Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Грижа за атопичната кожа – как да успокоим непрекъснатия сърбеж?

Грижа за атопичната кожа – как да успокоим непрекъснатия сърбеж?

Често нещо, което ни се струва най-маловажно, може да се окаже това, което най-много се намесва в живота ни. Сърбежът сам по себе си не е особена причина за тревога – обикновено той не е симптом на нещо сериозно, а по-скоро е само неприятност. Все пак няма човек, който да не е бил ухапан от нещо, нали така? Но какво би било чувството, ако този сърбеж не е само временно явление, а ни измъчва постоянно и дори пречи на спокойния ни сън? Ами ако той е толкова непоносим, че предизвиква непрестанно чесане, образуващо рани, които хората гледат подозрително, сякаш имаме паразити или заразна болест? Тогава сърбежът се превръща в най-големия ни проблем. Така живеят все повече хора, тъй като случаите на атопичен дерматит през последните години значително нарастват.

 

Атопичният дерматит е заболяване, което основно се характеризира с изключително суха, лющеща се и раздразнена кожа, но може би най-неприятният симптом е постоянният сърбеж.

 

Хората, страдащи от атопичен дерматит, трябва да полагат непрекъснати грижи, тъй като кожата им е по-чувствителна към влиянието на външни и вътрешни фактори. Основна причина за състоянието е отсъствието на определени протеини в състава на дермата, които са особено важни за поддържането на бариерната ѝ функция. Сърбежът се задейства и от най-малкия дразнител, което провокира непрекъснат цикъл на чесане, разраняване, възпаление и инфекция. Всичко това води до влошаване на кожата и на качеството на живот.

 

Прочети повече за атопичния дерматит 

 

Как да избегнем влошаване на сърбежа в следствие на атопичен дерматит?

 

За да се успокои сърбежът, дерматолозите съветват да елиминирате от ежедневието си факторите, които могат да влошат заболяването.

 

1. Избягвайте резките температурни промени.

 

На първо място трябва да се избягва продължителното излагане на високи температури, за да се предотврати прекомерно изпотяване. Потта съдържа вещества, които предизвикват дразнене и сърбеж. Много сухият въздух и ниските температури през зимните месеци също предизвикат обостряне на състоянието.

 

2. Не използвайте агресивни измиващи продукти и ароматизирани перилни препарати!

Друга причина, влошаваща сърбежа на атопичната кожа, е употребата на определени химични вещества (например SLS/SLES), съдържащи се в някои детергенти, сапуни, парфюми и козметика. При контакт с атопичната кожа, която има нарушена бариерна функция, те предизвикват раздразнение и непрекъснат сърбеж. Ето защо е важно да използвате козметика, предназначена за чувствителна и атопична кожа, както и неароматизирани перилни препарати и омекотители. Така ще избегнете дразненето и съпътстващия го сърбеж.

 

3. Избягвайте досега с вълна и синтетика!

 

За съжаление носенето на тъкани като вълна и синтетика влошават сърбежа на атопичната кожа и затова са забранени за хората, страдащи от заболяването. Това, което здравите хора усещат като леко боцкане от вълнения шал, е истинско изпитание и мъчение за атопика.

 

4. Индустриалното замърсяване в градска среда.

 

Неслучайно се смята, че атопичният дерматит е заболяване на населението, живеещо в големите градове, където замърсяването на въздуха е основен проблем. Като сериозен външен дразнител се счита също тютюневият дим и прахта, които влошават състоянието на атопичната кожа.

 

Как да облекчим непрекъснатият сърбеж, породен от атопичен дерматит?

 

Има едно основно правило и то е: поддържайте кожата добре хидратирана, като за тази цел е важно да използвате подходящите емолиентни продукти – балсами, лосиони и др. Атопичната кожа има увредена бариера, така че защитната ѝ функция намалява, а пропускливостта ѝ се увеличава. Засегнатите кожни участъци губят влага, което води до сухота и сърбеж, а това – до нараняване, което причинява по-големи увреждания на кожата. Ето защо е необходимо да се възстанови защитната бариера на кожата и да се успокои порочният кръг сухота-сърбеж-разраняване-инфекция чрез използване на специална емолиентна козметика.

 

Какво представляват емолиентите?

 

Емолиентите са вещества, които омекотяват кожата, като същевременно я предпазват от загубата на влага със създаването на нежен филм. Натурални емолиенти са растителните масла, които доставят различни полезни вещества в кожата като мастни киселини и липиди. Освен да правят кожата мека и нежна, емолиентите имат уникалното свойство да действат като оклузивни агенти, които предпазват проникването на вредни субстанции и замърсявания и същевременно подпомагат задържането на влагата в кожата и хидратацията.

 

Най-често добрите емолиенти на пазара съдържат комбинация от натурални масла от авокадо, овес, рициново масло, слънчогледово масло и др.  Те също могат да бъдат обогатени с витамини, глицерин, уреа и други вещества, които увеличават съдържанието на влага в кожата. Продуктите с тези съставки стимулират хидратацията на епидермиса – най-засегнатия слой на кожата при пациенти с атопичен дерматит. Важна съставка в емолиентните кремове и олиа са лаурет-7 и лаурет-9, които помагат за прекъсването на цикъла на сърбеж-чесане, тъй като действат като локален анестетик.  Те често се съдържат в различни продукти за грижа и лечение на атопичен дерматит с основна функция за облекчаване на сърбежа.

 

Друга важна и често срещана съставка е глицеринът, който е липид (мазнина) и основната му характеристика е неговата хигроскопичност. Той има  невероятната способност да привлича водата и да я задържа за по-дълго в дермата, като по този начин осигурява влага и хидратация на сухата кожа.

 

Съветите на експертите за овладяване на атопичната кожа

 

Според дерматолозите е препоръчително да се къпете с топла, но не гореща вода. Горещата вода в комбинация с агресивен измиващ продукт – сапун или душ гел,  свалят и без това деликатния слой предпазни липиди на атопичната кожа. Душът е по-добрата опция от вземането на вана, но не бива да се прекалява и с него –  максимум 10-15 минути. Използването на емолиентно измиващо олио  би съхранило водно-липидната мантия на кожата и би добавило успокояващи сърбежа съставки за дълготрайна хидратация.

 

Овлажняващият емолиентен крем-балсам трябва да се нанесе веднага след баня, за да се запечата влагата в кожата и да се извлече максимума от неговата ефективност. Специалистите съветват да се нанасят емолиентни продукти до 3 минути след къпане, при все още влажна кожа и толкова често, колкото е необходимо, като се препоръчва това да е минимум 2 пъти на ден.

 

Подхождайте внимателно към раздразнената кожа. Понякога, при по-тежки състояния, е възможно да се приложи локално лечение с кортикостероиди, имуномодулатори или фототерапия, но под изрично лекарско наблюдение.

 

Състоянието на атопичната кожа се влияе от много фактори, както лични, така и генетични, затова е важно да посещавате дерматолог, който да е добре запознат със ситуацията, за да назначи правилна грижа и лечение. Атопичният дерматит е състояние, което се израства в повечето случаи, но е добре да имате лекар, който да дава правилните инструкции за поддържане на кожата в спокойно състояние, а в критични обостряния да предпише нужните лекарства.

 

Едно от леченията на супер обострен сърбеж са така наречените мокри превръзки или мокри дрехи. То представлява навлажняване на памучна дреха, например тениска, с която пациентът спи през нощта. Засегнатата кожа се покрива с мократа дреха, а върху нея се поставя суха, която да контролира изпарението. Тази система помага за омекотяването на кожата и поддържането ѝ овлажнена, както и за намаляването на сърбежа, зачервяването и предотвратяването на рани от прекалено чесане, тъй като предразположените зони остават покрити.

  • Намалете консумацията на определени храни и напитки (главно млечни продукти, ядки, миди и алкохол).
  • Използвайте пречистватели за въздух, за да намалите алергените (домашни акари, цветен прашец и прах).
  • Перилните препарати могат да са много дразнещи и агресивни за атопичната кожа, така че изплаквайте прането си два пъти и избягвайте използването на омекотители.
  • Стресът може да влоши атопичната кожа. Препоръчително е да практикувате техники за релаксация и да спортувате, за да намалите стреса.
  • Избягвайте обилното изпотяване или взимайте веднага душ след него. Не се обличайте прекалено и поддържайте кожата чиста и суха.

Тъй като атопичната екзема е хронично кожно заболяване, ключът към успешното лечение и намаляването на неприятния сърбеж е спазването на някои прости правила и редовна емолиентна грижа. Важно е да бъдете внимателни и да следите за появата на нови участъци суха кожа, които може да изискват лечение под наблюдението на дерматолог.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
Acne Out сапун
11.70 лв.
9.36 лв.
100 г
-
+

Остават 90.64 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
9.36 лв.