Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Теория на тъмните петна

Теория на тъмните петна

Тъмни петна е популярното название, което дерматолозите определят с термина „хиперпигментации”. Както самото име подсказва, това са участъци, където кожата е по-тъмна – те се появяват там, където клетките, наречени „меланоцити“ са произвели повече меланин (пигментът, който определя цвета на кожата).

 

Това съвсем не е рядко състояние може да засегне както мъже , така и жени; както хора със светла кожа, така и с по-тъмна.

 

Д-р Мартина Янева ни помага да научим повече за хиперпигментациите – с други думи, да се заровим в теорията на тъмните петна!

 

Каква всъщност е причината за тяхната поява?

 

Хиперпигментни петна могат да се появят в следствие на:

  • Хормонални промени – диагнозата „мелазма“ се поставя най-често при бременност, когато под въздействие на хормоните се произвежда повече пигмент и се разпределя неравномерно в кожата. Такива петна най-често се забелязват по лицето – т.нар маска на бременността.
  • Слънце – това е най-разпространената форма на тъмни петна, нарича се още „соларно лентиго“ (слънчеви петна). Причината е ясна – директно въздействие на ултравиолетовите лъчи. Слънчевата радиация стимулира меланоцитните клетки и от засиленото производство на пигмент се случват две неща: кожата придобива тен и натрупва меланин само на определени участъци. Слънчевите петна засягат откритите части на тялото – лице, ръце, деколте, предимно при хора със светла кожа. Много наподобяват луничките, но за разлика от тях не избледняват през зимата.
  • Възпаление – говорим за т.нар. „постинфламаторна хиперпигментация“ когато петната се появяват на място, където кожата е била травмирана или е имало възпалителен процес. Такива са петната след акне или изгаряне.

 

Можем ли да се предпазим от появата на тъмни петна ?

 

Тъй като слънчевите ултравиолетови лъчи са основен фактор за появата на хиперпигментации, първата и основна препоръка е да се избягва продължително излагане на слънце, както и евентуално изгаряне.

Ежедневното нанасяне на фотозащитен крем поне с SPF 30 е другата незаменима стъпка както при превенцията, така и при лечението на тъмните петна.

 

Какво се случва, ако вече сме допуснали петната да „украсят“ кожата ни?

 

Да си признаем, почти винаги стигаме до тази фаза, просто защото е пренебрегната превенцията. И това е моментът, в който дерматологът избира един от трите основни подхода за третиране на хиперпигментациите:

  • Химически пилинг – представлява употреба на киселини, с цел да се ексфолира горният кожен слой и да се стимулира регенерацията на кожата. Такъв пилинг, в комбинация с вещества, подтискащи меланогенезата (увеличеното производство на меланин), е в основата на дерматологичната депигментираща козметика като Melabel.
  • Лазерна терапия– принципът на лечебния ефект е същият като при употребата на киселини, с тази разлика, че за целта се използват високо енергийни светлинни лъчи, които проникват на различна дълбочина в кожата.
  • Хидрохинон – органично съединение, производно на бензена. Употребата му води до изсветляване на кожата и намаляване на производството на меланин. Не е подходящ за продължителна употреба и лечението се извършва само под лекарски контрол.

 

В заключение – какво научихме за тъмните петна:

 

Виновниците за тъмните петна са известни – пигментът меланин и слънчевите ултравиолетови лъчи.

 

Предпазването от пряко излагане на слънчева светлина е от основно значение и за превенция, и за лечение на петната.

 

Вече появилите се петна се третират с депигментиращи продукти или апаратни процедури –  за препоръчване след консултация с дерматолог.

 

Ефектът настъпва постепенно и е изцяло зависим от избора на правилния подход и стриктното прилагане на подбраните продукти.

 

Статия на д-р Мартина Янева

 

Д-р Мартина Янева, дерматолог в клиника ЕвроДерма.

Завършила Медицински Университет – Монпелие, Франция и Медицински Университет – София. Специализира дерматология в Клиника по кожни и венерически болести на Аджибадем Сити Клиник – болница Токуда.

Член на Български лекарски съюз, Българско дерматологично дружество, Национална академия по алергология и клинична имунология. Работи активно в областта на дермоалергологията и атопичния дерматит.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Остават 68.70 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
31.3 лв.