Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Гликолова или салицилова киселина – кое да изберем?

Гликолова или салицилова киселина – кое да изберем?

Кожата ни има свой език и да го разбираме означава да сме винаги с няколко хода пред неприятните изненади. Колкото по-добре познаваме нуждите на нашата кожа, толкова по-добра ще е ежедневната ни грижа за нея. А без грижа не може – дори и да сте от малкото щастливци, чиято кожа не проявява капризи и не се влияе от климатични промени, стрес или напредване на възрастта (макар че последното е незаобиколим фактор дори и за бюти инфлуенсърите).

 

Изборът на правилен козметичен продукт е съществен за сияйната, лишена от несъвършенства кожа. И този избор зависи от това какво ни “казва” нашата кожа.

 

Например сухата кожа, лишена от еластичност и блясък кожа има незабавна нужда от мощна хидратация, а склонната към пигментиране или излишно омазняване – от добър ексфолиращ продукт и крем, който да намали производството на излишен себум (свръхотделянето на мастен секрет е в основата на появата на досадните комедони и още по-упоритите пъпки).

 

Киселините са ключов фактор в много от козметичните продукти, които помагат на кожата ни да влезе в топ форма. Правилната киселина в точната доза може трайно да подобри текстурата на кожата, да изглади тена и да заличи несъвършенствата.

Предлагаме ти бърз преглед на две киселини, без които успехът на козметичните продукти за ежедневна грижа щеше да бъде немислим – гликоловата и салициловата киселина. За да си сигурен на какво залагаш е добре да разбереш в какво се крие силата на всяка от тях.

 

Какво е гликолова киселина?

 

Гликоловата киселина се извлича от захарна тръстика и е с естествен произход. Принадлежи към семейството на алфа-хидрокси киселините (и също като млечната и ябълчената киселина), а голямото й предимство се крие в много малката й молекула. Заради своя мини молекулярен формат гликоловата киселина прониква дълбоко в кожата и трайно подобрява нейната текстура.

Тази киселина има ексфолиращо действие като нежно отстранява мъртвите клетки и ефективно изглажда тена. Гликоловата киселина е водоразтворима, тя улавя и пренася молекулите на водата, което осигурява дълбока хидратация на твоята кожата. Казано иначе кожата запазва естествената си влага и мекота, а преждевременното стареене остава в графа неосъществена заплаха. Сред силните страни на тази киселина е и това, че тя стимулира образуването на колаген и еластин и действа като бустер на възстановителни способности на кожата.

 

За какво се използва гликоловата киселина?

  • Прониква и хидратира в дълбочина
  • Стимулира производството на колаген и еластин
  • Ексфолира мъртвите клетки на повърхността на епидермиса

Гликоловата киселина е правилният избор за заличаване на фини бръчки около очите, устата или върху челото. Ексфолиращото й действие e чудесно средство за борба с пигментните петна, акнето и белезите от младежки пъпки. Тази киселина е ключова съставка във формулата на възстановяващия Acne Out крем SPF30 на biotrade, който едновременно заличава белезите от акне, намалява червените петна и излишното отделяне на себум и осигурява добра защита срещу вредните UVA/UVB слънчеви лъчи.

Acne Out възстановяващ крем SPF30 премахва зачервяванията и тъмните петна след акне, изравнява общия тен и намалява склонността на кожата към раздразнения.

 

Гликолова киселина има и в Melabel избелващият нощен крем , който нежно ексфолира повърхностния слой клетки, регулира омазняването, свива порите, изсветлява тъмните петна и изравнява тена.

melabel whitening избелващ нощен крем служи за изсветляване на тъмни петна по кожата: пигментирани белези от слънце, акне, петна след бременност, хормонални терапии, лунички, възрастови петна.

Тази киселина е важна съставка в още един продукт от серията  – измиващата пяна за лице, която нежно отстранява замърсяванията и подготвя кожата за активните избелващи продукти от серията Melabel.

melabel whitening измиваща пяна за лице

 

Кога трябва да се използват продукти с гликолова киселина?

 

Дерматолозите препоръчват да заложите на ежедневни продукти със съдържание на гликолова киселина през по-студените месеци, когато вредата от слънчевите лъчи е по-малка и няма повишен риск от пигментация.

 

Обикновено продуктите с гликолова киселина се нанасят с леки масажни движения и върху добре почистена кожа вечер преди лягане.

 

Възстановяващият Acne Out крем със слънцезащитен SPF30 фактор е подходящ и за дневна употреба и може да послужи за основа за грим.

 

Какво е салицилова киселина?

 

Салициловата киселина е бета хидрокси киселина и е мастноразтворима, което й позволява да прониква дълбоко в кожата. Тя е мощен ексфолиант и помага за отстраняването на мъртвите клетки на кожата като изглажда тена и заличава несъвършенствата.

 

За какво се използва салицилова киселина?

 

Продуктите със съдържание на салицилова киселина имат пилинг ефект и помагат за здравия, сияен вид на кожата. Именно заради излющващото си действие тази киселина, подобно на гликоловата, помага за изравняване на тена и за изсветляване на пигметните петна.

 

Салициловата киселина е и сред доказаните врагове на акнето. Високата й мастноразтворимост й позволява да прониква в дълбочина и да редуцира възпаленията, а деликатното й пилинг действие, безболезнено отстранява мъртвите клетки и отпушва кератиновите тапи (основна причина за появата на черни точки и пъпки).

 

Acne Out сапунът на biotrade за мазна и акнеична кожа разчита именно на съдържанието на салицилова киселина в умерена доза за доброто почистване на склонната към излишно омазняване кожа и свиването на порите, без да има риск от прекалено изсушаване на епидермиса.

Acne Out сапун

Кога да се използват продукти със салицилова киселина?

 

Препоръчително е да ги ползвате вечер, като може да ги комбинирате и с лек хидратиращ крем, за да се предотвратите прекомерното изсушаване на кожата. Ако за първи път прибягвате към “услугите” на салициловата киселина най-добре е да започнете с по-малка доза, за да усетите как кожата ви реагира на пилинг свойствата й. При дневна употреба на продукти, съдържаща салицилова киселина, фотозащитата е абсолютно необходима – и колкото по-висок е SPF факторът, толкова по-добре.

Кои са приликите и кои разликите между гликоловата и салициловата киселина?

 

И салициловата и гликоловата киселини имат нежен ексфолиращ ефект, което ги прави предпочитана съставка в продуктите за избелване и изглаждане на тена.

 

Салицилова и гликолова киселана, например, има в ексфолиращия тоник за лице от серията Pure Skin на Biotrade, който свива порите, нежно полира епидермиса и заличава фините линии. Те са и ключови във формулата на избелващия нощен крем Melabel , който видимо изсветлява пигметните петна и блокира свръхпроизводството на меланин.

И двете изчистват и подобряват текстурата на кожата. Но действат на различни нива.

 

Гликоловата киселина “отлепва” увредения повърхностен слой на кожата, в който има мъртви клетки, неравномерно пигментирани места, себумните депа и бактерии. След отстраняване на този горен слой, кожата изглежда по-гладка и бляскава.

 

Заради високата си мастноразтворимост и антивъзпалително действие салициловата киселина се “разбира” чудесно с мазната, склонна към пъпки и разширени пори кожа. Тя преминава успешно през горните слоеве на кожата и прониква дълбоко в порите и кожните клетки като успешно стимулира възстановителните функции на епидермиса. В резултат кожата е нежно полирана, а възпаленията и излишното омазняване в дълбочина са спрени “в крачка”.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Остават 68.70 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
31.3 лв.