Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Какво е себореен дерматит и защо се падна на мен?

Какво е себореен дерматит и защо се падна на мен?

Събуждате се една сутрин, поглеждате се в огледалото и о, ужас! Срещу вас виждате едно познато лице, но покрито с червени петна и лющеща се кожа. Преди да започнете да се щипете невярващо и да се чудите дали не сънувате, трябва да знаете, че не, не сънувате и да, това сте вие. Не изпадайте в паника – най-вероятно имате себореен дерматит, който се е активирал и сега ви причинява тези тревоги. Едва ли това ще ви успокои много, разбира се, но поне е стъпка в правилната посока, а и спокойствието е ключово за справяне с който и да било вид дерматит.

Приемаме, че вече сте се успокоили, отишли сте на дерматолог и той е потвърдил, че става дума именно за себореен дерматит. Сега искате да научите повече за това състояние и защо се е паднало точно на вас – в такъв случай, да започваме.

 

Себореен дерматит – какво е това?

 

Себорейният дерматит е сравнително широко разпространен, не е заразен и в общия случай е лесно за поддържане състояние. Предизвиква сърбеж, омазняване и зачервяване на определени участъци от кожата, в комбинация с жълтеникави люспи върху скалпа. Не звучи особено атрактивно, но дерматитът не го интересува красив ли е или не – просто се появява. Ако обичате да стигате до същността на нещата, тогава казваме, че думата „себореен“ се отнася до „себумните“ жлези – тоест, този тип дерматит е свързан с тях. За съжаление, състоянието е доживотно, тоест – няма как да се отървете от него завинаги, но можете да го държите под контрол, така че практически да не го виждате.

 

Кои места на тялото засяга?

 

Себореята се появява на различни места от тялото – там, където мастните жлези са най-разпространени. Това е горната част на гърба, лицето и челото, от двете страни на носа, зад ушите, около пъпа, веждите, под гърдите и в сгъвките на лакътя, както и по краката. В общи линии, почти навсякъде. Себорейният дерматит не е срамежлив и държи да се покаже там, където най-малко го искате.

 

Причини за поява на себореен дерматит

 

Още една лоша новина – лекарите не знаят коя е точната причина за появата му. Според тях обаче има две основни предпоставки – свръпроизводство на себум (мазнината в кожата) и бактерията маласезия, която обичайно си живее в себума. Понякога тя обаче се размножава прекалено и възпалява кожата, която на свой ред реагира, като отделя… повече себум. Както сами виждате, това е един порочен кръг. Себум – бактерия – себореен дерматит.

 

Затлъстяването, стресът, фактори от околната среда, като замърсен въздух, акнето, неподходящите козметични продукти, съпътстващи медицински състояния (ХИВ, Паркинсон), студеното време, хормонални промени и определени лекарства също са предпоставки да развиете себореен дерматит.

 

Себореен дерматит на скалпа

 

Много хора, които страдат от себореен дерматит, започват със зачервени и лющещи се участъци от скалпа, като симптомите варират от леки (пърхот) до тежки – огромни и твърди люспи изсъхнала кожа. Ако оставите тежките симптоми на себорейния дерматит без лечение, може да си докарате и по-тежка инфекция на кожата, така че – предприемайте мерки още в началото.

 

Себореен дерматит по лицето 

 

Не е приятно да си покрит с лющеща се кожа, която сърби и дразни, но това е, което представлява себорейният дерматит по кожата на лицето. Той се съсредоточава върху частите, покрити с косми – вежди, дори по клепачите (около миглите), както и около брадата и мустаците. Това не му пречи да изникне и на челото, по ухото или около устата и носа. В тежките случаи, отново се появяват мазни крусти, които изглеждат почти като рани.

 

Лечение на себореен дерматит

 

Най-важната част от лечението на този вид дерматит е поддържането на кожата чиста и без излишно омазняване. Обичайно страдащите от себореен дерматит поддържат скалпа си здрав със специални противопърхотни шампоани, които в тежките епизоди на дерматит се използват всеки ден.

 

За третиране и овладяване на дерматита по откритите участъци на кожата лекарите препоръчват различни подходи – противогъбични кремове; нежни измивни и перилни продукти (хипоалергични); цялостно измиване на лицето и скалпа; облеклото да е памучно и да не е по тялото, за да не дразни кожата.

 

В тежките случаи е добре да посетите лекар, който може да ви изпише шампоани или мазила с кортикостероиди, но те не трябва да бъдат използвани продължително време.

 

Поддържане на кожата при себореен дерматит

 

Себореята е неприятно състояние, но при добро обгрижване може да живеете с нея, при това – без да я усещате. За да се случи това обаче, е задължително на рафта с козметични продукти да присъстват и такива, създадени специално за този дерматологичен проблем.

 

Един от революционните продукти на biotrade, създаден за овладяване и поддържане на себореен дерматит в зоната на лицето е Sebomax крем против себорея. Той е подходящ е в случай на зачервена и лющеща се кожа в Т-зоната на лицето, за кожа, склонна към себореен дерматит в неокосмените зони, както и за кожа, склонна към розацея.

 

Защо Sebomax крем действа?

 

Sebomax разчита на две ключови съставки за справяне със себорейния дерматит – сяра (изключително ефективно противосеборейно средство) и кротамитон (противопаразитно средство, осигуряващо баланс на кожния микробиом), както и на хидратиращия комплекс от витамин Е (мощен антиоксидант) и пантенол (винаги готов да успокои раздразнената и възпалена кожа).

 

Как работи?

 

Sebomax крем моментално ще успокои зачервената и лющеща се кожа, ще я подхрани и хидратира, а това ще я накара да се чувства добре и вие ще го усетите още с първото нанасяне.

 

Как да го нанасяш?

 

Първоначално ползвайте крема през вечер, нанасяйки го върху засегнатите зони, а след седмица започнете да го ползвате всяка вечер до пълно успокояване на кожата. За профилактика пък го нанасяйте веднъж на 5-7 дни. Имайте предвид, че е възможно да усетите леко парене в зоните, където нанасяте крема – в такъв случай намалете употребата и я направете веднъж на 2-3 дни до отшумяване на симптомите.

 

Понякога себорейният дерматит засяга не само лицето, но и скалпа. Пърхот и сърбяща кожа на главата са основните симптоми, а справянето с тях невинаги е лесно. Лосионът против пърхот на biotrade е създаден именно за такива случаи и ефективно и бързо пресича и двата симптома. Подходящ е за всеки тип коса и не предизвиква привикване.

 

Защо Sebomax лосион ще ти помогне?

 

Формулата на лосиона включва две съставки, известни с ефективността ви в борбата с пърхота – селенов дисулфид, който е с изразен анти-себореен ефект и унищожава причинителя на пърхота, гъбичката Malassezia furfur, и салицилова киселина, която пък помага за по-бързото изчистване на люспите, при това с дългосрочен контрол. Салициловата киселина е и антибактериално средство, а освен това стимулира регенерацията на кожата. Глицеринът в лосиона ще направи кожата на скалпа мека и еластична, ще я хидратира и ще повиши защитната ѝ бариера – все ключови фактори в борбата със себорейния дерматит.

 

Как да го нанасяш?

 

Измийте косата си предварително и след това нанесете лосиона с леко втриване в корените ѝ. Оставете го да подейства около 15 минути и го изплакнете само с вода, без повторно да миете с шампоан. Прилагайте два пъти седмично, а след първия месец – веднъж седмично до пълното премахване на пърхота и възстановяване на скалпа. След това използвайте като поддържащо средство – веднъж на 3-4 седмици. Силно препоръчително е да го ползвате в комбинация с шампоан за себореен дерматит Sebomax Control или Sebomax Sensitive.

 

Преди употреба на лосиона свалете всички сребърни бижута, тъй като среброто потъмнява от селеновия дисулфид във формулата на продукта.

 

Кога трябва да посетите лекар?

 

В случай, че състоянието ви не се повлиява от продуктите от аптеката, и засегнатите участъци от кожата стават все по-червени, болезнени, от тях се отделя течност или образуват крусти и просто се чувствате зле – незабавно потърсете лекарска помощ.

В заключение – няма как да знаете дали в даден момент от живота ще развиете себореен дерматит или не. Дори бебетата имат себореен дерматит (крустите по главата са именно това), а ако е някакво успокоение, мъжете страдат от него по-често от жените. Това, което можете да направите, ако страдате от себорея, е да се самонаблюдавате, да следите кое предизвиква епизод на тежко възпаление и когато установите причината – да я премахнете или сведете до минимум.

 

Потърсете лекарска помощ, ако не успявате да се справите с обичайната козметика, а най-важното, което трябва да помните, е да поддържате кожата си чиста и без излишно омазняване. Няма да се разделите със себорейния дерматит, но пък можете да го поддържате почти невидим – и това е достатъчно.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(14 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.
Best seller Acne Out активен крем против подкожни пъпки
34.90 лв.
27.92 лв.
30 мл
-
+

Остават 72.08 лв. до безплатна доставка

Междинна сума:
27.92 лв.