Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Атопичен дерматит, наричан още екзема

Атопичен дерматит, наричан още екзема

Атопичен дерматит, известен още и като екзема, е най-често срещаното възпалително състояние на кожата при кърмачета и деца и се проявява под формата на еритема (зачервяване), суха и напукана кожа с интензивен сърбеж. Среща се най-често в детска възраст, до 5-годишна възраст – смята се, че до 20% от децата имат някаква форма на атопичен дерматит. В повечето случаи обаче преобладаващата част от децата израстват това състояние още в тинейджърска възраст, и рядко страдат от екзема във вече зрялата си възраст.

 

Общото становище е, че екземата се причинява от взаимодействие между генетични и екологични фактори като пациентите, диагностицирани с това заболяване, обикновено развиват и определени алергии, астма, ринит, конюнктивит, непоносимост към храни. По същество атопичен дерматит е неспособността на кожата да поддържа оптимално ниво на хидратация, като по този начин се компрометира ролята й на първа линия на защита срещу патогените в околната среда.

 

Симптомите на атопичния дерматит варират от човек до човек и зависят от възрастта, но като правило всички пациенти изпитват силен сърбеж, който води до интензивно чесане и причинява лезии (рани) по кожата. При децата засегнатите зони обикновено са сгъвките ръцете и коленете, както и лицето и скалпа; най-честите проявления са зачервяване, мехури, суха, лющеща се, удебелена и напукана кожа, а на по-късен етап понякога и кожни инфекции, дължащи се на чесането.

Причини за поява на атопичен дерматит

 

Атопичният дерматит се счита за хронично заболяване, което – ако не се израстне с възрастта  – остава за цял живот, преминавайки през редуващи се периоди на ремисия и пристъпи на обостряне, предизвикани от различни фактори на околната среда, инфекции, дразнители и алергени. Хората с атопичен дерматит трябва да са наясно с това и да избягват следните, доколкото е възможно:

  • алергени от околната среда: прах, цветен прашец, акари, животински косми
  • хранителни алергени: мляко, яйца, фъстъци
  • почистващи продукти, които изсушават кожата
  • ниски температури
  • облекло от дразнещи материи (вълна, полиестер, акрил)
  • инфекции
  • емоционален стрес

Диагнозата на атопичния дерматит е клинична, с други думи, дерматологът или педиатърът може да постави такава диагноза въз основа на проявите и анамнезата на пациента, без да са необходими други изследвания. Когато става въпрос за деца с екзема, обикновено се проверява дали поне един от родителите не е бил диагностициран в детството си със същото състояние. От друга страна, ако атопичният дерматит бъде открита в зряла възраст, се наблюдава един различен ход на заболяването, който е специфичен само за възрастните. Понякога, ако се подозира връзка с някаква непоносимост към храни или други алергии, могат да се извършат допълнителни тестове, за да се идентифицират факторите с най-голям потенциал за обостряне на заболяването.

 

Лечение на атопичен дерматит

 

Лечението на обострен атопичен дерматит се провежда от лекар и може да включва кортикостероидни кремове, антихистамини, инхибитори на калциневрин – ролята на всички тях е да намали възпалението, да облекчи сърбежа и да помогне възстановяването на кожната бариера . При случаите, където има и допълнителни усложнения от настъпили инфекции, се изисква и допълващо лечение с антибиотици. Тежките форми на екзема се лекуват с лекарства за перорално приложение или дори с биологични терапии с моноклонални антитела.

 

Грижа за кожата при атопичен дерматит

 

Пациентите с атопичен дерматит трябва да спазват редица общи правила за хигиена и грижа за кожата:

  • Трябва да се избягва прекомерното миене на кожата (особено с гореща вода), както и употребата на дразнещи почистващи продукти. Антибактериалните сапуни и агресивните душ гелове премахват от повърхността на кожиата ценните натурални масла, които така или иначе вече са дефицитни при атопичния дерматит. Препоръчват се олиа за душ или почистващи кремове, които защитават липидния слой на кожата.
  • След банята кожата трябва да се подсушава с нежни потупвания, а не с търкане с кърпа. Задължително е да се прилагат хидратиращи продукти и това трябва да става докато кожата е все още влажна.
  • Емолиентите са най-важният елемент при лечението на атопичен дерматит – както по време на ремисия, така и в обострените фази. Те следва да се прилагат два пъти дневно и най-важното – веднага след всяко измиване на кожата. Продуктите трябва да са без парфюми и оцветители, с ниско съдържание на вода и богати на серамиди.
  • Мокри компреси помагат за успокояване на атопичната кожа по време на пристъпи (фазите на силно възпаление).
  • Препоръчително е дрехите и текстилните изделия, които влизат в пряк контакт с кожата, да са от памук. Вълната и синтетичният текстил дразнят кожата. Използваните перилни препарати трябва да са щадящи, без аромат, подходящи за много чувствителна кожа.
  • Екстремната температура – както много висока, така и много ниска – може да предизвика пристъп на атопичен дерматит. В жилищните помещения температурата и влажността трябва да се поддържат постоянни.
  • Натуралните лечения и „бабините“ рецепти е препоръчително да се избягват, тъй като в голямата си част те демонстрират много силен потенциал за раздразнение и алергизиране на кожата. Също така, съдържащите ментол смеси не помагат за облекчаване на сърбежа, а само влошават екземата чрез допълнително изсушаване на кожата.
  • Стресът и тревожността увеличават честотата на пристъпите, поради което балансираният начин на живот е важен за поддържане на атопичният дераматит в ремисия.

Прочети още: Често задавани въпроси за Атопичен дерматит

 

Д-р. Alexandra Bațani, дерматолог, говори за това какви са предпоставките за възникване на атопичен дерматит и как е възможно да ограничим неговата поява

Д-р. Alexandra Bațani,

Дерматолог
DermaExpert Clinic, Букурещ

 

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
melabel изсветляващ нощен крем - за кожа с наличие на хиперпигментация - пигментни петна, старчески петна, петна след бременност, петна от акне и други
36.20 лв.
50 мл
-
+

Остават 63.80 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
36.2 лв.