Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Защо пада косата?

Защо пада косата?

Косопадът е нормален физиологичен процес, част от цикъла на растеж на косата и от постоянното ѝ обновяване. Понякога броят на няколко косъма в повече върху четката е повод за шок и стрес, но невинаги това е предвестник на предстоящо оплешивяване или заболяване. Прекомерната загуба на коса може да се задейства от различни фактори, но най-често причината е смяна на сезоните.

 

Смята се за нормално скалпът ни ежедневно да се разделя с 50 до 100 косъма. Понякога преминаваме през периоди, когато падат само 50, 60, 70 косъма и други, когато са 150-200 на ден. Тези ситуации често съвпадат с края на лятото и началото на есента. И както при бозайниците, изгубената коса се възстановява от само себе си.

 

Внезапната или прекомерна загуба на коса извън тези параметри може да бъде свързана с някакъв вид разстройство. Предупредителните знаци обикновено са: загуба на цели кичури при разресване, забележими плешиви петна по скалпа и/или продължителен косопад за повече от три месеца.

 

Но какво кара косата да пада? 

  • Възраст и косопад

Подобно на кожата косата също старее. С течение на времето косъмът става по-тънък и по-слаб, като става по-податлив на косопад и накъсване.

 

Когато косопадът се засили и се превърне в сериозен проблем, може да се окаже, че страдате от възрастова или сенилна алопеция. Това състояние е генетично обусловено и води до забележимо оплешивяване. 

  • Хормонални промени и косопад 

Противозачатъчните хапчета, бременността или менопаузата могат да предизвикат загуба на коса при жените. Нормално е и в следродилния период да има обилен косопад, но след няколко месеца обикновено преминава. Всеки организъм е различен, така че периодът на обновяване на косата варира.

 

Понякога, за да намерят конкретна причина, лекарите насрочват изследвания за проблеми с щитовидната жлеза или за хормонален дисбаланс. Косата често израства отново, след като причината бъде отстранена. 

  • Стрес и косопад

Ефектът от стреса върху косата може да се прояви по различни начини: накъсване, сух скалп, мазни корени, суха коса и, разбира се, загуба. Когато сме в трудни ситуации, които причиняват много стрес, косата може да окапва на снопове.

 

Няма специално решение за това, освен да изчакате бурята да отмине или да си създадете ритуали за релаксация. Идеи? Вземете си вана, практикувайте йога, отидете на масаж или се разходете из природата. Потърсете вашето занимание, което да възвърне вътрешния ви мир.

  • Лоша диета и косопад

Недостигът на някои витамини и минерали в диетата може да допринесе за загуба на коса, тъй като тялото не разполага с необходимите хранителни вещества, които да насърчат регенерацията и укрепването на косъма.

 

Ако в диетата ви липсват протеини (основният градивен компонент на косъма), може да забележите загуба. Месото, бобовите растения и млечните продукти са богати на тези нутриенти. Ако не консумирате нито едно от тези неща, първо се консултирайте с диетолог, за да съставите балансирана диета или да започнете прием на добавки.

 

Желязодефицитната анемия е често срещан проблем при много жени. Както липсата на протеин, така и това състояние може да причини загуба на коса, но в повечето случаи се решава с предписана от лекар хранителна добавка с желязо. 

  • Медикаменти и косопад

Приемът на някои лекарства като антидепресанти, ибупрофен или антикоагуланти могат да причинят косопад. При съмнения или странни симптоми винаги се консултирайте с лекар. 

  • Някои заболявания и косопад

Косопадът може да бъде резултат и от различни здравословни проблеми като псориазис, себореен дерматит, хипотиреоидизъм, диабет, анемия, рак и други. Всяко състояние има различна причина и лечение, така че е важно да се консултирате със специалист, преди да започнете каквото и да е лечение. 

  • Системно третиране и стилизиране

Силното издърпване на косата при различни прически, честото излагане на топлинна обработка и прекаляването с химикали за изрусяване и боядисване могат да променят структурата на косъма. Това нарушение е известно като травматична алопеция.

 

Как да спрете появата на косопад?

 

В идентифицирането на задействащия фактор се крие половината решение на проблема. Дори когато падат цели кичури, явлението може да е напълно обратимо и косата да порасне отново. Обикновено са необходими около 6 месеца за регенериране, като може да отнеме до 12-18 месеца, за да се върне косата в първоначалното си състояние. Полезен ход е да прибегнете до дерматологична козметика и да приемате хранителни добавки с витамини и минерали. Идеалното решение е да комбинирате това допълнително лечение с адаптирана рутинна грижа за косата.

 

Избягвайте честото боядисване, изправяне на косата и други третирания, които могат да отслабят косъма. Отнасяйте се с внимание към косата си, особено при разресване. Адаптирайте продуктите, които използвате: добър мек шампоан и балсам за разплитане са вашите най-добри съюзници.

 

Друга добра идея е да завършите рутината си с тоник против косопад и, разбира се, с хранителни добавки, специално разработени за ускоряване на растежа и подобряване на качеството на косата. 

 

Загубата на коса може да ви стресира, но просто се огледайте и вижте колко често срещано е това при жените. Знайте, че не сте сами и медицината и дермокозметиката вероятно имат подходящо за вас решение.

 

Обърнете внимание на общото си здравословно състояние, на диетата си и се опитайте да оптимизирате здравето на скалпа си и състоянието на нарастващите косми. Преди всичко бъдете търпеливи и не се отчайвайте, необходими са поне 6 седмици, за да видите подобрение. Но все пак ще го видите. 

 

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Остават 79.10 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
20.9 лв.