Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Пантенол / Panthenol

Пантенол / Panthenol

Има някаква минимална възможност никога да не сте чували за пантенола, но ще се учудите колко много вече е направил за вас. Само прегледайте набързо списъка със съставките в хидратиращия ви крем, в шампоана, който използвате, а вероятно ще намерите от него дори и в спиралата си

 

В следващите редове ще ви разкрием защо бюти индустрията се прекланя пред тази съставка и какво я прави толкова специална. Познат и като провитамин B5, пантенолът е една от супер съставките в почти всички продукти, чиято основна задача е да ви разкраси.

 

Широко приложение намира в хидратиращите продукти, но чудотворните му ефекти се разпростират доста по-далеч:

  • Има противовъзпалително действие.
  • Заздравява раните и успокоява кожата при ухапвания от насекоми и зачервявания.
  • Помага на кожата да изгради здрава липидна бариера и предотвратява загубата на влага.
  • Подсилва косата, придава ѝ блясък и мекота, както и “заключва” влагата в косъма.
  • Укрепва ноктите на ръцете и краката.

Пантенолът е химично вещество, производно на пантотенова киселина, известна още като витамин В5. Името му идва от гръцки и означава “навсякъде” и това съвсем не е случайно, тъй като се среща в много от растителните и животински продукти, включително зърнени храни, яйца, мляко и бобови растения.

 

Ето и някои от отличителните качества на пантенола, с които той може да подпомогне подобряването на външния вид и цялостното усещане на кожата ви.

 

Пантенол като овлажнител и хидратант

 

Говорейки за хидратация, пантенолът е една от първите съставки, които идват наум на специалистите. Когато се абсорбира от кожата, той се превръща във витамин B5, като изтегля вода в клетките, за да задържи влагата дълбоко в тъканите

 

Благодарение на него, кожата произвежда повече липиди, които създават защитна бариера и по този начин намалява сухотата и естествената загуба на вода. Като съставка с магически способности, пантенолът не само се грижи за хидратацията, но и я прави по-здрава и по-еластична.

 

Пантенолът като противовъзпалително средство

 

Овлажняващата природа на пантенола допринася и за противовъзпалителните му свойства. Той спомага за намаляването на размера на пъпките и съживява кожата след борбата срещу акне.

 

Медицински изследвания показват, че той действа ефективно и успокояващо срещу вредните ултравиолетови лъчи и зачервявания. Ще защити кожата ви, намалявайки сърбежа и дразненето, причинени от външни фактори.

 

Пантенолът като лекарство срещу рани

 

Пантенолът е ефективен и при лекуването на рани и белези от акне. Раната винаги заздравява отвътре навън, затова е необходимо кожата не само да бъде защитена от външни набези, но и да стартира лечебния процес отвътре. Тази съставка има свойството да повишава бариерната функция на кожата и ускорява естествения възстановителен процес.

 

Ежедневната доза пантенол определено ще подобри кожата ви и нейната текстура, защото съдържа същите клетки, отговорни за еластичността й. Ако комбинирате пантенол и витамин С (който също е известен с това, че помага за производството на колаген) можете да извлечете всички предимства и да ускорите процеса на оздравяване.

 

Пантенол за копринена коса и здрави нокти

 

Не на последно място, пантенолът е полезен и за косата и ноктите. Той има способността да задържа влагата, като се свързва с косъма и го предпазва от вредното влияние на слънчевите лъчи и стилизиращите продукти, а резултатът е по-здрава, по-мека и по-блестяща грива

 

На същия принцип той спомага и за укрепването и красотата на ноктите ви, които – подобно на косата – също са направени от кератинови протеини. Дори без да обръщате специално внимание, вероятно вече редовно използвате пантенол – както външно, така и вътрешно.

 

Той е доста често срещана съставка и носи много имена:

  • декспантенол
  • D-пантотенилов алкохол
  • бутанамид
  • алкохолен аналог на пантотеновата киселина и провитамин В5

 

Тъй като се съчетава много добре с други съставки, той е верен съюзник на здравето на кожата и затова ще го откриете в множество продукти от дермокозметиката.

 

Ето няколко печеливши комбинации:

  • С витамин Е: този богат на антиоксиданти микс може да помогне за намаляването на видимите признаци на стареене на кожата, както и срещу хиперпигментации и зачервяване.
  • С ретинол: въпреки че ретинолът е задължително средство в борбата срещу бръчките, той често може да доведе до сухота. Пантенолът успокоява и хидратира, без да намалява анти-ейдж ефекта на ретинола.
  • С хиалуронова киселина: това е вашето оръжие, ако сте се борите със сухата си кожа и се стремите към мощна хидратация, чак до най-дълбоките й слоеве.

Пантенолът е невероятно нежен и затова може да се използва от хора с ниска резистентност към раздразнения и всякакъв тип кожа. Обикновено се понася добре, а страничните реакции са рядкост. Важно е да се отбележи, че пантенолът често се среща в храната и добавките, защото е общопризнат като безопасен.

 

Както и при други съставки, вероятността от алергия – макар и ниска – съществува. За да сте сигурни, пробвайте малко количество от продукта на ръката си, а ако имате съмнения, се свържете с вашия дерматолог.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
melabel изсветляващ нощен крем - за кожа с наличие на хиперпигментация - пигментни петна, старчески петна, петна след бременност, петна от акне и други
36.20 лв.
50 мл
-
+

Остават 63.80 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
36.2 лв.