Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

По-малко петна, повече защита на кожата

По-малко петна, повече защита на кожата

С напредването на годините в косата се появяват бели нишки, а по кожата – кафяви петна по кожата. Виновникът за тези противоположни процеси е един и се казва меланин. Това е пигментът, който отговаря за цвета на кожата, косата и ирисите и се произвежда от клетки, наречени маланоцити. С времето производството и разпределението на количеството меланин в кожата става неравномерно, той се натрупва и се появат т.нар. “старчески петна” по лицето, деколтето, раменете и ръцетe. Засегнатият участък от кожата променя цвета си и в зависимост от естествения тен и може да стане кафяв или жълтеникав. Външният фактор, който влияе върху производството на меланин, са слънчевите лъчи и затова петната са по-видими и наситени през лятото, а през зимата изсветляват или дори изчезват.

Приятели и врагове на меланина

Коя е по-неприятната страна на неравномерното производство на меланин с възрастта – дали побеляването на косата или петната по кожата? Разбира се, всички щяха да са по-щастливи, ако нито едно от двете не бе част от стареенето. Но докато белите коси могат сравнително лесно и трайно да се скрият, за равномерния тен и изсветляването на петната са необходими много повече усилия и време, а резултатът не винаги може да е толкова категоричен. Въпреки всичко, съвременната козметика напредва в неравната битка с хиперпигнемтациите и вече разполага с богат арсенал от активни съставки, които дават отлични резултати.

За всичко е виновно слънцето

Производството на необходимите количества меланин зависи от много и различни фактори, като генетична предразположеност, хормонални промени, някои медикаменти, съставки в козметичните продукти. Един от преките отговорници за неравномерната пигментация на кожата е слънцето, което стимулира синтезирането на меланин. Колкото повече и по-продължително през годините сме се излагали на ултравиолетови лъчи, толкова по-голяма е вероятността по откритите участъци на тялото да се появят петна.

Първата стъпка към предпазване на кожата от стареене е използването на слънцезащитни продукти – от най-ранна детска възраст, цял живот, цяла година. Колкото и ефикасни избелващи продукти и процедури да използваме, ако след това не пазим кожата си от слънцето, резултатът ще е краткотраен и почти неразличим. Да не говорим за изгубеното време и средства.

Хормоналните промени в организма са друг основен причинител на свръхпроизводство на меланин, затова и бременността и приемът на противозачатъчни продукти са пряко свързани с неравномерната пигментация. Оцветените участъци по кожата постепенно могат да изчезнат след раждане, но могат и да останат. И макар да е трудно да повлияем на тези процеси, единствената положителна намеса и тук остава предпазването от ултравиолетови лъчи, което през бременността трябва да е още по-стриктно, независимо от сезона.
Медикаментозното лечение на акнеична кожа, както и приемът на антибиотици и ретиноиди също изискват специално внимание при излагането на слънце и използването на слънцезащитни продукти с висок фактор.

Химия и физика на слънцезащитата

Слънцезащитните продукти действат на два основни принципа:

  1. Химичните протектори съдържат активни съставки, които действат като филтри и намаляват проникването на ултравиолетовата радиация в кожата. Те обикновено са безцветни и образуват тънък филм върху кожата, който съдържа UVB и UVA поглъщащи химикали.
  2. Физическата защита се осъществява от съставки като титаниевия диоксид и цинковия оксид, които блокират проникването на ултравиолетовото лъчение. Този вид протектори, наричани още сънблокери, също осигуряват широка защита от UVA и UVB лъчите, но недостатъкът при тях е, че са видими, трудно се измиват и седят като по-дебел слой върху кожата. Сънблокерите се препоръчват за хора, които имат свръхчувствителност към слънчева радиация.

Добрата и лошата новина

Не го казваме, за да ви плашим, но истината е, че един ден под силно слънце без защитен фактор може да заличи месеци избелваща грижа за кожата. Просто няма две мнения по въпроса – третирането на тъмните петна и слънцезащитата винаги трябва да вървят заедно.

Хубавото е, че вече не са ви необходими два различни продукта, за да го правите ежедневно и ефикасно. Избелващият дневен крем за лице Melabel Sun SPF 50+ слънцезащитен крем работи паралелно и на двата фронта с оптимална комбинация от активни съставки. Основният ефект за по-равен цвят на лицето се постига чрез ефективното действие на фитиновата киселина, в съчетание с фотозащитни филтри и масло от ший, които едновременно изсветляват, предпазват и хидратират кожата.

Фитиновата киселина е най-новият и модерен изсветляващ агент, който се характеризира с висока ефективност и с изключително добра поносимост от всеки тип кожа. Тя блокира включването на желязо и мед при синтеза на меланина и това води до постепенно изсветляване на кожата. Към изключителните функции на тази съставка тряба да добавим още засилване синтеза на колаген, подобряване на хидратацията, нормализиране на себумната секреция и повишаване еластичността на кожата.  Не на последно място, фитиновата киселина има мощен актиоксидантен и противораков ефект, намалявайки диференциацията и растежа на туморните клетки, а в някои случаи дори може да провокира реверсията на ракови клетки към нормален фенотип. Ето защо Melabel изсветляващ дневен крем SPF 50+ е особено подходящ и като фотопротектор при пациенти с начални актинични кератози и фотостарееща кожа, склонна към предракови образувания. Препоръчваме го и когато кожата е склонна към мелазма, хлоазма и/или акне, тъй като антиоксидантният ефект на фитиновата киселина редуцира възпалителните процеси, които в много случаи са причина за хиперпигментация.

Иновативната формула на Melabel изсветляващ дневен крем SPF 50+ включва комбинация от химични и физични фотоблокери, които осигуряват максимална защита от ултравиолетовите лъчи. Octyl salicylate, Octyl methoxycinnamate и Butyl methoxydibenzoylmethane са три от най-утвърдените съвременни широкоспектърни химични филтри, а механичната защита е от два минерални екрана — титаниев диоксид и цинков оксид.

 

Melabel изсветляващ дневен крем SPF 50+ се нанася на лицето и деколтето с леки масажни движения сутрин, половин час преди излагане на слънце. Избелващият крем е с нежна текстура, която се абсорбира бързо, не лепне и не лъщи. Оставя приятен деликатен аромат. Както останалите продукти на biotrade, кремът е хипоалергенен и некомедоноген.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
Calmax гел, успокояващ сърбежа
7.40 лв.
30 мл
-
+

Остават 92.60 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
7.4 лв.