Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Трябва ли ни слънцезащита през зимата?

Трябва ли ни слънцезащита през зимата?

 

В днешно време ни се струва абсурдно и немислимо да отидем на плаж без да носим у себе си слънцезащитен крем. Чели сме колко вредни са слънчевите лъчи, изпитвали сме го буквално на кожата си и въобще през ум не ни минава да се опънем на пясъка под слънцето между 14 и 16 часа, без да се намажем от глава до пети с крем.

 

Тогава защо в момента, в който се върнем в града, забравяме за тези правила? Хукваме по задачи без да защитим кожата си – или поне тази на лицето? А може би не сте от тези жени и носите в чантата си слънцезащитен крем от момента, в който настъпи пролет, та чак до последните есенни дни, но тогава ще попитаме – а какво правим зимата?

 

И преди да сте решили, че нещо ви изпитваме, си признаваме – всъщност искаме да наблегнем върху нуждата на кожата от защита от вредното слънчево лъчение целогодишно. Защото, дори и да е невидимо и неусетно, то е активно дори и в зимните месеци и, да – дори и навън да е мрачно.

 

Повечето от вас знаят, че за да избегнем увреждания, трябва да нанесем слънцезащита преди да се изложим на слънце, за да попречим на вредното слънчево лъчение да проникне в кожата. Преди да поговорим за това обаче, нека кажем накратко какви видове слънчеви лъчи стигат до нас и защо освен жизненоважни, са и опасни.

Как слънчевата светлина влияе на кожата?

 

Как слънчевата светлина влияе на кожата и дали се нуждаем от слънцезащитен крем за лице дори и през зимата, за да се предпазим от всички негативи

 

Слънчевата светлина е ключова за нас и това го пише във всеки учебник по биология. Светът около нас нямаше да е такъв (и въобще нямаше да го има), ако Слънцето не съществуваше, но то носи и някои вреди. Слънчевото лъчение съдържа ултравиолетова радиация (вид електромагнитна енергия), която се състои от различни видове лъчи. Повечето, за които всички сме чували, са UVA и UVB лъчите, които се отразяват на кожата по различен начин. Има и трети вид – UVC, които са с най-къса дължина на вълната, но за тях няма да говорим в този текст, тъй като те не достигат до нас, а се филтрират от атмосферата.

Какво представляват UVA лъчите?

 

UVA лъчите засягат дълбоко разположените клетки в кожата и водят до дълготрайни негативни последици. Те са основна причина за преждевременното стареене (наречено също фотостареене), бръчки и хиперпигментации, а техен източник е както Слънцето, така и солариумите. Те представляват около 95% от слънчевите лъчи, достигащи земната повърхност (и съответно нас) и навлизат по-лесно и бързо в кожата като увреждат нейното ДНК. Могат да преминават както през стъкло, така и през облаци. UVA лъчите са отговорни за образуването на свободни радикали в кожата и съответно причиняват оксидативен стрес, който разгражда колагена и еластина в кожата и тя губи своята сочност и младежка свежест. 

Повечето слънчеви алергии се дължат именно на тези лъчи.

Какво представляват UVB лъчите?

 

UVB лъчите засягат най-горния слой на кожата, водят до почерняване, но с отложен ефект тоест онзи тен, който получаваме след няколко дни, и, уви, са отговорни за рака на кожата и преждевременното ѝ стареене. UVB лъчите представляват около 5% от слънчевите лъчи, достигащи земната повърхност, като те не преминават през стъкло и до голяма степен са поглъщани/филтрирани от облаците. UVB лъчите са отговорни за появата на бенки и някои други образувания по кожата наречени актинични кератози.

Все пак нека изтъкнем и нещо положително за тях- благодарение на UVB лъчите, в тялото ни се синтезира важният витамин D.

Какво представляват UVC лъчите?

 

За UVC лъчите се разбрахме, че нямат влияние върху нас, защото не достигат земната повърхност, но все пак, поне за обща култура, ще споменем, че техни източници (направени от човека) са специалните бактерицидни устройства и различни видове живачни лампи. Важно е да се знае, че този тип лъчи могат да причинят тежки увреждания на очите и кожата.

 

Кога и къде е най-силно и вредно слънчевото лъчение?

Ултравиолетови лъчи, тяхното влияние върху кожата на лицето и дали е необходимо да използваме слънцезащитен крем 50 фактор
Както знаем още от деца, когато родителите ни пазеха зорко на плажа и трябваше да стоим едва ли не наказани под чадъра, слънчевите лъчи са най-силни между 10 и 16 часа, особено през пролетта и лятото. Причината е в това, че в този период от годината слънцето е високо, а интензивността на UV лъчите е увеличена. Разбира се, това не означава, че през есента и зимата те не ни влияят. На високи места, като планините, както и близо до екватора, UV лъчите също са много силни, тъй като ъгъла под който падат и разстоянието между Слънцето и повърхността е по-малко. Отражението в различни повърхности също увеличава влиянието на лъчите, което е и причината да изгаряме и почерняваме на ски пистите или във водата.

Какво ни защитава от слънчевите лъчи?

 

Природата е измислила няколко начина за защита, така че да не изгорим в момента, в който Слънцето сутрин изгрее. Първо е озоновият слой, който осигурява защита от UV лъчите – затова и е толкова важно да го опазим и да не позволяваме той да изтънява. Облаците са другият добър филтър на слънчевите лъчи, но тук има известни условности – по-тъмните и тежки облаци филтрират повече UV лъчи от тънките и високи облаци.

И освен естествените защити на майката Земя, човекът е създал специални химични и физични филтри, които да го предпазят от изгаряне, остаряване и ракови промени по кожата.

Каква слънцезащита да изберем?

 

Както и в топлите месеци от годината, през есента и зимата защитата на кожата е същата – чрез слънцезащитни кремове. Избирайте продукти, които предлагат широкоспектърна защита (тоест, срещу UVA и UVB лъчи), както и такива с по-висок фактор. Комбинираните кремове съдържат физични и химични слънцезащитни филтри, които предпазват максимално кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Melabel Sun SPF 50+ слънцезащитен крем за лице

 

biotrade предлага идеално решение за светлите и чувствителни кожи, които трябва да бъдат добре защитени и през зимата, както и като мярка срещу пигментация по време на бременност, химичен пилинг и други лазерни процедури.

Melabel Sun SPF 50+ е лек и хидратиращ слънцезащитен крем за кожата на лицето и деколтето, който осигурява много висока широкоспектърна защита от UVA/UVB лъчи (SPF 50+). Намалява риска от старееенето на кожата и появата на предракови и ракови образувания по кожата.

 

В състава му влиза мощният антоксидант витамин Е, цинк със силно противовъзпалително и защитно действие, както и 2 физични и 3 химични слънзецащитни филтри.

 

Кремът е подходящ за всички типове кожа – той я матира, попива бързо и не оставя мазни следи.

 

melabel sun spf 50+ слънцезащитен крем за лице и деколте и предпазва от вредното влияние на UV лъчите

И за финал – трябва ли да защитаваме кожата си целогодишно?

 

Да, да и да и ако не сме се изразили достатъчно ясно – пак да! Дори да е януари и в града да не виждате кой знае колко слънце, вече знаете, че то преминава през облаците (освен ако не са надвиснали буреносни облаци, но това е рядкост). Въпреки че не усещате онова парещо и болезнено усещане от жаркото лятно слънце, във ваша полза е да защитавате кожата си и през зимата, особено ако знаете, че ще прекарате дълго време навън.

 

Ако сте на открито и на високо, слагайте слънцезащитен крем на всеки два часа, също и ако се потите (примерно докато карате ски). Ако искате да опазите и части от тялото си, може да се снабдите със слънцезащитни дрехи, каквито вече много брандове предлагат, също така носете шапка и слънчеви очила.

 

И помнете, че въпреки че Слънцето дава живот, то е способно и да лишава от такъв, особено кожата, а нейното дългосрочно здраве е само и единствено в нашите собствени ръце.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
Calmax гел, успокояващ сърбежа
7.40 лв.
30 мл
-
+

Остават 92.60 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
7.4 лв.