Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Какво трябва да знаем за атопичния дерматит?

Какво трябва да знаем за атопичния дерматит?

600 хиляди българи, 400 хиляди от които деца, страдат от атопичен дерматит. Хроничното възпалително заболяване става все по-социалнозначимо за западния свят и развитите общества, в които едно от три деца е с диагнозата.

 

Научете повече за причините, диагностиката и възможностите за терапия и облекчаване на симптомите на атопичния дерматит.

 

Какво представлява атопичният дерматит?

 

Атопичният дерматит е системно заболяване на целия организъм, което се изразява дерматологично със зачервявания на кожата, сърбеж (често непоносим) и екземи.

 

При атопичния дерматит има нарушаване на бариерната функция на кожата. Здравата кожа има естествена бариера, която задържа влагата и ни предпазва от бактерии, дразнители и алергени. Атопията е заболяване, което повлиява способността на кожата да осигури защитата от външни фактори и така намалява и силата на имунната система.

 

Среща се по-често при деца, но може да се прояви на всяка възраст.

У нас всеки 11-и живее с диагнозата. Около 10% от децата изпитват симптоми на заболяването, а приблизително 60% от тях ще имат такива и в зряла възраст.

 

Атопичният дерматит е хронично състояние и има тенденция да се обостря периодично. Дерматологичните симптоми може да са придружени от астма, сенна хрема и алергии. Нелекуван адекватно и навреме, атопичният дерматит може доведе до сериозни здравословни проблеми.

 

Освен физически дискомфорт, атопичният дерматит може да има психологически и социални последици. На близо 60% от възрастните с диагнозата се налага да отстъстват периодично от работа, а много от пациентите страдат от непълноценен сън и почивка, напрежение и дори депресивни състояния.

 

За жалост, няма открито лечение за състоянието, но с подходяща медицинска козметика, като дерматологични емолиенти (хидратанти) за атопичен дерматит и правилна системна грижа за кожата, симптомите могат да бъдат облекчени, а в някои случаи – пациентите да влязат в постоянна ремисия.

 

Симптоми на атопичен дерматит

 

Дерматологичните признаци на атопичен дерматит варират значително и могат да включват един или повече от тези симптоми:

  • Суха, раздразнена кожа
  • Екземи, белеща се кожа
  • Обрив със сърбеж, който може да бъде тежък, дори непоносим, особено през нощта
  • Червени до кафеникаво-сиви петна, най-вече по ръцете, краката, глезените, китките, шията, горната част на гърдите, около устата, клепачите и около очите, в сгъвката на лактите и коленете, около слабините, в косата, а при кърмачета – на лицето и скалпа
  • Малки подутини, от които може да изтече течност при надраскване и да се образуват корички
  • Удебелена, напукана, груба, подута и/ или лющеща се кожа

Няма лабораторни тестове за поставяне на диагнозата. Атопичният дерматит се констатира от дерматолог при наличие на три изявени симптома – сърбеж, обрив на характерните места по тялото и хроничност на състоянието.

 

Причини и рискови фактори за атопичен дерматит

 

Причините за атопичен дерматит не са напълно изяснени, но наблюденията сочат, че настъпва като комбинация от наследствени фактори и влиянието на околната среда.

 

Ако ваш родител, брат или сестра имат заболяването, вероятно и вие сте генетично предразположени към него.

 

Атопичният дерматит се асоциира с високата хигиена в развитите западни общества и по-замърсените градове. Това е и причината по-често от него да страдат градските деца, в сравнение с тези от малките населени места.

Свръхупотребата на сапуни, перилни и дезинфекциращи препарати, съчетани със замърсяването, нарушават баланса на кожния микробиом.

 

Това е съвкупността от всички микроорганизми, които нормално живеят по кожата и лигавиците ни. Нарушеният баланс на микробиома засяга бариерната функция на кожата, отслабва имунната система и е фактор за развитие на атопичен дерматит.

 

Наблюденията сочат още, че бебетата, родени със секцио, имат с 50% по-голям риск да развият атопичен дерматит, в сравнение с естествено родените. Причината отново е свързана с баланса на добрите и патогенните бактерии.

Микробиомът на бебетата, родени естествено, е много близък до този на майката и е богат на добри бактерии. Този на бебетата, родени чрез секцио, е по-близък до болничната среда и кожата на майката и в него преобладават вредни бактерии.  Доказана е връзката и между студения климат и развитието на атопичен дерматит.

 

Атопичният дерматит не е заразен. Не можете да го прихванете от някого или да заразите някого с него.

 

Какво може да активира и обостри атопичния дерматит

 

Състоянието може да е в ремисия и кожата да се чувства добре за дълги периоди. Още не е изяснена конкретната причина за поява на нови симптоми, но фактори, сред които е дори стресът, доказано предизвикват и влошават атопичния дерматит:

    • Силни сапуни и почистващи препарати. При атопичен дерматит, за къпане и миене използвайте специални емолиентни препарати, които не изсушават кожата и не предизвикват раздразнения. Подходящ и съвсем нов продукт на пазара у нас е Atopity – емолиентно измиващо олио от biotrade. Продуктът, разработен от дерматолози, предлага нежна грижа за атопична кожа, като възстановява баланса на микробиома и възвръща бариерната ѝ функция. Формулата, базирана изцяло на пречистени натурални масла, не съдържа сапун и парфюм и е подходяща за бебета, деца и възрастни
    • Някои тъкани като вълна и груби материали
    • Парфюми, продукти за грижа за кожата и грим
    • Полен и мухъл, животински пърхот
    • Тютюнев дим, прах и пясък
    • Стрес, напрежение
    • Сух зимен въздух / ниска влажност. Често симптомите на атопичен дерматит се обострят през зимата
    • Дълги и горещи душове / вани
    • Суха кожа, изпотяване
    • Кожни инфекции
    • Някои храни се считат за “забранени” при атопичен дерматит, защото провокират и обострят симптомите. Препоръчително е и възрастни, и деца да спазват диета при атопичен дерматит, като избягват яйца, млечни продукти, пшеница, соя, ядки, шоколад, преработени храни и консерванти

 

Слънцето, от друга страна, облекчава симптомите при 9 от 10 души, но ако вие или децата ви страдате от атопия и обичате морето, избягвайте задържане на пясък и сол по кожата и използвайте подходяща хидратираща козметика с висок SPF. 

 

Ако търсите слънцезащита при атопичен дерматит, Melabel Sun SPF 50+ слънцезащитен крем за лице на Biotrade е подходящ избор. Продуктът е с широкоспектърна защита от UVA/UVB лъчи, като същевременно е без изкуствени оцветители, аромати, парабени и алергени.

 

Възможни усложнения при атопичен дерматит

 

Пристъпите на атопичен дерматит понякога могат да причинят или да бъдат свързани с други здравословни проблеми, като:

  • Астма и сенна хрема. Срещат се при над 50% от децата с имунна система, засегната от атопичен дерматит.
  • Невродермит. Характерен с люспеста, постоянно сърбяща кожа, невродермитът при атопичен дерматит може да започне като малко петно със сърбяща кожа, което става по-голямо, когато го почесвате.
  • Кожни инфекции. Всяко нараняване на повърхността на кожата може да доведе до инфекция.
  • Дерматит на ръцете. Това състояние се случва, когато работата или навиците ви са свързани с продължително държане на ръцете във вода и често използване на сапун или почистващи и дезинфекциращи препарати.
  • Алергичен контактен дерматит. Известен още като контактна алергия, се случва при контакт с нещо, към което се развива реакция, поради нарушената кожна бариера.
  • Проблеми със съня. Сърбежът може да ви държи будни през нощта, когато симптомите се обострят. Липсата на пълноценен сън води до проблеми с концентрацията, раздразнителност и нервно психични последици и при възрастни, и при децата.
  • Тревожност и депресия. Липсата на спокойна почивка, раздразнената кожа, външният вид на екземите, могат да стресират и дори да депресират пациента с атопичен дерматит. Стресът от своя страна допринася за изява на нови симптоми.

 

Не са изключени и инфекции на очите, свързани с атопичен дерматит, като кератоконус, катаракта и кератоконюнктивит. Част от пациентите страдат и от съпътстващи заболявания на сърдечносъдовата, опорно-двигателната система и т.н.

 

Терапии при атопичен дерматит

 

Не можете да излекувате атопичния дерматит, но има много средства, чрез които да облекчите симптомите и дори да предотвратите поява на нови пристъпи.

 

Леченията при атопичен дерматит, назначени от вашия лекар, могат да включват:

  • Емолиентни кремове. Нещо, което всеки дерматолог би изписал на вас или на детето ви. Те възстановяват липидния баланс на сухата, чувствителна и атопична кожа. Atopity – успокояващ емолиентен балсам за тялоот biotrade, е нов продукт, разработен от дерматолози, който подхранва в дълбочина, намалява усещането за сърбеж и раздразнение, като интензивно овлажнява и подобрява бариерната функция на кожата. Atopity е медицинска козметика без парфюми и алергени, подходяща за кърмачета, деца и възрастни с атопичен дерматит и свръхчувствителна кожа.
  • Слънчева терапия. Както вече отбелязахме, слънцето облекчава симптомите, но не забравяйте подходяща за атопичен дерматит слънцезащита, като Melabel Sun SPF 50+ слънцезащитен крем за лице на biotrade.
  • Мокри превръзки с алое. Облекчават острия, непоносим сърбеж.
  • Антихистамини. За контрол на сърбежа, особено през нощта.
  • Антибиотици. В случаите на бактериална инфекция.
  • Лекарства за потискане на свръхреакцията на имунната система. Могат да бъдат стероидни и нестероидни мехлеми и препарати.
  • Инжекционни биопрепарати. Тези иновативни лекарства са направени от вид протеин, който помага на имунната система да се бори с микробите. Те целят да забавят острата реакция на имунната система и да облекчат възпалението, което води до симптоми на атопичен дерматит.

 

Какъв състав трябва да имат продуктите и козметиката за атопичен дерматит?

 

Да започнем с това какво не трябва да има в състава си козметиката (включително гримовете).  Всякакви алергени, като оцветители, парфюми, парабени, консерванти, сулфати могат да обострят симптомите на атопичен дерматит.

 

Избягвайте и дехидратиращи съставки като спирт и сапун. Ексфолиантите и продуктите с абразивни частици могат да разранят и раздразнят кожата и така да провокират влошаване атопичната екзема.

 

А ето какви съставки повлияват най-добре атопичния дерматит:

    • Сквалан. Хидратиращо и успокояващо олио, със свойства, идентични с естествения себум на кожата. Това го прави подходяща съставка за всеки тип кожа, дори чувствителната и тази на бебето
    • Липиди от овес. Олиото от овес се извлича от овесени ядки и има липиден профил, сходен с естествения на кожата. Богато на Омега-3, Омега-6 мастни киселини и серамиди, има антиоксидантно, противовъзпалително, успокояващо и облекчаващо сърбежа действие
    • Пробиотичен комплекс. Възстановява баланса на кожния микробиом, увреден при атопичен дерматит
    • Витамин Е. Облекчава симптомите на атопичен дерматит, особено при децата
    • Масло от авокадо. Дълбоко хидратира, регенерира и възстановява сухата и дехидратирана кожа и такава с възпалителни дерматози, като атопичен дерматит, дори при лезии в косата
    • Пантенол. Подпомага заздравяването на нараняванията на кожата
    • Глицерин. Задържа лечебните съставки в кожата и създава защитен филм
    • Рициново масло. Има противовъзпалителни и антибактериални свойства заради рициновата киселина, витамин Е и други вещества. Облекчава сърбежа, намалява дискомфорта и болката.

 

Защо при атопичен дерматит да изберем дерматологична козметика?

 

Атопичният дерматит е медицински, а не козметичен проблем.

Макар много естествени съставки да повлияват добре атопията, истински ефективен и безопасен комплекс може да бъде създаден единствено от специалисти дерматолози. Biotrade е българска компания за висококачествена козметика, зад която стоят опитни и доказани лекари.

 

Всеки продукт на biotrade е разработен специално за третирането и решаването на конкретен кожен проблем. Това се отнася с пълна сила за новите продукти за атопичен дерматит на biotradeAtopity – високоефективна емолиентна грижа за много суха и атопична кожа.

 

Серията включва емолиентно измиващо олио и успокояващ емолиентен балсам за тяло и е подходяща за всекидневна употреба при бебета, деца и възрастни. И не на последно място, базирана в България, biotrade може да предложи дерматологична козметика на световно ниво на достъпни цени на българския потребител.

 

Живот с атопичен дерматит

 

Атопията е хронично състояние, което не е за подценяване, но в повечето случаи може да контролирате до висока степен, съобразявайки грижата за кожата си, диетата и навиците си.  Информирайте близките си за своята диагноза – това ще ви спести доста недоразумения и социален дискомфорт.

 

И не забравяйте, че не сте сами – за жалост атопичният дерматит е все по-често срещан, което кара водещи компании (като biotrade, да!) да търсят все по-добри решения за облекчаване на състоянието.

 

И още нещо, което едва ли знаете – Брад Пит, Адел, Катрин Зита-Джоунс и дори херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън са с атопичен дерматит. И изглежда не им пречи да имат напълно пълноценен живот.

 

 

 

 

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
Acne Out активен лосион се бори успешно с появилото се акне (гнойни пъпки) при тийнейджъри и възрастни
34.90 лв.
27.92 лв.
60 мл
-
+

Остават 72.08 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
27.92 лв.