Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Капсаицин / Capsaicin

Капсаицин / Capsaicin

Освен като популярна съставка в пикантни ястия от световната кухня, лютата чушка играе изненадваща за обикновения чревоугодник роля в медицинския и козметичния свят.

Капсаицинът е съединението, което създава усещането за “горене” в устата ви, когато похапвате люти чушки. Той е добре известен със своите болкоуспокояващи свойства, като въздейства върху невротрансмитера, предаващ сигнала за болка към мозъка и по този начин намалява възприемането й.

Лютата съставка има и противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и затова се използва като таен агент в лекарства и козметични продукти. Също така стимулира притока на кръв, което е от ключово значение за здравия скалп и коса. 

Като болкоуспокояващо средство

Капсаицинът често се използва като агент за облекчаване на болка, породена от артрит, диабетна невропатия, мигрена, мускулни разтягания и навяхвания. Той действа като първо стимулира, а след това намалява интензивността на сигналите за болка в тялото. 

Активизира освобождаването на съединение, за което се смята, че изпраща сигнали за болка между нервите в гръбначния мозък и другите части на тялото.

Като хранителна добавка

Когато ядете люти чушки или приемате капсаицина под формата на добавка, храносмилането ви се подобрява чрез увеличаването на стомашните сокове, които по този начин  убиват и бактериите, причиняващи различни видове инфекции.

Съставката действа като антиоксидант, който предпазва клетките на тялото от често споменаваните агенти, производни на обичайните биологични процеси в тялото, известни като свободни радикали. 

Смята се, че капсаицинът укрепва белодробните тъкани и спомага за предотвратяване или лечение на емфизем.

Като съставка в козметиката

Тъй като е мощен стимулант, лютивият агент е много ефективен при лечение на косопад. Той активира определени рецептори под кожата, които произвеждат пептиди. При продължително използване тe стимулират производството на инсулиноподобен растежен фактор, което пък води до ускоряване растежа на косата.

Използван върху скалпа, капсаицинът предизвиква гъделичкащо усещане за леко изтръпване на кожата. Това стимулира кръвоснабдяването, а притокът на кислород и хранителни вещества към космения фоликул се увеличава.

В крайна сметка това влияе положително на общия метаболитен процес на кожата на клетъчно ниво, като възвръща жизнеността на косата и насърчава растежа ѝ. Също така капсаицинът стимулира кожните клетки на скалпа, а резултатът е производство на нови космени фоликули.

 

Освен срещу косопад, той е доказано ефективен и като:

  • средство против пърхот
  • противогъбичен агент
  • антимикробно средство
  • средство с антиоксидантно действие
  • външен аналгетик
  • средство за защита на кожата

Приемът на капсаицин от пикантни храни, подправки и хранителни добавки може да бъде от полза, но, разбира се, важно е и да поддържате здравословен начин на живот и диета, включваща всички необходими витамини, минерали и хранителни вещества за красотата на вашата коса и цялостното ви здраве.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Остават 79.10 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
20.9 лв.