Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Нежна грижа за мазна кожа!

Нежна грижа за мазна кожа!

Оказва се, че пудрата е едно от най-древните чудеса на козметиката. Още в Древен Египет лицата на девойките са били покривани с чудното фино прахообразно вещество, за да изглежда кожата им безупречно бяла (същото се говори и за траките).

 

И днес дамите прибягват до услугите на своята пудриера, но не толкова заради белотата на кожата (красотата сега е и в тена), а по-скоро, за да прикрият нежелания блясък.  В немалко случаи обаче четката и пудриерата се оказват краткосрочно решение и досадното лъщене на кожата бързо изплува изпод тънкия слой грим. Защо? Уви, естественото омазняване на кожата е достигнало свръхнива.

 

Как да разпознаем мазната кожа?

 

Кожата ни ежедневно произвежда мазнина и това е добре, защото така се създава естествена антибактериална бариера. Себумът или мастният секрет на кожата я прави мека и еластична. Без него тя става суха, опъната и може дори леко да се напука.

 

Но съществува и обратният сценарий – мастните жлези на кожата преминават на сръхактивен режим и започват да произвеждат твърде много себум. Тогава придобиваме неприятното усещане, че кожата ни има нужда от постоянно измиване и почистване (лицето ни все едно е покрито с мазен филм), а само след няколко часа гримът ни е започнал да се разтича. Появило се е и неприятно лъщене, видимо дори и на бледа светлина.

 

Мазната кожа е често срещан тип кожа, а сръхсекрецията на себум е характерна за повечето млади хора и особено за периода на пубертета, когато заедно със съзряването, настъпват и важни хормонални и физиологични промени. 

 

Да, кожата ни се влияе от преподреждането на хормоните през бунтарските години на юношеството! През този ключов преходен период нивата на мъжкия хормон тестостерон се повишават както при момчетата, така и при момичетата. Тестостеронът стимулира производството на себум в мастните жлези, а излишъкът от себум води до появата на мазна или проблемна кожа (досадните черни точки и младежки пъпки).

 

Всъщност най-категоричната причина за появата на мазна кожа е генетиката (онаследяваме характеристики до най-базово клетъчно ниво). Свръхомазняването на кожата може да бъде предизвикано и от външни фактори като стрес и климатични условия или да е провокирано от употребата на медикаменти, както и от грешен избор на козметика.

 

Кожата може да се омазни и при практикуването на спорт. Отделянето на пот от потните жлези помага на тялото да поддържа оптимална температура, но се оказва, че прекомерното производство на пот може да увреди състоянието на кожата.

 

Типове мазна кожа

 

Мазната кожа обикновено се характеризира с:

  • по-плътна, зърнеста структура (капилярите не се забелязват с просто око).
  • тя е с по-голяма дебелина и по-светъл цвят
  • с уголемени, видими пори (колкото по-големи са порите, толкова по-активни са мастните жлези)
  • характерно лъщене (което ви издава от разстояние). 

 

Прекомерното отделяне на мазнина може до доведе до проблемна мазна кожа със запушени пори (комедони) или до бактериална инфекция и различни проявления на акне (младежки пъпки).

 

В много случаи се забелязват несъвършенства само в така наречената T-зона на лицето – чело, нос и брадичка. Тогава “диагнозата” е комбинирана кожа, при която има свръхпроизводство на себум само в средната част на лицето, а в областта на бузите кожата е нормална (добре балансирана) до суха (с недостиг на себум).

 

Проблемът води до решение. Как да се грижим за мазната кожа?

 

Със сигурност не трябва да прекалявате с миенето. Дори и усещането за мазен филтър на лицето да ви образува нерви и траен вътрешен дискомфорт, озаптете позивите да снемете излишния себум с много сапун и вода.

 

Първата и основна стъпка към грижата за мазна кожа на лицето е правилното й почистване. И това далеч не означава постоянно използване на кърпички за грим или измиване на лицето при всяка открила се възможност. Колкото по-агресивно подходите към отстраняването на излишния себум, толкова повече мастните жлези на кожата ще се активизират и ще се опитат да възстановят липсите.

 

Лицето трябва да се почиства деликатно, два пъти на ден е напълно достатъчно  (сутрин и вечер), с продукти, предназначени за мазен тип кожа. Дерматолозите препоръчват използването на мицеларна вода или на почистващ продукт (гел или пяна), който се изплаква с вода. Ние ви препоръчваме след мицеларната вода да измиете лицето си поне два пъти с гел или пяна, за да отстраните качествено всички натрупвания.

 

Парадоксът е, че мазната кожа на лицето също може да се изсуши и да започне да се лющи, въпреки че ролята на себума е именно да я предпазва от изсушаване.

 

Обикновено това се дължи на прекалено агресивна козметика или на твърде честото почистване на кожата.  Златното правило е да не забравяте да хидратирате лицето си. Специалистите залагат на хидратация с леки матиращи дневни кремове на водна основа за през деня, а не на такива с плътна текстура, които биха наслоили още мазнина върху омазнената кожа.

 

Нанасянето на  активен лосион против омазняване нощем е трета основна стъпка. Използването на ексфолиращ продукт веднъж седмично също е препоръчително.

 

”Освен че премахва мъртвите клетки, ексфолирането хидратира кожата в дълбочина и подобрява кръвообращението на лицето, което стимулира производството на колаген и подобрява еластичността на кожата”, обясняват дерматолози.

 

Използването на активен продукт, който да противодейства на омазняването на кожата, е задължително при проблемна мазна кожа, склонна към образуване на комедони и пъпки. Механичното почистване веднъж месечно на този тип кожа също трябва да се превърне в рутина, но не в домашни условия.

 

Задължително трябва да потърсете услугите на професионален козметик, за да избегнете риска от инфекция при опит за саморазправа с несъвършенствата по лицето ви. И бъдете търпеливи, третирането на акне е бавен процес  – резултатите обикновено идват след около месец.

 

Слънцето не е ваш съюзник!  

 

Упоритото и продължително препичане на слънце действително изсушава кожата и прикрива несъвършенствата под шоколадов тен. Но само месец след това същите тези несъвършенства се връщат с двойна сила.

“Слънчевите лъчи причиняват удебеляване на роговия слой и стимулират запазването на клетки и себум в мастния фоликул. Така броят на комедоните и пъпките неизбежно нараства, когато тенът изчезне”, обясняват експерти.

 

Решението е да използвате слънцезащитен крем, с поне SPF 30, макар че за свръхчувствителни кожи, склонни към пигментации, дерматолозите препоръчват най-високия фактор, SPF 50. И заложете на некомедогенни леки и бързо попиващи текстури, които са предназначени за мазна или податлива към акне кожа.

 

Продуктите, които дават резултат

 

Ако сте твърдо решени да полагате пълноценна грижа за кожата на лицето си и знаете, че тя е от по-мазен тип (консултация с дерматолог винаги помага за точна диагноза), то на нощното ви шкафче постоянно трябва да присъстват:

  • измиващ продукт
  • матиращ тоник
  • хидратиращ крем
  • активен лосион за справяне с несъвършенствата и подходящ ексфолиращ продукт или маска.

 

Biotrade е сред новаторите в преодоляването на несъвършенствата на кожата и ежедневната грижа за по-мазен тип кожа. Серията Acne Out, която е от доста години на пазара, се предлага в няколко конфигурации, така че да няма оголени флангове.

 

Може да редувате измиващата пяна Acne Out с тази от серията Pure Skin, която също е предназначена за кожа с разширени пори, черни точки и несъвършенства.

 

Матиращият тоник Acne Out премахва излишното омазняване на кожата и предотвратява запушването на порите, както и появата на комедони и пъпки и може да се използва ежедневно. Добре е да се комбинира с хидратиращия крем от същата серия, подходящ за комбинирана и мазна кожа, с лека текстура, която не запушва порите.

 

Хидратиращият крем Acne Out Hydro Active е с нежна формула и съдържание на пантенол и витамин Е, които успокояват и подхранват кожата. Може да се използва и като основа за грим.

 

Активният лосион Acne Out атакува диретно пъпките и черните точки и при по-тежка форма на акне може да се използва до два пъти на ден (сутрин и вечер) в комбинация с хидратиращия крем Hydro Active, за да се избегне прекаленото изсушаване на кожата.

 

Ексфолиращият тоник Pure Skin е предназначен за девитализирана кожа с черни точки, разширени пори и неравен тен и позволява честа употреба. Съчетава се добре с Acne Out възстановяващ крем, който има защитен фактор SPF 30 и помага за отстраняване на петна и несъвършенства след акне.

 

Обобщението: Бързи съвети за мазна кожа

  • Не гледайте на кожата си като на мръсен съд, който трябва хубаво да насапунисате. Прекаленото почистване на мазната кожа има обратен ефект. Колкото повече се стремите да отстраните излишния себум, толкова повече кожата ви ще произвежда мазнина, за да навакса липсите.
  • Подходът трябва да е нежен и умен. Заложете на леките измиващи продукти, на хидратиращите кремове на водна основа, матиращия тоник и активен продукт срещу несъвършенства.
  • При проблемна мазна кожа, склонна към комедони и акне, използвайте третиращ продукт всеки ден без изключение – само така ще надделеете над упоритите несъвършенства.
  • Използвайте продукти, специално разработени за мазна кожа и некомедоногенен грим.
  • Не изстисквайте пъпките! Така само ще умножите армията от плъзнали по кожата бактерии.
  • И не забравяйте за слънцезащитния крем дори и през зимата. Но най-вече научете се да обичате кожата си – тя ви служи вярно, дори и когато не е в най-добрата си форма.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Остават 68.70 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
31.3 лв.