Козметиката и нейните съставки Стр. 1 от 0

Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Най-продавани
Овлажняващ и хидратиращ крем за крака с уреа

Keratolin Foot 10% Urea хидратиращ крем за крака 50 мл

8.80 лв.

Pure Skin сапун 100 г

(2 клиентски отзива)
10.90 лв.
Най-продавани

Acne Out сапун за мазна и акнеична кожа 100 г

(6 клиентски отзива)
10.60 лв.

Calmax успокояващ гел след ухапвания 30 мл

(1 клиентски отзив)
6.50 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш

Козметиката и нейните съставки

Козметиката и нейните съставки

Изборът на козметични продукти за повечето дами (а и не само), е уравнение с много неизвестни. Това е съвсем оправдано – трудно е да се ориентираме в огромното море от марки, а още по-трудно е да съставим и оптимизираме най-подходящата рутина за грижа за кожата.

За да има успех тази мисия, трябва да се признае, че желаният за кожата ефект идва не от формата или текстурата на козметиката, а от съставките в нея и тяхната концентрация. Това означава, че не започвате пътешествието с избор между крем, серум или лосион, а с въпроса „какви вещества се съдържат в тази формула и има ли нужда моята кожа от тях“!

В следващите редове ще се постараем да хвърлим повече светлина върху активните съставки в козметиката – и предварително правим уточнението, че ще говорим за т.нар. „бяла козметика“ (skincare).

С този термин се означават всички продукти, използвани за грижа за кожата:

  • почистване
  • поддържане
  • специално въздействие
  • защита на клетките и т.н.

Какво представляват активните съставки и защо се наричат така?

Казано просто – „активни“ са тези съставки във формулата на козметичните продукти, които при нанасяне върху кожата трябва да въздействат срещу конкретен проблем или специфично състояние. Най-често такова действие се търси срещу акне, пигментации, признаци на стареене, дехидратация, дерматити, дерматологични диагнози като псориазис, екзема, розацея и т.н.

Козметика, имаща в състава си активни вещества, не е подходяща за използване от абсолютно всеки – т.е. тя не е универсална. Причината е, че нуждите на кожата са различни, когато става дума за различни казуси, като дълбоки бръчки или прекомерно омазняване и пъпки, например.

Приемете тази категория като козметични продукти за грижа „с екстри“! Те се прилагат върху повърхността на кожата, но проникват в нейните по-дълбоки слоеве и задействат определени биохимични процеси, целящи да разрешат проблема.

Нека за по-голяма яснота да разгледаме простичък пример: сухата кожа обикновено има нарушена водно-липидна бариера – тя е грапава, лющеща се и често сърбяща. В подходящите за нея козметични продукти би следвало да има съставки, които едновременно възстановяват роговия слой на кожата и задържат влагата в епидермиса. Доказана активна съставка с такова действие е уреата – т.е. ако целите да подобрите състоянието на сухата кожа, трябва да търсите козметика, съдържаща това вещество в състава си.

Струва си също да се отбележи, че не само присъствието на активна съставка е от решаващо значение за добрия резултат. Винаги обръщайте внимание и на концентрацията на въпросната съставка. Отново ще използваме уреата като красноречив пример: вложена от 5% до 10%, тя има изразен овлажняващ ефект. При концентрация от над 20% обаче, тя вече проявява силно излющващо действие. Козметични продукти с около 40% уреа вече са в състояние дори да разтварят и премахват натрупана рогова тъкан, като задебелени нокти или мазоли.

Четейки етикетите, е добре също да знаете, че колкото по-назад в списъка на съставките е конкретно вещество, толкова по-малко от него е налично в съответната формула. Като следвате този принцип, лесно ще прецените дали от тази козметика можете да очаквате реално действие върху кожата или презентацията и описанието му са по-скоро рекламен трик.

 

Отделете малко време и прегледайте нашия списък с най-популярните активни съставки в продуктите за грижа за кожата – какво представляват и за какво се използват:

Ексфолиращи козметични киселини

Алфа-хидрокси киселини (АНА)

Тяхна основна функция е да ексфолират (излющят) мъртви клетки от повърхността на кожата – процес, който я обновява и стимулира метаболизма на клетките. Представители на тази категория са:

  • гликоловата
  • млечната
  • тартаровата (винена) и
  • лимонената киселина

Те са водноразтворими субстанции и по тази причина действието им е ограничено в по-горните слоеве на кожата.

Като активни съставки те с огромен успех се използват в козметични продукти срещу фини линии и първи бръчки, неравномерен тен и тъмни петна, разширени пори, проблемна кожа. Такава козметика се прилага внимателно, тъй като алфа хидрокси киселините имат известен иритативен (раздразняващ) потенциал – т.е. при нанасяне могат да предизвикат парене и зачервяване.

Бета-хидрокси киселини (ВНА)

Приложението им върху кожата също е свързано с химично излющване на мъртвите клетки, но бидейки мастноразтворими, те имат способността да проникват в по-дълбоките й слоеве. Бета-хидрокси киселините са в състояние да почистят чудесно порите от излишен себум и замърсяване, като намалят възпалението и ограничат растежа на вредните бактерии. Салициловата киселина е най-популярната активна съставка от тази група и е незаменима за склонна към акне кожа с видими несъвършенства и черни точки.

Серамиди

Макар за тях да се говори относително отскоро, тези липиди (мастни молекули) са от огромно значение не само за красотата на кожата, но и за здравето на целия организъм. Както много други вещества, и серамидите се произвеждат в телата ни – това се случва в най-горния слой на епидермиса.

Основната им задача е да бъдат първа бариера срещу нашественици от околната среда, но същевременно са и пряк отговорник за свежестта и „сочността“ на кожата. Когато производството на серамиди намалее – а това се случва обикновено след 25-годишна възраст – е добре да ги потърсим като активна съставка в козметични продукти, които използваме.

Ретиноиди

Едно голямо и ценно за красотата семейство, в чиято основа стои ретинола или добре познатия на науката витамин А1, част от семейството витамини А. Действието на ретиноидите като активни съставки е със широк спектър – от третиране на акне и проблемна кожа до специализирана анти ейдж (противостарееща) грижа за кожата. Коя от тези характеристики ще се подчертае в конкретен козметичен продукт зависи от формулата, в която ще се вложи ретиноидът  – видът, концентрацията му, комбинацията с други активни съставки, помощните вещества в състава.

Най-често влаганите в козметика ретиноиди зависят от ефекта, който се цели и силата, с която трябва да се приложат върху кожата според третирания проблем. Подредбата им по сила на действие е ретинол палмитат > ретинол > ретиналдехид. В препарати с лекарско предписание се използва и ретиноева киселина – съединение с още по-силно действие, но и с по-висок риск от странични ефекти и иритации.

Ако се борите с някои от изброените по-горе проблеми, няма да сгрешите, залагайки на продукт с ретиноид в състава!

Витамин С

За никого не е тайна, че той е сред най-мощните антиоксиданти в природата, а вложен като активна съставка в козметиката, стимулира производството на колаген и еластин в кожата. Освен за освежаване и подмладяване, се използва също и в различни депигментиращи терапии за борба с тъмни петна и белези.

Когато избирате козметични продукти с витамин С, е добре да потърсите на етикета изписано „L-аскорбинова киселина“ – това е единствената форма на веществото, която кожата може да усвои при локално приложение (т.е. при нанасяне върху повърхността й). Много марки използват във формулите си деривати на витамин С като аскорбил палмитат или магнезиев аскорбил фосфат – по-добре спестете пари от такива продукти. Инвестирайте разумно в нещо, от което кожата ви наистина ще има полза.

Витамин Е

Активна съставка, която на козметичните етикети най-често присъства под кодовото име „токоферол“ или „токоферил ацетат“. Действието й се свързва с неутрализиране на свободните радикали – помощ, от която се нуждае всяка застаряваща кожа. Още по-добре изследвана е способността на витамин Е да хидратира – клинични проучвания доказват, че той е в състояние да засилва бариерната функция, а също и да подпомага процеса на възстановяване на кожата след рани и травми.

Не претендираме за изчерпателност с този списък, но неговата цел е друга – да маркира добре класическите активни съставки – изпитани, работещи и добре толерирани от кожата.

 

Козметологията обаче се развива с невероятно бързи темпове и темата за авангардни формули и иновации оглавява нашите собствени приоритети. Вярваме, че в търсенето на нови решения, в комбинирането, изследването на технологии и възможности, се крие истинското майсторство за създаване на изключителни козметични продукти.

Да открехнем вратата към бъдещето и да споменем някои от най-популярните нови козметични съставки

Съставки, фокусиращи се върху микробиома на кожата – ново поколение „микробиомна козметика“

 

Пробиотици

Пробиотиците все по-широко се използват в козметични продукти, но новата вълна носи със себе си и ново разбиране за ролята на пребиотиците (най-общо казано – храната на пробиотиците) и постбиотиците (отново общо казано – когато пробиотиците усвояват пребиотиците, се получават постбиотици). Трябва да отбележим, че това ще са истинските звезди в близкото бъдеще. Да поясним: пробиотиците се грижат за поддържане баланса на микробиома (така се нарича съвкупността от съдържащите се в организма ни бактерии).

За да произвежда пробиотици сама, кожата има нужда от пребиотици – затова все по-често ще виждате на етикетите съставки като ксилитол, сорбитол или фруктоолигозахариди.

 

Постбиотици

Постбиотиците не са ни непознати – представители на тази група са вече хитови козметични съставки като хиалуроновата киселина и пептидите.

На хиалуроновата киселина с основание се гледа като на „фонтана на младостта“ – способността й да привлича и задържа вода в тъканите е изумителна! Когато обаче избирате продукт с тази активна съставка, бъдете взискателни!

За оптимално хидратиращо и подмладяващо действие, е необходимо да се комбинират двете форми на киселината – високомолекулна и нискомолекулна. Много често производителите влагат само единия вид, но активно рекламират всички известни ползи от тази съставка.

 

Пептидите

Пептидите на свой ред се считат за бъдещето на антиейдж грижата – скъпа, но обещаваща иновация в борба със стареенето.

 

Транексамова киселина

Козметолозите смело заявяват, че в определени концентрации тя може да направи революция в терапиите срещу хиперпигментации. Все повече доказателства има и за способността й да реструктурира кожата, възвръщайки нейния младежкия вид. Тази ценна козметична съставка от последно поколение вече можете да изпробвате с най-новия ни продукт Pure Skin дневен озаряващ крем със SPF50+.

 

Вещества, компенсиращи дефицита на естроген в кожата

Факт е, че още в първите 5 години след менопаузата колагенът в кожата на жената намалява с до 30% и това от своя страна води до загуба на плътност и повишаване на чувствителността й. Нови формули с фитоестрогени целят да възстановят баланса и да подобрят състоянието на стареещата кожа.

 

Електролити – калий, натрий, магнезий

Те са известни със способността си да задържат вода в тъканите и все повече марки започват да ги използват (основно в техните лактатни съединения) като козметична съставка, за да предложат по-свеж вид и оптимална хидратация.

 

Пътешествието из света на козметиката и нейните съставки може да бъде наистина безкрайно – но със сигурност вече знаете грижата за кожата започва с… правилно разчитане на етикетите! Въоръжете се с търпение и не забравяйте, че работата на маркетолозите е да създадат красива и атрактивна опаковка, но ваша отговорност е да решите дали да използвате нейното съдържание върху кожата си.