Липиди от овес в козметиката | biotrade.bg

Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Най-продавани
Овлажняващ и хидратиращ крем за крака с уреа

Keratolin Foot 10% Urea хидратиращ крем за крака 50 мл

8.80 лв.

Pure Skin сапун 100 г

(2 клиентски отзива)
10.90 лв.
Най-продавани

Acne Out сапун за мазна и акнеична кожа 100 г

(6 клиентски отзива)
10.60 лв.

Calmax успокояващ гел след ухапвания 30 мл

(1 клиентски отзив)
6.50 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш

Липиди от овес / Oat lipids

Липиди от овес / Oat lipids

Овесът е една от най-пълноценните и балансирани зърнени храни, които можем да намерим. Вирее в почви, където други зърнени култури не могат да растат. Известно е, че отглеждането на тази култура започва в Централна Азия. Любопитен факт е, че в древни времена овесът се е смятал за плевел с много по-ниска стойност от тази на пшеницата или ечемика. Днес обаче се нарежда на пето място по производство на зърнени култури в световен мащаб. 

Тази култура поддържа здравето на тялото, както отвътре, така и отвън. Но ползите ѝ не се ограничават само до здравословното хранене. Кожата също извлича максимума от нея.  

 

Ползи и предимства за кожата и косата 

 

Благодарение на богатото си съдържание на протеини и липиди, витамини В1 и B7 (биотин), Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, минерали и полифеноли тази зърнена култура има много ползотворни козметични свойства. 

  • Има противовъзпалително действие 

Полифенолите, наречени авенантрамиди, са антиоксидантни молекули, които се намират почти единствено в овеса. Те предотвратяват клетъчно окисляване, имат противовъзпалителен ефект и действат като антихистамин. По този начин намаляват дразненето на кожата и успокояват леките възпаления и сърбежа. 

  • Осигурява максимална хидратация 

Най-важното действие на овеса в козметичната употреба е хидратацията. Тя е в основата на здравата и блестяща кожа. Сухотата допринася за появата на бръчки и кара кожата да изглежда уморена, отпусната и без блясък. Добре хидратираната кожа е по-стегната, по-плътна и по-озарена. 

  • Почиства в дълбочина 

Сапонините в овеса осигуряват мощно почистващо действие. Това е едно от най-големите му предимства за кожата, тъй като абсорбира всички замърсявания и остатъци, които се натрупват в порите. Независимо дали се намира в олио, гел, сапун или дори шампоан, овесът подобрява цялостното състояние на кожата и косата. 

  • Балансира pH 

Поддържането на правилното pH е от изключително значение. Протеините в овеса допринасят за баланса в кожата, като я предпазват от сухота, без да я омазняват. 

  • Укрепва защитната бариера на кожата 

Протеините в зърнените култури спомагат за поддържането на естествената бариера на кожата. По този начин я предпазват от замърсители, особено в големите градове, където тя е в постоянен контакт със смог, слънчеви лъчи и други вредни за кожата фактори.  

  • Поддържа косата здрава и лъскава 

В овеса има важно присъствие на биотин (витамин B7). Той активно участва в синтеза на кератин. Това е протеинът, който изгражда косата. Поради тази причина включването на овесения екстракт в шампоана поддържа косата здрава. 

 

В какви продукти се намира? 

 

Поради свойствата на всички тези компоненти в овеса включването му в ежедневната грижа може да донесе само позитиви. Той чудесно повлиява чувствителната и сухата кожа, но може би най-големият му актив е, че е подходящ дори за новородени и деца. 

 

Овлажнителите се считат за терапия от първостепенно значение при третирането на атопичен дерматит и екземи. Но не всички емолиенти са еднакви. Продуктите от серията Atopity са формулирани с богато съдържание на масла от авокадо и рицин и подхранващи липиди от овес. Те помагат за възстановяването и укрепването на бариерата, облекчават сърбежа при сухата кожа и балансират микробиома. 

Балсамите за тяло с овесени липиди овлажняват кожата и предотвратяват дразненето. Според проведените тестове емолиентният балсам и измиващото олио Atopity подобряват симптомите на атопичен дерматит. 71% от хората усещат облекчение на сухата и сърбяща кожа. 65% пък казват, че кожата им остава хидратирана за по-дълго време.