Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Салицилова киселина / Salicylic Acid

Салицилова киселина / Salicylic Acid

Ако се вгледате по-внимателно в етикетите на ексфолиращите продукти или на тези, които са предназначени за борба с акнето, ще забележите, че повечето от тях имат едно общо – салициловата киселина. Тази активна съставка е един от най-свирепите врагове на несъвършенствата по кожата, възпаленията и пъпките. В допълнение има доказано действие и при други кожни проблеми като псориазис, пърхот, мазоли и брадавици.

Но запознати ли сте с пълния списък с невероятните ѝ качества и знаете ли защо е един от най-често използваните агенти в козметиката изобщо?

 

Що е то салицилова киселина?

 

Първо, нека уточним, че в козметиката често се използват киселини за ексфолиране – за да се премахнат мъртвите клетки и да се ускори обновяването на кожата. Има няколко вида киселини: алфа-хидрокси киселини (AHA), като гликоловата и млечната, и бета-хидрокси киселини (BHA) – като салициловата – всяка от които има различна степен на ефективност според нуждите на различните типове кожа.

 

Салициловата киселина е от семейството на бета-хидрокси киселините, мастноразтворима е и най-често се извлича от кората на върбата. Тя  прониква в най-дълбоките слоеве на кожата, а най-голямото ѝ предимство е, че е много ефективна срещу акне, пъпки, черни точки и комедони.

В козметиката обикновено се добива по химичен път, без това да променя ефективните ѝ свойства. Най-често в продуктите се среща в минимални концентрации – между 0,5% и 2%. Нещо, което е вероятно да ви изненада, е, че се използва като суровина за получаване на ацетилсалицилова киселина, по-известна като аспирин.

 

Съставка, позната още от древността

 

Оказва се, че салициловата киселина е широко разпространена в природата и присъства в много растения и някои плодове. Най-високата концентрация на салицин се намира в бялата върба, известна още от дълбока древност със своите противовъзпалителни свойства. Има сведения, според които още в Месопотамия се е използвала като средство срещу треска и възпаление.

 

Най-забележителното свидетелство за нея идва от самия Хипократ, който я предписва като болкоуспокояващо под формата на чай, а на страдащи от треска препоръчва да дъвчат кора от върба. След различни изследвания и употреби през вековете, за първи път през 1829 г. френският фармацевт Пиер-Жозеф Леру извлича салицил в чиста кристална форма, който използва за лечение на ревматизъм, а в края на 19 век в Германия стартира и индустриалното му производство като лекарствена форма срещу болка и треска.

 

Основните предимства на салициловата киселина, заради които се използва в козметиката, са:

  • Има кератолитичен ефект: ексфолиращото ѝ действие премахва мъртвата кожа, която се натрупва и запушва порите, а в дългосрочен план това помага за изравняване на тена и възвръщане на блясъка.
  • Регулира производството на себум: продължителното ѝ приложение значително намалява мастните секрети, които са причина за появата на нови черни точки и комедони.
  • Има депигментиращ ефект: подпомага премахването на тъмни петна и белези от акне.
  • Има противовъзпалително и антисептично действие: намалява възпалението при подкожни пъпки.
  • Използва се против пърхот и помага при лечението на себореен дерматит.

Мощен ексфолиант

 

Салициловата киселина има омекотяващо действие и отстранява мъртвите клетки от повърхността, без да засяга по-дълбоките слоеве на дермата. Продуктите, които я съдържат, имат пилинг ефект, който обновява кожата и я прави по-сияйна и здрава.

Поради това си свойство, тя се използва и в комбинация с други лечения за псориазис, пърхот, екзема, себореен дерматит, ихтиоза, мазоли и др.

 

Естествен враг на акнето

 

Салициловата киселина се е доказала като ефективно лечение на акне в лека форма. Една от най-честите причини, поради които се появяват пъпки и възпаления, е запушването на космените фоликули от кератинови тапи. Те блокират изхода на косъма и образуват комедони и черни точки. Това стимулира производството на себум, а заедно с него расте и количеството на бактериите, които също “помагат” за поява на акне.

Точно тук се проявяват магическите способности на салицина. Благодарение на кератолитичното си действие, съставката премахва мъртвите клетки и кератиновите тапи от горния слой на кожата. По този начин порите се отпушват, а кожата се изглажда.

 

Антисептичните свойства на киселината способстват редуцирането на бактериите – виновници за новите пъпки. Кожата се изчиства, броят на комедоните и черните точки намалява и се предотвратява повторната им поява.

 

Регенерира и обновява клетките

 

С напредването на възрастта процесът на регенерация на кожата ни се забавя, което води след себе си появата на бръчки, неравномерен тен и загуба на блясък. Салициловата киселина стимулира обновяването на клетките и така намалява фините линии.

 

За кого е подходяща салициловата киселина?

 

Салициловата киселина е идеален съюзник в грижата за комбинирана или мазна кожа. Но ако имате чувствителна, суха или раздразнена – бъдете внимателни – това може би няма да е най-ефективната за вас съставка. Ако кожата ви е склонна към черни точки или пъпки, включете измивен продукт за лице със салицилова киселина в ежедневната си грижа.

 

Как се използва салициловата киселина?

 

Винаги тествайте продукта, преди да го използвате върху цялото си лице. Нанесете вечер върху малка област на челото, тъй като там кожата е по-дебела. Ако се появи зачервяване или лющене в рамките на следващото денонощие, най-добре заложете на друг продукт с по-ниска концентрация на салицилова киселина (или опитайте алтернативна съставка, ако се борите с акне, като азелаинова киселина, например).

След като използвате продукт със салицилова киселина, винаги нанасяйте хидратиращ крем, който да балансира и да предотврати изсушаването. Заради ексфолиращите  свойства на салицина кожата може да е по-чувствителна към слънчевите лъчи, така че не забравяйте слънцезащитата.

 

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
pure skin night fluid
34.90 лв.
27.92 лв.
50 мл
-
+

Остават 72.08 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
27.92 лв.