Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Алуминиеви соли / Aluminium salt

Алуминиеви соли / Aluminium salt

Вредни ли са алуминиевите соли в антиперспирантите?

Накратко: Не.

 

Няма реални научни доказателства, че алуминиевите соли (алуминиев хлорид или хлорхидрат) или някоя от другите съставки на антиперспирантите представлява заплаха за човешкото здраве. А защо тогава от години се носят слухове за вредата за здравето от употребата на антиперспиранти? Накратко: Защото в интернет всеки може да изказва непроверени твърдения, без да цитира научни доказателства.

 

По друг начин обаче стои въпросът с формулирането на продукти и допускането им на пазара. Контролът на козметичните продукти е изключително стриктен във всички западни общества и шансът да се сдобиете от аптеката с опасен за здравето антиперспирант е равен на нула.

 

Разберете повече за алуминиевите соли, действието им и има ли наистина потенциални рискове за здравето ви.

 

Характеристика и химичен състав на алуминиевите соли

 

Алуминиевият хлорид (алуминиев трихлорид) е химично съединение – бинарна сол, съставено от алуминий и хлор, с формула AlCl3. Има разнообразни химически приложения като катализатор и реагент. Във формата на алуминиев хлорид хексахидрат се използва като активна съставка в антиперспирантите (продукти против изпотяване), както и в лекарствени средства с антихеморагично (кръвоспиращо) действие. Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) одобрява използването на алуминиев хлорид като активна съставка във формулите до 15%.

 

Приложение в козметичните продукти

 

Алуминиевият хлорид е съставката, която прави антиперспирантите ефективни срещу изпотяване. Веществото образува надеждна бариера срещу потта. Антиперспирантите с алуминиев хлорид безопасно намаляват количеството отделяна пот. Клиничните проучвания показват, че алуминиевите соли запушват дисталните канали на свръх активните потните жлези. Металните йони образуват “тапа”, която блокира отделянето (а не производството) на пот.

 

Така тя все още се произвежда по време на топлинен стрес, но благодарение на съвършено регулирания ни организъм, тялото подава сигнал към мозъка запушената потна жлеза да намали или спре секрецията на голямо количество течност. Няма натрупване на потта в кожата или пренасочването й и отделянето й от други части на тялото.

Тоест терморегулацията на организма не се нарушава, но неприятните следствия на потенето се спестяват. Без потни петна по дрехите, без неприятна миризма и без влажното усещане за дни наред, при това само с едно нанасяне на седмица.

Нормалната функция на потните жлези се възстановява с обновяването на епидермиса (повърхностния слой на кожата), което налага повторно приложение на продукт с алуминиев хлорид едва след 7 до 10 дни. Това прави тези продукти доста икономични – реално една или две опаковки могат да бъдат достатъчни за цяла година.

 

Съчетание на алуминиеви соли с други вещества в козметичните продукти

 

Някои бактерии, постоянно присъстващи по повърхността на кожата, разграждат потта. Тази реакция води до неприятни миризми, най-силно изразени в зоната на подмишниците, ходилата и слабините.

 

Това е и причината добрите антиперспиранти да съдържат във формулата си и антибактериални съставки, като метенамин, който е с широк спектър на действие.

 

Друга съставка, която често се добавя, не само в антиперспирантите, а и в почти всяка козметика, е глицеринът. Той не само задържа продукта в кожата, а и я хидратира и омекотява.

 

На българския пазар продукти, съчетаващи всички тези съставки във формулата си и ефективни срещу изпотяването, се предлагат в серията Odorex Deo на biotrade.

 

Кога алуминиевите соли могат да бъдат вредни и защо?

 

Няма научни изследвания, които да предполагат, че алуминиевият хлорид в антиперспирантите е вреден за вашето здраве. Антиперспирантите и дезодорантите са ефективни и безопасни за редовна употреба.

 

Много хора имат погрешното убеждение, че антиперспирантите спират изпотяването и така вредните токсини се задържат в тялото, нарушавайки терморегулацията на организма.

 

Експертите оспорват това схващане въз основа на два факта:

  • Токсините се отстраняват от тялото през черния дроб и бъбреците, а не чрез изпотяване!
  • Антиперспирантите с алуминиев хлорид не променят цялостната способност на организма да се поти. Те блокират само свръхактивните потни жлези, в които има достатъчно течност, с която да стане реакция и да се образува гелообразна тапа. Другите потни жлези не се запушват и продължават да функционират нормално. Потта се произвежда от 5 милиона потни жлези по цялото тяло, а антиперспирантите и дезодорантите се прилагат само в областта на подмишниците, краката и дланите (ако се налага), където се произвежда незначително количество пот на фона на всички останали места по тялото. Да, знаем, че не се чувства така, просто на тези места изпитваме голям дискомфорт. Потта под мишниците и на ходилата обикновено е по-забележима за нас, защото не се изпарява лесно.

 

За кого са противопоказниалуминиевите соли?

 

Алуминиевият хлорид е изключително ефективен за предотвратяване на потене, но може да бъде дразнещ за кожата в някои случаи.

 

За да избегнете дразнене или сърбеж, изберете продукт с глицерин и следвайте точно начина на употреба, посочен на опаковката.

  • Нанасяйте на напълно суха кожа.
  • Не търкайте, а потупвайте при нанасяне.
  • Не използвайте веднага след бръснене – изчакайте 48 часа.
  • Не използвайте върху наранена или раздразнена кожа.

Не се препоръчва при хора с хронични кожни заболявания, като псориазис.

 

Не използвайте, ако имате свръхчувствителност към алуминиеви соли.

 

Гъбични и други възпалителни заболявания на краката следва да бъдат лекувани, преди да се приложи продукт с алуминиев хлорид.

 

Ако имате каквото и да е съмнение, спрете употребата на продукта веднага и се консултирайте с дерматолог.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
Calmax гел, успокояващ сърбежа
7.40 лв.
30 мл
-
+

Остават 92.60 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
7.4 лв.