Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Какво да правим, когато лунички обсипят свода небесен

Какво да правим, когато лунички обсипят свода небесен

Човек колкото добре и да живее, в някакъв момент се сдобива с петна по кожата. Звучи като народна поговорка и в някакъв смисъл е, защото опитът показва, че колкото и да се пазим, както и да живеем, хиперпигментацията ни дебне зад ъгъла и е готова да изгрее върху лицето ни в най-неочаквания момент.

 

Всъщност дори и да сме далече от възрастта за старчески петна, опасността да се събудим с някое и друго пигментно петно върху челото или брадичката е реална – тя може да бъде провокирана от хормонални промени, от бременност, от свръх излагане на слънце или просто от кофти генетичен късмет.

 

И въпреки че всички сме чели лирични произведения, в които авторът въздиша по луничките на някоя девойка, никъде не сме чели как девойката се чувства с тези лунички – харесва ли си ги, добре ли ѝ е с тях или напротив – мрази ги и иска да ги изчегърта от лицето си?

 

Може би ще прозвучи изненадващо за хората, които са лишени от малките, сладки точки по лицето, че тези, които пък са надарени с тях, невинаги ги харесват. Със сигурност обаче никой не харесва пигментните петна, както и по-тежките случаи на мелазма и най-омразните старчески петна, от чието наименование човек го побиват тръпки.

 

И така, ако отскоро сте се сдобили с тъмни петна по лицето и вече сте преживели първия шок от тях, добре е да задълбочите познанството си с тях – да разберете от какъв характер са, от какво са причинени и как може да се отървете от тях.

 

ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯ

 

Хиперпигментацията не е болестно състояние, а по-скоро термин, който обозначава по-тъмна наглед кожа. Тя може да е такава изцяло или пък на по-малки или големи участъци, може да се разпростира по цялото тяло или пък в отделни части от тялото. 

 

Въобще – няма точно определени граници за хиперпигментираната кожа. Тя не представлява опасност за здравето сама по себе си, но в някои случаи може да индикира медицинсто състояние, което изисква повече внимание. Има няколко вида хиперпигментация – мелазма, пигментни петна от слънцето, както и петна след възпалителни процеси в тялото и върху кожата.

 

Сред често срещаните причини за хиперпигментация е прекомерното произведство на меланин – пигментът, който придава цвят на кожата. Меланинът се произвежда от кожни клетки, наречени меланоцити, и при наличие на определени условия, може да настъпят промени в производството му.

 

Някои лекарства могат да причинят хиперпигментация, както и химиотерапията или пък определени медицински състояния, като болестта на Адисън (надбъбречна недостатъчност). Бременността е период, в който жените забелязват, че кожата им има участъци с променена пигментация, но често петната изчезват постепенно след раждането.

Хиперпигментацията невинаги може да бъде предотвратена, но в общия случай препоръките са за спазване на няколко правила – ползване на слънцезащитен крем със SPF минимум 30, носене на шапки и въобще облекло, което пази кожата от слънцето, избягване на излагане на слънце в часовете с най-силно греене (10-16 ч).

 

МЕЛАЗМА

 

Мелазмата е често срещан кожен проблем, при който участъци от кожата променят своя цвят към по-тъмен. Другото наименование на това състояние е „хлоазма“ или „маската на бременността“, тъй като то по-често се проявява у жените, отколкото у мъжете. Признаците, по които може да познаете, че имате мелазма, са много характерни: засегнатите участъци от кожата са с по-тъмен цвят от обичайния, като най-често засегната е кожата на лицето.

 

Петната са симетрично разположени от двете страни на лицето (скули, чело, преградата на носа, брадичката), но ако има и други участъци от кожата по тялото, които са изложени на слънце, те също може да бъдат засегнати. Понякога мелазмата засяга и шията, както и предмишниците.

 

Засега не са известни точните причини, предизвикващи това състояние, но се смята, че хората с по-тъмна кожа са предразположени към него. Промени в нивата на хормоните (особено повишаването на естрогена) също може да допринесат за развиването на мелазма, което означава, че всички орални контрацептиви, както и хормонална терапия – за предизвикване на бременност например, може да са условия за възникване на това състояние.

 

Заболяванията на щитовидната жлеза, както и силният стрес, също може да отключат появата на петна по кожата, както и прекомерното излагане на слънце. Често петната изчезват сами – обикновено такъв е случаят, когато са предизвикани от бременност или контрацептиви. В останалите случаи лечението включва специални кремове, понякога и медикаменти, а грижата за кожата е задължителна – използване на слънцезащитани кремове, шапки и въобще търсенето на сянката пред слънцето.

 

ЛУНИЧКИ

 

Връщаме се на романтичните образи, рисувани в литературата, на жени с лица, обсипани с лунички. Всеки, който няма лунички, ги вижда като някакво предимство и чар, или признак за някаква дяволитост – Пипи също е цялата в лунички, което сигурно има нещо общо с буйния ѝ характер и факта, че може да вдига собствения си кон с една ръка.

 

В реалния живот обаче луничките може да са както благословия, така и недостатък. Малките, кафяви точки върху кожата често „избухват“ като количество през пролетта и лятото.

Луничките са безвредни и се дължат на свръхпроизводство на меланин, причинено от стимулация с ултравиолетови лъчи. Малко хора знаят, че те се делят на два вида – ефелиди (най-често разпространения тип) и лентигини (тъмни петна, които се образуват с възрастта и от слънцето). Първият вид обичайно са резултат от излагане на слънце и от слънчево изгаряне, и се позиционират най-често върху лицето, опакото на ръцете и в горната част на тялото.

 

Както всички сме чували, чели и виждали, най-често жертви на тези лунички са хората със светла кожа и коса. За разлика от петната, предизвикани от слънцето, луничките може да се появят още на 2-3 годишна възраст и да избледнеят с годините, а петната се появяват около и след 40-годишна възраст и трудно се премахват. Както и с другите случаи на пигментация, превенцията и тук е ключова – употреба на слънцезащитен крем, носене на шапка и покриване на частите на тялото, които могат да изгорят от слънцето, включително през зимата.

 

СТАРЧЕСКИ ПЕТНА

 

Нито звучи добре, нито изглежда добре, що е то? Старческо петно. Дори извън шегата старческите петна са точно такива – не са особено привлекателни и освен това звучи ужасно да си признаеш „обсипана съм със старчески петна“.

 

Как да познаем, че имаме старчески петна? Те са различни на цвят – от светлокафяво до черно, освен това имат същата текстура като останалата част от кожата и обичайно се появяват в тези участъци от кожата, върху които слънцето може да въздейства.

 

Старческите петна не причиняват болка (освен емоционална), нито са опасни. Не се нуждаят от лечение, но тъй като са досадни и дразнят, някои хора предпочитат да ги премахнат. Обикновено това става с употреба на избелващи кремове, които на свой ред може да направят кожата чувствителна към слънцето и съответно се налага да се ползва и добра слънцезащита.

 

БЕЛЕЗИ ОТ АКНЕ

 

Акнето е достатъчно фрустриращо само по себе си, но последиците от него също не са за подценяване. Ако и когато успеете да се справите с пъпките, на тяхно място често остават белези, сякаш за да не забравите през какво сте минали.

 

Белезите от акне са лечими, но преди да предприемете стъпки в тази посока, трябва да знаете какъв тип са те – атрофични белези (причинени от липсата на достатъчно колаген при зарастването на раната); плитки или дълбоки белези в обла форма; белези, наподобяващи тези от шарка, които навлизат дълбоко в кожата; хипертрофични белези, които най-често при акне на гърба и гърдите; и тъмните петна, които остават на мястото на възпалената пъпка, които обаче не са белези – те се изчистват сами след няколко месеца.

 

ТРЕТИРАНЕ НА ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯ

 

Хиперпигментацията на кожата се третира по няколко начина, както по-щадящи, така и по-инвазивни. Изсветляващите кремове са най-често използваното средство за решаване на проблема, тъй като те се продават свободно и са масово достъпни.

 

Някои от тях може да бъдат в по-силна концентрация, а в състава им обикновено влизат няколко вещества, като хидрохинон, екстракт от ликорис, ниацинамид и други. Изсветляващите кремове са най-подходящи за случаи като мелазма, старчески петна и петна от слънце.

 

Ексфолиращите киселини (алфахидрокси, азелаинова, салицилова и т.н.) за лице се справят с проблема, като „свалят“ горния пигментиран слой на кожата, а новите клетки отдолу заместват старите. Процесът помага за изглаждане на цвета и прави тена равномерен. 

 

Ретиноидите са сред най-старите методи да изглаждане на тена, а успехът при тях идва от факта, че малката им молекулна структура им позволява да навлязат дълбоко в кожата и да третират слоевете под епидермиса. Химическият и лазерният пилинг, микродермаабразиото, както и терапията с интензивна пулсираща светлина са също варианти за справяне с различните видове хиперпигментация, както и с белези от акне.

 

Домашната рутина в грижата за кожата при хиперпигментация и белези от акне обаче си остава най-добрия начин за последователно и дълготрайно справяне с проблема. Това означава едно – пълноценен комплекс от продукти за употреба вкъщи, които се ползват на стъпки и всеки един от тях има своя важна роля в процеса на изчистване на кожата от петна.

 

СЕРИЯ MELABEL ЗА ПИГМЕНТНИ ПЕТНА

 

Melabel е серията на Biotrade, посветена на проблема с хиперпигментацията и може би една от най-ползваните и известни от всички серии на компанията. Грижата за кожата с пигментни петна стъпва върху три основни продукта: измивна пяна, дневен и нощен крем, а допълнителното подкрепление в борбата срещу пигментните петна идва от тоника и слънцезащитния крем. Важно част от терапията е нейната последователност и постоянството в използването на продуктите, с което идват и първите резултати – в рамките на 4-6 седмици, а оптимални резултати се постигат след около 3 месеца.

 

ИЗМИВНА ПЯНА MELABEL

 

Измивната пяна Melabel е деликатна и нежна към всеки тип кожа с хиперпигментация. Препоръчителна е за употреба при кожа с неравен тен и тъмни петна.

Целта ѝ е да отстрани замърсяванията, да почисти и стегне  порите и да подготви кожата за следващия етап от терапията. Използва се сутрин при измиване на лицето.

 

АКТИВНИ СЪСТАВКИ

  • Гликолова киселина – именно една от гореописаните киселини за лице, в случая алфа-хидрокси киселина, която ефикасно ексфолира кожата и помага на възстановяването и регенерацията. Бонус е, че освен че работи за премахване на петната, тя действа и срещу фините линии и бръчки. Без петна, без бръчки – истински двоен удар.

 

MELABEL ИЗСВЕТЛЯВАЩ НОЩЕН КРЕМ

Изключително важен компонент от рутината за справяне с пигментните петна, този крем може да бъде използван всяка вечер или редувайки го с тоника през вечер. Действието му е насочено към блокиране на свръхпроизводството на меланин, както и ексфолиране на пигментираните клетки. Първите резултати ще видите на 4-6 седмица, но е от ключово значение в началото кремът да се наняса през вечер (дори и да не го редувате с тоник) и само върху зоните с тъмни петна, избягвайки околоочния контур.

 

АКТИВНИ СЪСТАВКИ

  • Коджикова киселина – има разнопосочно действие в борбата срещу свръхпигментацията. Блокира излишното количество меланин, разпределяйки го равномерно по кожата, и успоредно с това действа избелващо
  • Гликолова киселина – алфа-хидрокси киселина, която едновременно ексфолира мъртвите клетки и хидратира външните слоеве на кожата. Освен това стимулира естественото производство на колаген, а фините бръчки и линии се изглаждат под нейно въздействие
  • Салицилова киселина – добре познатата бета-хидрокси киселина действа директно върху клетъчното обновяване, премахва ненужния слой от епидермиса, разгражда комедоните, а кожата става по-матова
  • Глицерин – действието му е нежно и насочено към омекотяване и овлажняване на кожата

 

MELABEL ТОНИК

 

Допълнителна стъпка от грижата е тоникът за лице, една от любимите стъпки на много жени. Тоникът е особено препоръчителен при по-мазна кожа, изсветлява и леко ексфолира, а също така е идеална основа за грим.

 

Както пяната, и тоникът има двойно действие – от една страна изравнява тена както на лицето, така и на тялото – там, където има зони с хиперпигментация (включително след бременност, при старчески петна или лунички); от друга – работи срещу омазнената кожа и стяга порите.

 

Този продукт е идеален за употреба от хора с по-мазна и силно пигментирана кожа и може да бъде редуван с нощния крем през вечер. Употребата му е подходяща за по-широки зони – деколте, гръб, предмишници, както и за лице. Нанася се с тампон (избягвайки околоочния контур), като след това лицето/зоната не се мие и не се нанася друг продукт.

 

АКТИВНИ СЪСТАВКИ

  • Коджикова киселина – играе основна роля за избелването, блокира свръхпроизводството на меланин и го насочва равномерно по повърхността на кожата
  • Гликолова киселина – както и в пяната, и тук алфа-хидрокси киселината стимулира процеса на ексфолиране и клетъчната регенерация, а също така изглажда фините линии и бръчки
  • Ябълчена киселина – повишава тонуса на кожата и свива разширените пори
  • Млечна киселина – добре позната на всички, тя е алфа-хидрокси киселина, която помага за излющването на мъртвата кожа, ограничава развитието на бактерии и стимулира растежа на нови клетки, а успоредно с това хидратира и омекотява кожата.

 

MELABEL СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ

 

Това е силният завършек на грижата за хиперпигментираната кожа и е абсолютно задължителна стъпка в нея. Дневният крем има за цел да изсветли петната от всякакъв произход – от слънчеви изгаряния, възрастови петна, петна след бременност, акне и хормонална терапия, лунички.

 

Може би най-значимата му функция е предпазването на кожата от слънцето през деня, за което се грижи широкоспектърната UVA/UVB защита със SPF 50+ Кремът е лек, не омазнява кожата, идеална основа за грим е и се нанася сутрин върху чиста кожа. Ако стоите дълго време на слънце, вземете крема със себе си и нанасяйте нов слой на всеки 2-3 часа, за да сте максимално предпазени от възникването на нова хиперпигментация и фотостареене.

 

АКТИВНИ СЪСТАВКИ

  • Фитинова киселина – основната ѝ работа е да блокира производството на меланин и да стимулира фибробластите (дермалните клетки)
  • Глицерин – добре позната съставка в много продукти, която омекотява кожата, грижи се за нейната хидратация и силно повишава еластичността ѝ
  • Витамин Е – мощен антиоксидант, пази кожата от действието на свободните радикали, повишава защитните ѝ сили
  • Слънцезащитни филтри – 2 физични и 3 химични, покриващи UVA/UVB лъчите

**********************

В заключение, хиперпигментацията не е опасно състояние, нито болезнено – за сметка на това е неприятно изглеждащо. В повечето случаи терапията може да протече и в домашни условия, но задължително тя трябва да подхождаме към нея с постоянство и търпение. Слънцезащитата е изключително важна част от грижата за кожата, за да не се допуска възникването на нови петна – тя включва както продукти за слънцезащита, така и облекло, което не пропуска слънцето.

По време на употребата на избелващи продукти в никакъв случай пък не трябва да използвате кремове, съдържащи Ретин А и производните на витамин А, тъй като това може да доведе до увреждане на кожата. Ако кожата ви е по-чувствителна, е възможно да усетите леко щипане и/или парене, което бързо преминава, а пък и резултатът си струва – вярно, отнема време, но е видим и траен.

 

 

Автор: Красимира Хаджииванова

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш