Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Козметиката и нейните съставки

Козметиката и нейните съставки

Изборът на козметични продукти за повечето дами (а и не само), е уравнение с много неизвестни. Това е съвсем оправдано – трудно е да се ориентираме в огромното море от марки, а още по-трудно е да съставим и оптимизираме най-подходящата рутина за грижа за кожата.

За да има успех тази мисия, трябва да се признае, че желаният за кожата ефект идва не от формата или текстурата на козметиката, а от съставките в нея и тяхната концентрация. Това означава, че не започвате пътешествието с избор между крем, серум или лосион, а с въпроса „какви вещества се съдържат в тази формула и има ли нужда моята кожа от тях“!

В следващите редове ще се постараем да хвърлим повече светлина върху активните съставки в козметиката – и предварително правим уточнението, че ще говорим за т.нар. „бяла козметика“ (skincare).

С този термин се означават всички продукти, използвани за грижа за кожата:

  • почистване
  • поддържане
  • специално въздействие
  • защита на клетките и т.н.

Какво представляват активните съставки и защо се наричат така?

Казано просто – „активни“ са тези съставки във формулата на козметичните продукти, които при нанасяне върху кожата трябва да въздействат срещу конкретен проблем или специфично състояние. Най-често такова действие се търси срещу акне, пигментации, признаци на стареене, дехидратация, дерматити, дерматологични диагнози като псориазис, екзема, розацея и т.н.

Козметика, имаща в състава си активни вещества, не е подходяща за използване от абсолютно всеки – т.е. тя не е универсална. Причината е, че нуждите на кожата са различни, когато става дума за различни казуси, като дълбоки бръчки или прекомерно омазняване и пъпки, например.

Приемете тази категория като козметични продукти за грижа „с екстри“! Те се прилагат върху повърхността на кожата, но проникват в нейните по-дълбоки слоеве и задействат определени биохимични процеси, целящи да разрешат проблема.

Нека за по-голяма яснота да разгледаме простичък пример: сухата кожа обикновено има нарушена водно-липидна бариера – тя е грапава, лющеща се и често сърбяща. В подходящите за нея козметични продукти би следвало да има съставки, които едновременно възстановяват роговия слой на кожата и задържат влагата в епидермиса. Доказана активна съставка с такова действие е уреата – т.е. ако целите да подобрите състоянието на сухата кожа, трябва да търсите козметика, съдържаща това вещество в състава си.

Струва си също да се отбележи, че не само присъствието на активна съставка е от решаващо значение за добрия резултат. Винаги обръщайте внимание и на концентрацията на въпросната съставка. Отново ще използваме уреата като красноречив пример: вложена от 5% до 10%, тя има изразен овлажняващ ефект. При концентрация от над 20% обаче, тя вече проявява силно излющващо действие. Козметични продукти с около 40% уреа вече са в състояние дори да разтварят и премахват натрупана рогова тъкан, като задебелени нокти или мазоли.

Четейки етикетите, е добре също да знаете, че колкото по-назад в списъка на съставките е конкретно вещество, толкова по-малко от него е налично в съответната формула. Като следвате този принцип, лесно ще прецените дали от тази козметика можете да очаквате реално действие върху кожата или презентацията и описанието му са по-скоро рекламен трик.

 

Отделете малко време и прегледайте нашия списък с най-популярните активни съставки в продуктите за грижа за кожата – какво представляват и за какво се използват:

Ексфолиращи козметични киселини

Алфа-хидрокси киселини (АНА)

Тяхна основна функция е да ексфолират (излющят) мъртви клетки от повърхността на кожата – процес, който я обновява и стимулира метаболизма на клетките. Представители на тази категория са:

  • гликоловата
  • млечната
  • тартаровата (винена) и
  • лимонената киселина

Те са водноразтворими субстанции и по тази причина действието им е ограничено в по-горните слоеве на кожата.

Като активни съставки те с огромен успех се използват в козметични продукти срещу фини линии и първи бръчки, неравномерен тен и тъмни петна, разширени пори, проблемна кожа. Такава козметика се прилага внимателно, тъй като алфа хидрокси киселините имат известен иритативен (раздразняващ) потенциал – т.е. при нанасяне могат да предизвикат парене и зачервяване.

Бета-хидрокси киселини (ВНА)

Приложението им върху кожата също е свързано с химично излющване на мъртвите клетки, но бидейки мастноразтворими, те имат способността да проникват в по-дълбоките й слоеве. Бета-хидрокси киселините са в състояние да почистят чудесно порите от излишен себум и замърсяване, като намалят възпалението и ограничат растежа на вредните бактерии. Салициловата киселина е най-популярната активна съставка от тази група и е незаменима за склонна към акне кожа с видими несъвършенства и черни точки.

Серамиди

Макар за тях да се говори относително отскоро, тези липиди (мастни молекули) са от огромно значение не само за красотата на кожата, но и за здравето на целия организъм. Както много други вещества, и серамидите се произвеждат в телата ни – това се случва в най-горния слой на епидермиса.

Основната им задача е да бъдат първа бариера срещу нашественици от околната среда, но същевременно са и пряк отговорник за свежестта и „сочността“ на кожата. Когато производството на серамиди намалее – а това се случва обикновено след 25-годишна възраст – е добре да ги потърсим като активна съставка в козметични продукти, които използваме.

Ретиноиди

Едно голямо и ценно за красотата семейство, в чиято основа стои ретинола или добре познатия на науката витамин А1, част от семейството витамини А. Действието на ретиноидите като активни съставки е със широк спектър – от третиране на акне и проблемна кожа до специализирана анти ейдж (противостарееща) грижа за кожата. Коя от тези характеристики ще се подчертае в конкретен козметичен продукт зависи от формулата, в която ще се вложи ретиноидът  – видът, концентрацията му, комбинацията с други активни съставки, помощните вещества в състава.

Най-често влаганите в козметика ретиноиди зависят от ефекта, който се цели и силата, с която трябва да се приложат върху кожата според третирания проблем. Подредбата им по сила на действие е ретинол палмитат > ретинол > ретиналдехид. В препарати с лекарско предписание се използва и ретиноева киселина – съединение с още по-силно действие, но и с по-висок риск от странични ефекти и иритации.

Ако се борите с някои от изброените по-горе проблеми, няма да сгрешите, залагайки на продукт с ретиноид в състава!

Витамин С

За никого не е тайна, че той е сред най-мощните антиоксиданти в природата, а вложен като активна съставка в козметиката, стимулира производството на колаген и еластин в кожата. Освен за освежаване и подмладяване, се използва също и в различни депигментиращи терапии за борба с тъмни петна и белези.

Когато избирате козметични продукти с витамин С, е добре да потърсите на етикета изписано „L-аскорбинова киселина“ – това е единствената форма на веществото, която кожата може да усвои при локално приложение (т.е. при нанасяне върху повърхността й). Много марки използват във формулите си деривати на витамин С като аскорбил палмитат или магнезиев аскорбил фосфат – по-добре спестете пари от такива продукти. Инвестирайте разумно в нещо, от което кожата ви наистина ще има полза.

Витамин Е

Активна съставка, която на козметичните етикети най-често присъства под кодовото име „токоферол“ или „токоферил ацетат“. Действието й се свързва с неутрализиране на свободните радикали – помощ, от която се нуждае всяка застаряваща кожа. Още по-добре изследвана е способността на витамин Е да хидратира – клинични проучвания доказват, че той е в състояние да засилва бариерната функция, а също и да подпомага процеса на възстановяване на кожата след рани и травми.

Не претендираме за изчерпателност с този списък, но неговата цел е друга – да маркира добре класическите активни съставки – изпитани, работещи и добре толерирани от кожата.

 

Козметологията обаче се развива с невероятно бързи темпове и темата за авангардни формули и иновации оглавява нашите собствени приоритети. Вярваме, че в търсенето на нови решения, в комбинирането, изследването на технологии и възможности, се крие истинското майсторство за създаване на изключителни козметични продукти.

Да открехнем вратата към бъдещето и да споменем някои от най-популярните нови козметични съставки

Съставки, фокусиращи се върху микробиома на кожата – ново поколение „микробиомна козметика“

 

Пробиотици

Пробиотиците все по-широко се използват в козметични продукти, но новата вълна носи със себе си и ново разбиране за ролята на пребиотиците (най-общо казано – храната на пробиотиците) и постбиотиците (отново общо казано – когато пробиотиците усвояват пребиотиците, се получават постбиотици). Трябва да отбележим, че това ще са истинските звезди в близкото бъдеще. Да поясним: пробиотиците се грижат за поддържане баланса на микробиома (така се нарича съвкупността от съдържащите се в организма ни бактерии).

За да произвежда пробиотици сама, кожата има нужда от пребиотици – затова все по-често ще виждате на етикетите съставки като ксилитол, сорбитол или фруктоолигозахариди.

 

Постбиотици

Постбиотиците не са ни непознати – представители на тази група са вече хитови козметични съставки като хиалуроновата киселина и пептидите.

На хиалуроновата киселина с основание се гледа като на „фонтана на младостта“ – способността й да привлича и задържа вода в тъканите е изумителна! Когато обаче избирате продукт с тази активна съставка, бъдете взискателни!

За оптимално хидратиращо и подмладяващо действие, е необходимо да се комбинират двете форми на киселината – високомолекулна и нискомолекулна. Много често производителите влагат само единия вид, но активно рекламират всички известни ползи от тази съставка.

 

Пептидите

Пептидите на свой ред се считат за бъдещето на антиейдж грижата – скъпа, но обещаваща иновация в борба със стареенето.

 

Транексамова киселина

Козметолозите смело заявяват, че в определени концентрации тя може да направи революция в терапиите срещу хиперпигментации. Все повече доказателства има и за способността й да реструктурира кожата, възвръщайки нейния младежкия вид. Тази ценна козметична съставка от последно поколение вече можете да изпробвате с най-новия ни продукт Pure Skin дневен озаряващ крем със SPF50+.

 

Вещества, компенсиращи дефицита на естроген в кожата

Факт е, че още в първите 5 години след менопаузата колагенът в кожата на жената намалява с до 30% и това от своя страна води до загуба на плътност и повишаване на чувствителността й. Нови формули с фитоестрогени целят да възстановят баланса и да подобрят състоянието на стареещата кожа.

 

Електролити – калий, натрий, магнезий

Те са известни със способността си да задържат вода в тъканите и все повече марки започват да ги използват (основно в техните лактатни съединения) като козметична съставка, за да предложат по-свеж вид и оптимална хидратация.

 

Пътешествието из света на козметиката и нейните съставки може да бъде наистина безкрайно – но със сигурност вече знаете грижата за кожата започва с… правилно разчитане на етикетите! Въоръжете се с търпение и не забравяйте, че работата на маркетолозите е да създадат красива и атрактивна опаковка, но ваша отговорност е да решите дали да използвате нейното съдържание върху кожата си.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
Pure Skin сапун
12.80 лв.
10.24 лв.
100 г
-
+

Остават 89.76 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
10.24 лв.