Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Пърхот? Нямате нужда от чудо, а от точния шампоан

Пърхот? Нямате нужда от чудо, а от точния шампоан

Пърхотът е от нещата, които никой не иска да има в живота си, но добрата новина е, че ако никога не сте имали пърхот, много вероятно е и да не се срещнете с него доживот. Ако обаче сте на „ти“ с това състояние още от тийнейджърските си години, то сигурно ви е писнало да търсите решение и си мечтаете за чудото, което ще ви отърве завинаги.

 

Защото освен че е досадно да имаш пърхот, той може да доведе и до други последствиянежелание за социализиране и притеснение при общуване. Чудо обаче едва ли ще намерите – затова пък следващата информация вероятно ще ви бъде полезна, за да разберете как да държите състоянието си под контрол.

 

ВИДОВЕ ПЪРХОТ

Пърхотът е състояние, при което мъртвите кожни клетки от скалпа започват да се лющят и въпреки че пърхотът изглежда еднакъв, това не е точно така. Когато имате представа от какъв тип пърхот страдате, имате възможност и да го третирате по правилния начин.

 

СУХ ПЪРХОТ

Това е един от най-често срещаните видове пърхот, който обичайно се появява през зимата. Студеното време и сухият въздух в помещенията изсушават кожата, в това число и на скалпа. По-честото къпане с гореща вода също спомага за процеса на изсушаване на кожата, която става раздразнена, на места болезнена и със сърбеж.

 

Контактният дерматит също е възможен причинител на сух пърхот и сърбеж, а развитието му се дължи на някои дразнещи съставки в определени козметични продукти – най-често познатите ни сулфати – SLS или SLES. Тогава се появява и сухият пърхот – ще го познаете по това, че люспите кожа са съвсем малки и бели.

 

МАЗЕН ПЪРХОТ

Под повърхността на кожата се намират жлезите, които произвеждат себум – мазнината, която подхранва и защитава кожата. Случва се обаче жлезите да произвеждат твърде много себум и, по подобие на мазната кожа на лицето, тази на скалпа също се омазнява.

 

Кожата реагира на прекомерното омазняване и се появява пърхот. При този тип обаче люспите са по-големи, по-мазни и с жълтеникав оттенък. В по-екстремната си форма той прераства в себореен дерматит.

 

СЕБОРЕЕН ДЕРМАТИТ

Един от симптомите на себорейния дерматит е мазната и зачервена, лющеща се кожа на лицето и главата. Той може да засегне скалпа – окосмената част на главата и гладката кожа – зад ушите, около носа и брадичката, както и веждите.

 

Хората, които имат себореен дерматит, е много вероятно да имат и пърхот. Кожата им типично е зачервена, мазна и на участъци е покрита с бели или жълти люспи.

 

ГЪБИЧКИ MALASSEZIA

Те също са установен причинител на пърхот, въпреки че гъбичката е естествен обитател на кожата ни. Все пак, когато се размножи прекалено много, Malassezia причинява натрупване на кожни клетки и оттам – на пърхот.

 

Пърхотът засяга повече мъжете, отколкото жените, както е и по-често срещан при хората, които имат по-мазна кожа и коса. Хората на специфична терапия (при СПИН или трансплантация на органи например) също са по-податливи към поява на пърхот.

 

ДРУГИ ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВА НА ПЪРХОТ

Възрастта също понякога сама по себе си е фактор за поява на пърхот. Tой често възниква в годините от тийнейджърство до средна възраст. Хормоналните промени – хипофункцията на щитовидната жлеза и дисбалансът в половите хормони, също могат да доведат до пърхот. Проверете дали нямате и дефицити в диетата – липса на цинк, както и на витамини от В-групата.

 

ЛЕЧЕНИЕ НА ПЪРХОТ

В повечето случаи пърхотът може да бъде контролиран или дори премахнат с лечебен шампоан. В зависимост от оплакванията – суха, чувствителна и раздразнена кожа на скалпа или пърхот, подходът също е различен.

 

Сухата и раздразнена кожа на скалпа е такава заради някои от веществата – дразнители в измивните продукти. Обикновено това са повърхностно активните вещества в шампоаните, така наречените SLS.

 

Те присъстват в тях, за да образуват пяната, с която всички така сме свикнали. Най-бързият начин кожата да се успокои, е да бъде прекратена употребата на шампоани със сулфати и да се спрете на шампоани без SLS.

 

SEBOMAX SENSITIVE ПРИ СУХА И ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА НА СКАЛПА

Основната цел е да успокоим сърбящата и лющеща се кожа на главата и точно това е главната функция на активните съставки в шампоана Sebomax Sensitive. Tова е и причината той да е създаден така, че да е подходящ за всеки тип коса.

 

МЕНТОЛ

Всички обичаме ментола, защото неговото охлаждащо действие успокоява кожата на скалпа по един изключително приятен начин.

 

ПАНТЕНОЛ

Също добре известна съставка – разчитайте на нея не само да успокои раздразнената кожа, но и да помагне за регенерацията на кожните клетки.

 

ВИТАМИН Е

Изключително силен антиоксидант, с чиято помощ кожата ще успява за задържа повече влага. По този начин той подпомага подсилването на бариерната функция на кожата.

 

Мазният пърхот, от друга страна, изисква съвършено различен подход за справяне. При него основната цел е да бъдат премахвани кожните натрупвания по скалпа, както и да се повлияе на популацията на гъбичките Malassezia.

 

SEBOMAX CONTROL ПРОТИВ ПЪРХОТ

За да е напълно подготвен за борба срещу причинителите на пърхота, шампоанът Sebomax Control е въоръжен с две активни съставки, които дългосрочно и трайно ще подобрят състоянието на скалпа, ще излющят натрупаните мъртви клетки и ще възстановят защитната бариера на кожата.

 

Нанасете шампоана върху мокра коса и масажирайте леко, а след това изплакнете обилно с топла, но не гореща вода. Използвайте го 2-3 пъти седмично и за устойчив резултат и контрол над пърхота го комбинирайте със Sebomax лосион.

 

ОКТИПИРОКС

Това е основната съставка на Sebomax Control, благодарение на която бактериите и гъбичките ще бъдат унищожени, а бъдещото им развитие – държано под контрол. Октипироксът намалява сърбежа, спира пърхота, както и предотвратява повторната му поява.

 

УНДЕЦИЛЕНОВА КИСЕЛИНА

Тя има силно изявено противогъбично действие и помага за контрол и на този причинител на пърхот.

 

SEBOMAX ЛОСИОН ПРОТИВ ПЪРХОТ

Лосионът е тежката артилерия в серията, той третира пърхота и успоредно с това успокоява раздразнената кожа на скалпа. В състава му има няколко вещества, с чиято помощ ще премахнете натрупаните люспи.

 

Подходящ е за всеки тип коса и може да бъде използван 2-3 пъти седмично. Лосионът Sebomax се нанася с втриване в корените. Оставете го да действа 15 минути и го изплакнете само с вода, без да нанасяте повече шампоан. Препоръчително е  първоначално да бъде използван 2 пъти седмично, а след това, за профилактика – веднъж в месеца.

 

СЕЛЕНОВ ДИСУЛФИД

Изключително ефективен в третирането на пърхота и себорейния дерматит. Намалява сърбежа, раздразнението и зачервяването на скалпа. Значително забавя разпространението на гъбичката Malassezia, която е един от причинителите на пърхот.

Препоръчително е преди да използвате лосиона, да сте свалили всички сребърни бижута от себе си, тъй като селеновият дисулфид ги потъмнява.

 

САЛИЦИЛОВА КИСЕЛИНА

Тя е добре позната с излющващия си ефект и тук също помага за по-бързото премахване на люспите. Грижи се и за поддържането на влагата в кожата на скалпа и има силно антибактериално действие.

 

ГЛИЦЕРИН

Той ще омекоти ефекта от предните две вещества и ще съдейства на кожата да запази влагата, ще я омекоти и ще повиши еластичността ѝ.

 

И накрая – в случай, че се борите с пърхот и раздразнена кожа на скалпа от години с променлив успех, не се отчайвайте, въпреки че на моменти сигурно точно така се чувствате. Важното е да сте постоянни в грижата, да внимавате да не изсушавате прекалено кожата, да използвате безсулфатен шампоан и да имате предвид, че себорейният дерматит и пърхота са състояния, които изискват търпение и постоянна грижа, за да бъдат държани под контрол. 

 

За сметка на това пък, веднъж открили правилните продукти за грижа, ще можете да върнете безгрижието от това, да имате чиста коса и здрав скалп и ще знаете как да управлявате това досадно състояние.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
Acne Out активен лосион се бори успешно с появилото се акне (гнойни пъпки) при тийнейджъри и възрастни
34.90 лв.
27.92 лв.
60 мл
-
+

Остават 72.08 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
27.92 лв.