Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Често задавани въпроси за Атопичен дерматит

Често задавани въпроси за Атопичен дерматит

Какво е атопичен дерматит?

 

Атопичният дерматит е най-честата форма на екзема при деца, въпреки че може да засегне всяка възраст. Характеризира се с интензивен сърбеж, кожно раздразнение, разраняване и възпалителни лезии с променлив вид и местоположение в зависимост от възрастта и интензивността. Атопичната кожа е много уязвима и чувствителна към всякакви външни фактори. Освен това тя е изключително суха и деликатна, дори при кърмачетата.

 

Къде се среща най-често атопичният дерматит?

 

Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните кожни заболявания, особено в градските райони и в развитите страни. То засяга приблизително 20% от децата и юношите и между 1 и 3% от възрастните. Повечето хора развиват заболяването преди 5-годишна възраст. Атопичният дерматит, развит в детството, често изчезва или значително намалява в зряла възраст.

 

Какви са симптомите при атопичен дерматит?

 

При кърмачетата обривите се разпространяват по шията, скалпа, ръцете, стъпалата и краката. Могат да бъдат засегнати големи участъци от тялото.

По-големите деца и възрастни често развиват обрив, който обикновено се появява на едно място или в много специфични области, особено в предната част на шията, вътрешните гънки на лактите и областта зад коленете.

Въпреки че цветът, интензитетът и местоположението на обрива могат да варират, той винаги е сърбящ. При по-големите деца и възрастни основният симптом е силен сърбеж, който може да доведе до неконтролируемо чесане и разраняване, което активира цикъл на сърбеж-чесане-сърбеж, който влошава проблема. Непрекъснатото разраняване причинява удебеляване на кожата (лихенификация).

 

Какво причинява атопичен дерматит?

 

Това е сложно заболяване и причините за него все още се изучават. Дължи се както на генетични фактори, така и на фактори на околната среда. Най-общо казано, атопичният дарматит е свързан с нарушената бариерна функция на кожата – тя е много пропусклива и навътре и навън, губи бързо влага, което я изсушава и пропуска вещества и алергени, които предизвикват неприятния сърбеж. Обикновено АД се среща при членове на едно и също семейство, придружен от заболявания като астма и сенна хрема. Атопичният дерматит не е алергия към определено вещество, но наличието на алергени увеличава шанса за развитие на тези заболявания (това, което лекарите наричат ​​атопична триада).
Атопичната екзема и атопичен дерматит обозначават едно и също състояние.

 

Какво може да раздразни атопичния дерматит?

 

Атопичния дерматит може да се обостри поради много причини. Такива са емоционален стрес, промени в температурата или влажността, наличието на бактерии Staphylococcus aureus по кожата, определени частици във въздуха (като прахови акари и гъбички), някои продукти за грижа за кожата (като неподходяща козметика, аромати, агресивни сапуни), прекомерно изпотяване и контакт с дразнещи материи (особено вълна). При някои бебета алергиите към определени храни могат да причинят атопичен дерматит.

 

Какво помага при атопичен дерматит?

 

Препоръчва се използването на алтернативни измивни продукти без SLS/ SLES, които имат щадящо и допълнително овлажняващо атопичната кожа действие. Такива например са емолиентно измиващо олио или измиващ гел с лека формула и изчистен състав. Добре е да се нанася емолиентен балсам или вазелин, веднага след къпане, когато кожата все още е влажна.

Не бива да се прекалява с къпането, като препоръчителното време за душ или вана е до 10-15 минути, с топла, негореща вода. След къпане кожата внимателно се подсушава, вместо да се търка.

Родителите трябва да подрязват добре ноктите на децата, за да сведат до минимум надраскването и по този начин да намалят риска от инфекция.

 

Как се лекува атопичен дерматит?

 

Атопичният дерматит е хронично заболяване, което не се лекува, но може да се държи под контрол с ежедневни грижи за кожата. Най-важно е кожата да се поддържа постоянно овлажнена с емолиентен продукт, за да се подобряват бариерните й функции и да се контролира непрекъснатия сърбеж. В периодите на обостряне на състоянието е възможно да се прилагат и медикаменти, предписани от дерматолог. Често с възрастта атопичния дерматит при деца се израства и симптомите отшумяват, но при около 20% от страдащите периодите на обостряне се проявяват през целия живот.

 

Заразен ли е атопичният дерматит?

 

Атопичният дерматит не е заразен и не може да бъде предаден на други хора.

 

Предава ли се генетично атопичният дерматит?

 

Атопичната кожа е многофакторно заболяване, което е резултат от взаимодействието на генетични фактори и фактори на околната среда. Известно е, че вероятността родителите с атопия или алергия да имат деца с атопична кожа е 30%.

 

Кога се появява атопичен дерматит?

 

Атопичният дерматит може да се появи още в първите седмици след раждането на детето, но е възможно да се отключи и на по-късна възраст.

 

Как да облекча чесането на моето дете?

 

В случаите на интензивен сърбеж най-доброто решение да нанесете успокояващ балсам на цялата зона. Ако това не успокои сърбежа, намокрете памучно парче плат със студена вода и обвийте сърбящите участъци с него до пълното успокоение. Не оставяйте детето да се чеше прекалено интензивно, защото атопичната кожа лесно се разранява и така отваря допълнителна възможност за външни инфекции.

 

Как да прилагам емолиентните продукти?

 

Нанасяйте овлажняващ и успокояващ емолиентен балсам веднага след къпане и всеки път, когато чувствате кожата си суха. Поддържайте кожата с атопичен дерматит винаги добре хидратирана, защото така ще създадете надеждна бариера между вашата кожа и потенциалните дразнители и алергени от външната среда.

 

Какви продукти за ежедневна грижа трябва да използвам?

 

Винаги избирайте продукти без парфюм при суха, раздразнена и атопична кожа. Парфюмните и ароматни композиции могат да предизвикат пристъп на атопичен дерматит. За да избегнете влошаване, търсете продукти, специално предназначени за кожа с атопичен дерматит и обозначени с надпис „fragrance free“ или „без аромати“. Продуктите от серия за кожа с атопичен дерматит ATOPITY са формулирани без парфюми, SLS и други потенциално дразнещи съставки.

 

Как да предотвратя влошаването на атопичния дерматит и сърбежа на кожата?

 

Никога не се къпете с гореща вода и не използвайте обикновени сапун или душ гел. Горещата вода и съдържащите се сулфати в измиващите продукти за нормална кожа отнемат от от сухата и чувствителна кожа деликатния бариерен слой липиди. Той има защитна функция, която от една страна задържа влагата в атопичната кожа, а от друга – не позволява на алергени от средата да проникват в нея. Винаги използвайте емолиентни измиващи олиа, защото те подпомагат атопичната кожа, като създават допълнителен овлажняващ филм, който укрепва водно-липидната й бариера.
Носете свободни, светли, 100% памучни дрехи. Необработваният с бои и химикали памук е по-малко дразнещ от другите тъкани и позволява на кожата да диша. За да не влошите атопичната екзема, избягвайте тесни и стегнати дрехи, които предизвикват търкане и потене и задължително дръжте вълнените пуловери, шалове и ръкавици далеч от кожата си. Винаги изпирайте новите дрехи преди обличане с препарат без парфюм, за да премахнете всички възможни дразнители от тъканите.

 

Влияе ли атопичният дерматит на психо-емоционалното състояние?

 

Поради непрестанния сърбеж, хората с атопична кожа имат нарушения в съня, повишена раздразнителност, нервност. При малките деца и кърмачетата безсънните нощи са изпитание за цялото семейство, което се преодолява с много грижи. Децата са неспокойни и раздразнителни във фазите на обострена екзема.
В зряла възраст АД може да повлияе и на социалния живот на пациента – сърбежът се влошава при интензивно изпотяване, което кара страдащите да избягват активния начин на живот и спорта. В следствие на това много атопици страдат и от наднормено тегло и съпътстващите го проблеми.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
melabel изсветляващ нощен крем - за кожа с наличие на хиперпигментация - пигментни петна, старчески петна, петна след бременност, петна от акне и други
36.20 лв.
50 мл
-
+

Остават 63.80 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
36.2 лв.