Уреа / Urea

Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Най-продавани
Овлажняващ и хидратиращ крем за крака с уреа

Keratolin Foot 10% Urea хидратиращ крем за крака 50 мл

8.80 лв.

Pure Skin сапун 100 г

(2 клиентски отзива)
10.90 лв.
Най-продавани

Acne Out сапун за мазна и акнеична кожа 100 г

(6 клиентски отзива)
10.60 лв.

Calmax успокояващ гел след ухапвания 30 мл

(1 клиентски отзив)
6.50 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш

Уреа / Urea

Уреа / Urea

Нека ви разкрием една „тайна” съставка за красота, с чийто предимства доста хора не са запознати. Предполагаме, че няма да сме първите, от които ще чуете, че ключът към здравата и млада кожа се крие в хидратацията

Не е за вярване, че нещо толкова просто, като честото овлажняване, може да предотврати преждевременното стареене на кожата. А нашата “тайна” подпомага именно този процес.

В дерматологията уреата се използва от десетилетия както заради своите кератолитични, така и заради способността си да съхранява и “транспортира” водата в кожата. 

 

Запознайте се с уреата отблизо

Тя е уважавана като активна съставка в много продукти за суха кожа в козметичната индустрия заради това, че е един от най-ефективните овлажнители. 

Ролята ѝ върху кожата е забележителна, а ефектът й варира според концентрацията й в продуктите – при ниско процентно съдържание спомага за поддържането на здравословния воден баланс в кожата, а при по-високи проценти насърчава клетъчния оборот и кератолизата, поради което често ще я намерите в продуктите за крака, например.

Уреата е естествен компонент на тъканите на кожата ви. Тя е активна част от нашия естествен хидратиращ фактор (NMF), чиято роля е да поддържа кожата ни прекрасна, плътна и еластична.

В комбинация с натриевия PCA и с глицерола (с които заедно съставят NMF), улесняват проникването на водата в клетките, а това е от съществено значение за поддържането на здравето, функцията и естествената влага на епидермиса.

Подобно на много други естествени съединения в нашата кожа, уреата намалява с възрастта, което от своя страна прави кожата по-податлива на сухота, възпаление и стареене.

Продуктите с уреа се прилагат локално върху дехидратирана и суха кожа, а подобрението на симптомите на опъване, сухота или сърбеж могат да се увеличат до цели 50%, а при случаи на екзема – до 80%.

Смята се, че уреата помага и за лечение на кожни заболявания като ихтиоза, дерматит, псориазис, ксероза и дори гъбички по ноктите. Всички тези състояния имат подобна патологична причина, а именно гъбичките маласезия.

 

Уреата и нейните ползи

Следват само няколко от най-важните:

  • Тя притежава невероятната способност да задържа молекулите на водата, като поддържа кожата ви мека и хидратирана. Тя не само лесно абсорбира влагата, но също така сама има много високо водно съдържание. По този начин намалява и количеството влага, което се губи през кожата ви поради естествените процеси.
  • Тя укрепва  бариерната функция на кожата и я поддържа здрава, като задържа влагата. Така я предпазва от атаките на алергени, бактерии и всякакви естествени дразнители от околната среда.

 

Когато защитната функция е отслабена, нарушителите могат да преминат през горния слой на кожата и да причинят щети, като акне, обриви, чувствителна кожа и признаци на стареене.

  • При по-високо процентно съдържание уреата има качествата на естествен кератолитик (ексфолиатор). Това я превръща в мощно средство за лечение, когато кожата ви вече е увредена. Нежното ексфолиращо действие на уреата прави кожата гладка и мека, като й придава младежки блясък.
  • Забележително е умението й да се свързва лесно и да работи в синергия с други активни съставки за по-ефективното им проникване в дълбочина, като млечна киселина например, които са естествена част от на молекулярната структура на здравата кожа.
  • Тя подобрява здравето на кожата, като метаболизира антимикробния пептид LL-37, който атакува бактериите, причиняващи акне в кожата. Директно инхибира гъбичките маласезия, които често са причина за появата на пъпки.
  • Уреата има и друг интересен профил – може да създаде локален анестетичен ефект върху кожата и има противосърбежни свойства. Това е наистина полезно за намаляването на възпаления и други обострени състояния, което я прави чудесна съставка за чувствителната кожа.
  • Сухата кожа може да се дължи на намаляване на уреата в тъканите, което води до опъване и лющене. Тя е естествен овлажнител, който предлага незабавно облекчение при сухота.

 

Уреата в проценти 

Фактите гласят следното :

  • При по-малко от 10% концентрация тя задържа водата в кожата ви – това се дължи на изключително хидрофилната й природа, което я прави популярен избор в състава на овлажняващите продукти.
  • Над 10% има лек кератолитичен ефект, което е чудесно, ако имате суха, лющеща се кожа – при този процент уреата не само хидратира , но и нежно ексфолира.
  • При по-високи дози – от 20-40%, тя се превръща в мощен кератолитик (ексфолиант), което я прави идеална за по-сериозни терапевтични приложения, като лечение на псориазис и мазолеста кожа на краката.

Еха! С всички тези многостранни свойства успяхме да разкрием поне отчасти защо уреата е толкова ценена в козметиката. Подобно на глицерина, тя е стара, но златна съставка, задължителна за всеки хидратиращ продукт. Нещо повече – кремовете, в които се съдържа, действат много по-добре от доброто старо кисело мляко след безразсъдни слънчеви бани.