

 

Подобно на загубата на коса, брадата също започва да оредява на малки участъци. За съжаление, това състояние няма как да бъде предвидено, тъй като нищо не дава признаци, че след седмица изведнъж ще започнете да губите малки участъци от окосмението по брадата и косата си. Често сърбежът съпътства или предшества загубата на коса, а кожата на скалпа отдолу понякога е болезнена и раздразнена.

 

КОСОПАД ПРИ ЖЕНИТЕ

 

За разлика от мъжете, жените поне имат късмета да не губят абсолютно цялата си коса – ако това въобще може да бъде някакво успокоение. Обичайно косопадът при жените води до оредяла коса в короната на главата, а започва със слабо изразена загуба на коса над челото (можете да проверите и сами, като вдигнете косата назад и видите откъде започва линията на скалпа). 

 

Ако се установи напредване на алопецията, е добре да направите преглед при гинеколог и ендокринолог, защото може да се дължи на промени в яйчниците.

 

Някои от козметичните навици на жените също могат да допринесат за по-сериозен косопад:

  • използване на некачествени бои
  • често сушене със сешоар
  • непрестанно връзване на косата
  • къдрене.

 

SEBOMAX HAIR REGROWTH GEL 

 

Мъжете, уви, са изтеглили късата клечка в случай на косопад и при тях се налага третиране както на косата, така и на други участъци, като брадата. Този продукт е идеален както за стимулиране на растежа на космите по скалпа и брадата и може да бъде (дори трябва да бъде) използван най-малко 90 дни.

 

КАПСАИЦИН

 

Основната съставка на стимулиращия гел е капсаицинът – вероятно познат на любителите на лютите чушки. Бъдете спокойни – той няма да ви подлюти, но пък ще подпомогне значително естествения жизнен цикъл на косъма, ще подобри микроциркулацията на скалпа и ще отвори пътя към израстването на нови и здрави косми.

Капсаицинът е най-силният познат досега стимулант на космения фоликул, но това не означава да втривате люти чушки по скалпа или брадата си – по-добре да заложите на стимулиращия гел.

 

МЕНТОЛ

 

Той ще успокои кожата и ще ви даде онова прекрасно чувство на лека прохлада, ще намали и сърбежа, ако такъв ви тормози.

 

УПОТРЕБА

 

Използвайте поне три месеца, като нанасяте капка с размерите на грахово зърно и масажирате с апликатора, докато попие. Гелът може да бъде използван както от мъже, така и от жени.

 

SEBOMAX SENSITIVE ШАМПОАН

 

Косопадът е проблем, който налага специален подбор на измивния шампоан, който трябва да е нежен и щадящ, без сулфати и други агресивни и дразнещи съставки. Този ще допадне много на всеки със скалп, който страда от раздразнена и лющеща се кожа, често съпътстваща косопада.

 

SLS FREE

 

Sebomax Sensitive е безсулфатен шампоан, който съдържа единствено и само биоразградим измивен комплекс, който няма да дразни кожата на скалпа. Сулфатите се онези пенители, които правят облната пяна в косата докато я миете, но уви, са най-големите дразнители на кожата. Ето защо все повече козметични компании ги изключват от формулите на измивните си продукти и търсят алтернативни повърхностно – активни пенители.

 

МЕНТОЛ 

 

Ментолът е основна съставка на шампоана, той ще успокои и охлади кожата и ще ви донесе така чаканото облекчение от сърбежа.

 

ПАНТЕНОЛ 

 

Всички знаем, че пантенолът е бог на успокояването на кожа, която е възпалена или раздразнена. В случая ще ви помогне и като стимулира клетъчната регенерация, а тя е необходима както за премахване на пърхота, така и за създаване на условия за порастване на нова коса.

 

ВИТАМИН Е

 

Един от най-добрите налични антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес и намаляват възпаленията на кожата и въобще в организма. Спомага и за това влагата да остане в кожата и така да остане еластична и добре защитена от вредно влияние.

 

УПОТРЕБА

 

Шампоанът може да бъде използван 2-3 пъти седмично. Масажирайте скалпа с него и след това изплакнете с топла, но не гореща вода.

 

В заключение – ако имате косопад, не се отчайвайте, макар и понякога да не виждате надежда за справяне с проблема. Потърсете причините и ако те са в обкръжаваща ви среда, опитайте да ги премахнете – прекалено стресираща работа например.

 

Направете консултация с лекар, проверете статуса на половите и щитовидните хормони и във всеки един момент помислете за включване на подходящи продукти за профилактиране и третиране на засегнатите участъци. Колкото по-рано вземете мерки, толкова по-голям е шансът за справяне с проблема, а най-мотивиращо ще е да видите новата коса, която пораства буквално пред очите ви.

 

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Остават 76.60 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
23.4 лв.