Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Здравината на вашите нокти е във ваши ръце

Здравината на вашите нокти е във ваши ръце

Счупените нокти не носят щастие. Нокътната плочка, която е изгубила своя естествен цветен нюанс и гладка повърхност не само се набива на очи, но е и ясен знак, че е време да вземете нещата в свои ръце.

 

Внимание! Кога ноктите ви алармират за траен проблем?

 

Ако ноктите ви се чупят и при най-малкия удар, ако плочката ви е започнала да се цепи и разслоява или ако е станала толкова мека, че се огъва и при най-лекия допир, значи е време да положите допълнителна грижа за своя маникюр.

 

И това не означава да потърсите спешно пилата и ножицата на кварталния маникюрист. Първата и най-важна стъпка е да разберете в какво се корени чупливостта на вашите нокти.

 

Защо ноктите ви се чупят и огъват?

 

Здравето на ноктите зависи от количеството кератин в тях. Този протеин е основен съставен елемент на нокътната плочка, а името му произхожда от гръцкото keratosрог.

 

Твърдата външна част на нокътя, която виждаме и пипаме на върха на пръстите си, е всъщност мъртва клетъчна тъкан, която служи като предпазен щит на “живия” кератин, намиращ се под нея. При своя растеж нокът постепенно избутва тези мъртви клетки. 

 

Уви, с напредването на възрастта, клетките ни все по-бавно произвеждат тази живителна за ноктите съставка и това неминуемо се отразява на външния им вид. Те губят здравината и свежия си бледо розов цвят, започват да се цепят, разслояват или огъват.

 

Добрата новина е, че с добра храна може да се стимулира образуването на повече кератин. Менюто трябва да е протеиново и да включва пилешко, риба или черен дроб, както и достатъчно пресни плодове и зеленчуци, съдържащи витамин С, благодарение, на който растителните протеини се усвояват по-добре.

 

Факт е обаче, че ноктите ни може да изглеждат зле дори и годините ни да не са стигнали графата “напреднала възраст”.  Скритият враг на здравите нокти са най-вече някои от лошите ни ежедневни навици.

 

Гризането на нокти пречи, не помага

 

За пещерният човек, който тепърва е откривал чудото на метала, ножа и иглата, този навик може да е бил неизбежна необходимост. Но днес, когато познаваме пилата и нокторезачката, подобни “анималистични” занимания нямат извинение.

 

Ако сте от хората развили нервния тик на постоянно гризане на ноктите или сте от онези, на които това доставя съзнателно удоволствие – наложете си да изкорените този навик. Гризането забавя растежа на нокътя и го прави по-чуплив. 

 

“Храносмилателните ензими, съдържащи се в слюнката, отслабват здравината на нокътя, а дълбоко изгризаните нокти са предпоставка за развитието на гъбична или бактериална инфекция”, обясняват дерматолози.

 

С други думи, вредата е ясна, а ползата – никаква.

 

Пристрастени сте към дезинфектанта

 

Шишенцето със спиртна течност в жабката в колата или дамската чанта днес е точно толкова важно колкото и предпазната маска. В условия на пандемия дезинфекцията се превърна в автоматизирано действие. Но трябва да имаме мярка във всичко – дори и в дезинфектанта.

 

Продуктите с високо съдържание на спирт имат изсушаващо действие и могат да направят ноктите свръх чупливи. Затова избягвайте да нанасяте дезинфектант върху нокътната плочка или се научете да редувате употребата му с нанасяне на овлажняващ лосион за ръце.

 

А ако хигиената на дома ви е точно толкова важна колкото личната дезинфекция, заложете на гумените ръкавици – слагайте ги всеки път щом посегнете към шишето с почистващ препарат.

 

Не режете кожичките си сами и не използвайте пилата “напосоки”

 

Всъщност най-добре е да не режете кожичките въобще и да не се лишавате от естествената си защита срещу бактериална инфекция. “Кожичките са спойката, която не позволява на водата да навлезе под нокътя и да причини инфекции”, обясняват дерматолози. Но, ако все пак държите плочката ви да се удължи с милиметър, използвайте услугите на професионалист, който знае къде и колко да реже.

 

Браво, ако сте решили да оформяте маникюра си с пила. И лошо, ако сте свикнали да пилите ноктите си и в двете посоки. Така едва ли ще постигнете желаната форма (при чупливи нокти най-добре тя да е равна и със заоблени краища) и рискувате да изтъните ноктите, да ги разслоите и да ги направите по-чупливи.

 

Златното правило е да се пили само в едната посока – ляво или дясно, няма значение и всеки път, щом достигнете края на нокътя да повдигате пилата и да я поставете отново в началото.

 

Лакирате се твърде често

 

Салоните за красота днес предлагат най-ново поколение гел лакове с гаранция за безупречно цветни нокти седмици наред. Но красотата, знаем, иска жертви, а жертвата в случая са вашите нокти.

 

Всички лакове, дори и най-високо технологичните, съдържат съставки, които отнемат от естествената влага на нокътя и отслабват нокътната плочка (а премахването на гел лаковете често пъти води и до нараняване на повърхността на плочката). 

 

Специалистите съветват да държите ноктите си далеч от лакове, които съдържат разтворителя тилуен и пластификатора – дибитулфталат. А най-добре е да ги оставяте да дишат, в необлечения си естествен вид, поне седмица-две преди отново да посегнете към цветната палирта.

 

Пропускате базата за нокти

 

Една от задължителните стъпки в оформянето на маникюра е нанасянето на база преди лака. Точно тази съществена стъпка  обаче често се пропуска в домашна среда. Директното нанасяне на лак върху нокътната плочка може да я увреди.

 

Базата действа като преграда между ноктите и вредните съставки, които се съдържат в лаковете (и на които се дължи тяхната учудваща издръжливост). Предлагат се и бази с витамини и калций, които подхранват и стимулира растежа на ноктите.

 

Ацетоновият лакочистител е Троянски кон

 

Той не просто мирише на етанол, но го и съдържа и отнема от естествената мазнина на нокътната плочка. Така че колкото повече ацетонов лакочистител използвате, толкова по-сухи и чупливи ще стават ноктите ви. Заложете на безацетоновите лакочистители за нокти, както и на тези, съдържащи масла, които допълнително овлажняват плочката.

 

Хранителната ви диета страда от липси

 

Ноктите ни са огледало на нашите хранителни навици. Ако забелязвате леки вдлъбнатини по вашите нокти, които на светлина дори ви изглеждат притеснително дълбоки, то е възможно да имате ниски нива на желязо в кръвта (показател и за начеваща анемия и повод за бърз кръвен тест и визита при личния лекар). Храната, на която е добре да заложите са говеждото, бобовите култури, спанака, стридите и дори тъмния шоколад. 

 

Ако забележите неприятно разслояване на върха на ноктите си, както и вертикални линии по плочката, значи трябва да наваксате с приема на калций. Подходящо меню са яйцата, млечните продукти, сьомгата, телешкото и ядките. План Б е да изтичате до кварталната аптека и да си закупите Биотин, 2,5 мг. от тази хранителната добавка на ден би трябвало да реши проблема.

 

Не поемате достатъчно течности

 

Тялото ни е изградено от над 60% вода, обичат да ни напомнят различни куиз предавания. Логично е тази животоспасяваща течност да действа благотворно и на нашите нокти. И обратното – липсата й да води до тяхното трайно залиняване.

 

Важно е да останете хидратирани (дори и при наложен режим на водата), защото така запазвате естествената влажност на плочката и ноктите ви остават здрави и еластични. Специалистите съветват да приемаме средно по 1,5 л. течности на ден. Тоест не подминавайте бутилката с минерална вода. Следобедния фреш също е умен избор.

 

По ноктите ще ви познаят. Видове чупливи нокти.

 

Американският остеопатичен колеж по дерматология (AOCD) разграничава две категории чупливи нокти – твърди чупливи нокти и меки чупливи нокти.

 

Необичайно твърдите нокти:

  • нямат никаква гъвкавост
  • те са без блясък
  • напълно дехидратирани
  • чупят се и при най-лек допир

Меките нокти пък се огъват при най-малкото докосване и рядко успяват да израстат повече от върха на пръстите. И при двата вида може да се наблюдава разслояване и поява на хоризонтални или вертикални ивици.

 

Увреждането на нокътната плочка може да алармира и за неизправност в организма. Увредените нокти могат да се последствие от различни заболявания като:

  • кожни болести (псориазис)
  • инфекциозни болести (микоза на ноктите)
  • анемия
  • ендокринни заболявания (хипотиреоидизъм)
  • анорексия
  • булимия
  • болести на органите на кръвообращението – болест на Рейно (когато по нокътната плочка се появят хоризонтални линии)

Добрата новина е, че само в 15% от случаите проблемът с ноктите подсказва за по-сериозно вътрешно заболяване. Обикновено ние и нашите собствени лиши навици са врагът отвътре.

 

Изводът: Как да се справим с проблема?

  • Минете на пълноценен режим на хранене, набавете си достатъчно калций и витамини. Включите в режима си и хранителни добавки, съдържащи нужните за растежа и здравината на ноктите витамини и минерали (биотин, витамин D, витамин B12, витамин Е, желязо, омега-3 мастни киселини). 
  • Не си и помисляйте да забивате зъби в клетите си нокти. Гризането на нокти трябва да остане в историята, а нокторезачката и пилата да се превърнат в най-добрия ви приятел.
  • Подрязвайте ноктите в права форма и максимално късо като заобляте леко краищата (така ще минимализирате риска от чупене при допир и натиск, както и от удар върху клавиатурата, превърнала се днес в задължително наше сечиво на труда).
  • Използвайте пилата винаги в една посока и избирайте такава с по-фина повърхност.
  • Слагайте ръкавици, когато си служите с почистващи препарати и не впръсквайте дезинфектант върху нокътната си плочка.
  • Оставяйте ноктите си да дишат поне две седмици преди отново да посегнете към палитрата с лакове и не припарвайте към ацетоновия лакочистител.
  • Базата за нокти е базова, затова не я пропускайте. Нанасяйте крем и овлажнител за ръце и нокти поне два пъти на ден.
  • Ако ноктите ви са прекалено твърди, третирайте ги с бадемово, кокосово, ленено масло или дори със зехтин, вместо със заздравител.
  • Запазете заздравителя за по-меките и чупливи нокти.
  • Хидратирайте се – приемайте достатъчно течности, ноктите ви ще са ви благодарни.

 

Специална грижа: продуктите, които помагат

 

Освен хранителни добавки с минерали и витамини, масла за твърди и чупливи нокътни плочки или заздравител за по-меки и крехки нокти, е добре ежедневно да използвате и някои козметични продукти, които помагат за възстановяването на нокътната плочка и стимулират растежа на здрави и еластични нокти.

 

Серията за ръце и нокти на Biotrade обръща внимание както на хидратацията на кожата на ръцете, така и на здравината на нокътя.

  • Кремът Keratolin Hands 5% Urea хидратира, овлажнява и подхранва кожата на ръцете и е подходящ за честа употреба (особено, ако не сте склонни да се откажете от почти ежечасова употреба на дезинфектант).
  • Maxi Balm заздравител за нокти е богат на витамин А, Е и на ланолин (който хидратира нокътната плочка). Балансираната формула на Maxi Balm заздравител за нокти подхранва основата на нокътната плочка, поддържа добрата й хидратация и омекотява кожичките.

Този иновативен продукт предпазва от чупливост, разслояване и нацепване и ускорява израстването на нови здрави нокти. За оптимални резултати втривайте от продукта в основата на нокътната плочка по два пъти на ден в продължение на поне 4 седмици.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш