Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Млечна киселина / Lactic Acid

Млечна киселина / Lactic Acid

Ако има едно нещо, което трябва да знаете за съставките в козметиката, то е, че за всеки кожен проблем има киселина, която да го реши. Гликоловата киселина придава блясък, салициловата – ексфолира и отпушва порите.

 

Дори по-малко известните киселини, като богатата на антиоксиданти фитинова киселина, намират своето място в арсенала в грижата за кожата.

Но има една съставка, на чието изключително нежно действие ще се зарадва и най-чувствителната кожа. Млечната киселина може и да е с по-слаба интензивност, но това не й пречи да се похвали с някои невероятни ползи за кожата. Какви са те, отговаряме в следващите редове.

 

Какво е млечна киселина?

 

Преди да разнищим какво представлява и какви са ползите от нея, трябва да знаете, че тя е част от нашето тяло – намира се в мускулите и в червените кръвни клетки и регулира рН на кожата

 

Произвежда се естествено от тялото ни чрез лактатен ензим, когато тренираме или когато тялото ни не може да получи достатъчно енергия от кислорода. На нейното натрупване се дължи и болката при мускулната треска, която всеки от нас е изпитвал поне веднъж в живота си.

 

Когато говорим за козметика обаче, ще я срещате често сред най-използваните съставки. Принадлежи към групата на алфа-хидрокси киселините (AHA) – това са нетоксични натурални киселини, които се съдържат в много плодове, зеленчуци и в различни природни източници.

 

Млечната киселина се извлича по естествен начин от ферментацията на мляко, захарна тръстика, ябълки, грозде или чрез ферментация на глюкозен сироп, получен от царевица.

 

Силата ѝ е в пряка зависимост от няколко фактора:

  • размера на молекулата
  • концентрацията ѝ, както и от комбинирането й с други съставки и полученото в резултат общо pH на формулата

 

Предимства на млечната киселина

 

В козметичния свят се използва като мощен овлажнител, който помага не само за регенерацията на кожата, но и за елиминирането на петна по лицето, намаляването на бръчките и първите признаци на стареене.

 

Ето повече детайли за нейните неоспорими качества:

  • Основното ѝ преимущество е кератолитичното ѝ свойство, което спомага за премахването на мъртвите клетки от най-горния слой на епидермиса. С това млечната киселина забързва клетъчното обновяване и забавя стареенето на кожата. Клетките се регенерират, а кожата видимо изглежда по-млада.

Благодарение на ексфолиращия си ефект, млечната киселина подпомага отделянето на себума върху повърхността на кожата, което не му позволява да се задържа в порите – те остават чисти и се предотвратява появата на пъпки.

 

Това е и причината тази съставка да се използва широко в кремовете за борба срещу акне, както и в измивни гелове, и кремове за мазна кожа.

 

Ексфолирането също така подобрява ефективността на другите съставки при грижа за кожата, като улеснява усвояването им и им позволява да проникнат по-добре в кожата. Освен това, редовното използване на кератолитици може да увеличи притока на кръв, което от своя страна помага на кожата да изглежда по-здрава.

  • Основната разлика между другите AHA киселини и млечната киселина е нейното омекотяващо действие. То я прави подходяща за много чувствителни кожи и е чудесен заместител на глицерина. Киселината е много подходяща и при суха кожа, тъй като подобрява липидната ѝ бариера, предотвратява загубата на влага и привлича водата.
  • Млечната киселина, подобно на салициловата, ефективно се бори срещу възпроизвеждането на бактериите, които увреждат кожата и причиняват акне.
  • Полезна е за почти всеки тип кожа, само трябва да внимавате с процентното й съдържание. Ако кожата ви е чувствителна, може да прилагате съставката в по-ниски концентрации, за да възвърнете блясъка на тена си.

 

Ако имате пигментни петна или белези от акне, загрубяла кожа или фини линии, тогава заложете на по-високи проценти. Те ще подпомогнат изглаждането на бръчките и изравняването на тена.

 

  • Киселината прониква в най-дълбоките слоеве на кожата, като стимулира синтеза на колаген и еластин – основни естествени протеини, които поддържат кожата еластична и гладка. Основен техен плюс е, че се грижат за подобряването на структурата и тонуса на кожата, повлияват и пигментацията – съдържанието на серамиди се увеличава, а слънчевите петна изчезват.
  • Много често млечната киселина се използва в козметичните продукти като регулатор на pH. Тя помага за възстановяването на оптималния рН баланс на кожата и така я защитава от атаката на гъбички и бактерии.

Как може да се възползвате от млечната киселина в ежедневната си рутина?

 

Тъй като не е много силна киселина, тя е обичаен гост в повечето козметични продукти – обикновено в кремове и серуми, но много често и в почистващи средства.

 

Могат да се използва и като допълнение към лечения на кожни проблеми – в чисто, но редуцирано и концентрирано съдържание, като се прилага преди или след активния продукт.

 

Ключът към постигането на видими резултати с млечната киселина, въпреки големия ѝ молекулен размер, е добавянето ѝ във вечерната рутина под формата на тоник или серум. Ако имате чувствителна, суха или нормална кожа, млечната киселина ще се окаже нейн добър приятел.

Експертите препоръчват да я включвате постепенно и в по-ниски концентрации отначало вечер, за да не раздразни или пигментира кожата при излагане на слънце. Започнете да я нанасяте 2-3 пъти седмично, а след като привикнете с нея, може да увеличите процентното ѝ съдържание.

 

В дните, когато кожата ви си почива от киселината, е добре да използвате подхранващи, хидратиращи и успокояващи съставки, за да се погрижите качествено и за новопоявилата се кожа.

 

Препоръчително е да не комбинирате едновременно с млечната киселина с други ексфолиращи агенти, като ретинол, витамин С или бензоил пероксид, за да избегнете нараняване или прекомерно ексфолиране на кожата. И накрая, не забравяйте да използвате продукти със SPF – ежедневно и редовно.

 

Важно е да запомните, че това е киселина – ако дразни кожата ви твърде много, причинява парене или зачервяване, прекратете употребата ѝ и потърсете друг, подходящ за вас продукт.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
Best seller Acne Out активен крем против подкожни пъпки
34.90 лв.
27.92 лв.
30 мл
-
+

Остават 72.08 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
27.92 лв.