Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Гликолова киселина / Glycolic Acid

Гликолова киселина / Glycolic Acid

Когато войната срещу бръчките е под мотото “превенция”, тогава гликоловата киселина е вашият най-добър съюзник! 

Позната и под наименованието хидроксиоцетна киселина, тя е стар познайник в света на козметиката. Това е една от най-изучаваните киселини днес, затова не е изненада, че се среща толкова често в продуктите за грижа за кожата.

 

Гликоловата киселина е с естествен произход и се получава от захарна тръстика. Принадлежи към семейството на алфа-хидрокси киселините (AHA), заедно с други добре познати герои, като ябълчената и млечната киселина.

 

От химическа гледна точка, гликоловата киселина е с много малка молекула, което е голям плюс в козметиката, защото улеснява проникването ѝ в дълбочина в кожата, което осигурява интензивни, дълготрайни и видими ефекти.

 

В козметичните процедури се използва в концентрации, вариращи от най-ниските (до 15%) до много високи концентрации (между  35-70%), използвани от дерматолозите за лечение на различни кожни проблеми.

 

Рискът от увреждане на кожата нараства правопропорционално с увеличаването на процентното й съдържание, затова трябва да се прилага само под наблюдението на професионалист.

 

Гликоловата киселина в дерматологията

 

Заради ниското ѝ pH много дерматолози, хирурзи и естетични лекари избират да я прилагат при лечение на фотостареене, бръчки, акне, мелазма, белези и подобни.

  • Поради високата ѝ киселинност и лесната  ѝ разтворимост гликоловата киселина често се използва като ексфолиращ агент. Обикновено се включва като активна съставка в кремове или гелове с кератолитично действие. Тя унищожава натрупания слой от мъртви клетки и в резултат дермата изглежда много по-гладка и подмладена.
  • Друг нейн плюс, благодарение на свойството й да прониква в дълбочина в кожата е, че помага на овлажнителите да стигнат до по-дълбоките слоеве на новооткритата здрава кожа.
  • Поради сериозната си ексфолираща сила това е една от алфа-хидрокси киселините, които най-често се използват против тъмни петна. Приложена в правилната доза и в комбинация с избелващо вещество, тя подпомага премахването на горните слоеве на кожата, като заедно с тях елиминира мъртвите клетки и заличава пигментните петна. Ако се подлагате на подобна комбинирана терапия, задължително използвайте слънцезащитен крем през деня, за да предпазите новата кожа и да се защитите от повторна пигментация.
  • Резултатите при третиране на акне с гликолова киселина са много положителни, тъй като чрез „полиране“ на епидермиса киселината успява да подобри състоянието му и да намали появата на пъпки и черни точки. По този начин тя подобрява механизма на кератинизация и ускорява клетъчния обмен.
  • Съставката успешно се справя и с белезите, оставени от набезите на акнето. Тя контролира производството на себум и премахва ефекта на лъщене.
  • Гликоловата киселина е хигроскопична, т.е. има способността да улавя и пренася молекулите на водата – едно от качествата, които ѝ придават особено предимство, когато искаме да осигурим хидратация на кожата в дълбочина. По този начин тя предотвратява преждевременното ѝ стареене и поддържа естествената ѝ влага и свежест за по-дълго време.
  • Защитава и стимулира образуването на колаген и еластин в кожата и по този начин увеличава регенеративния ѝ капацитет.
  • Намалява и запълва фините линии, като пачи крак, бръчки в зоната на челото и в ъгъла на устните и т.н. Резултатът е видимо по-млада и гладка кожа.

Гликоловата киселина в проценти

 

Важно е да се отбележи, че гликоловата киселина може да се използва в различни концентрации и нейният ефект върху кожата пряко зависи от това. 5-10% водят до постепенно обновяване на кожата. Продуктите с такова процентно съдържание може да се използват ежедневно в домашни условия, като рисковете от дразнене са сведени до минимум.

 

В концентрации между 15 и 30% ефектите на гликоловата киселина са по-ясно изразени – кожата се обновява по-бързо, но процесът може да предизвика дразнене или зачервяване. Този вид продукти трябва да се използват под лекарско наблюдение и обикновено се прилагат при подготовка на кожата за по-силен пилинг.

 

За пилинг при цялостно обновяване на кожата се използват продукти с 35 до 70% съдържание на гликолова киселина. Козметика с такава концентрация трябва да се прилага стриктно от дерматолог, защото често тези видове лечение изискват време за възстановяване и последващи грижи у дома.

 

Кога и как да използваме гликоловата киселина?

 

Препоръчително е да включите в рутината си продукти с тази киселина в по-студените месеци, защото тогава слънчевата радиация не е толкова силна. Добре е да ги нанасяте вечер преди лягане и върху идеално почистена кожа, с леки масажиращи движения. Ако използвате крем или тоник с тази съставка през деня, задължително го направете преди слънцезащитния крем, който трябва да е с висок фактор.

 

Още един съвет: гликоловата киселина не трябва да влиза в пряк допир с кожата около очите, тъй като тази зона е много чувствителна. След първите няколко нанасяния може да усетите известен сърбеж или парене, но не се безпокойте – този ефект минава бързо, а резултатът си заслужава – мека и гладка кожа. (Все пак, ако дразненето е продължително, спрете употребата незабавно и при нужда се консултирайте с дерматолог.)

 

Гликоловата киселина е добър съюзник и може да се комбинира с други съставки, които са мощни антиоксиданти, като хиалуроновата и коджиковата киселина. Ексфолиращото ѝ действие подпомага проникването на другите активни съставки в кожата и ефектът от тях е по-качествен и забележим.

 

Във всеки случай, за да имате чиста и сияйна кожа, четете внимателно етикетите, информирайте се, преценете вярно нуждите си и действайте едва тогава, когато сте сигурни в търсения ефект.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
Best seller Acne Out активен крем против подкожни пъпки
34.90 лв.
27.92 лв.
30 мл
-
+

Остават 72.08 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
27.92 лв.