Мини продукт при поръчка | Лична консултация | Безплатна доставка над 59 лв.

Най-продаван

Acne Out сапун 100 г

(4 клиентски отзива)
8.90 лв.

Calmax успокояващ гел 30 мл

(1 клиентски отзив)
4.90 лв.

Вашата количка е празна

Продължи да пазаруваш

Четири факта за изпотяването

Четири факта за изпотяването

Независимо от сезона и количеството дрехи, които носим, желанието да се чувстваме добре в тялото си определя настроението, емоциите и реакциите ни. Един от ключовите фактори с моментален негативен ефект е потта, особено в напрегнатото ежедневие, в градския транспорт или в офиса. Понеже никой не е застрахован срещу тази естествена за тялото функция, biotrade предлага едно много ефективно, спокойно и комфортно решение, дори при обилно изпотяване – серията Odorex Deo и Odorex Foot.

Но да започнем отначало.

Какво е потта?

Потта е вид естествена климатизация на тялото, чрез която то много ефективно се самоохлажда. Това е не само полезно, но и много важно за нормалното функциониране на организма, особено когато сме физически активни или пък е горещо – извеждането на топлината позволява на тялото да не прегрее. Потта се състои основно от вода, но съдържа също и натриев хлорид и други естествени елементи на отделянето. Сама по себе си тя е без мирис, но той се образува при контакта с бактериите по повърхността на кожата. Заради състава си потта има и полезни функции, с които подпомага хидратацията и образуването на водно-липидна мантия на повърхността на кожата.

Човешкото тяло има два вида потни жлези, но малките, които ни интересуват тук, са между 2 и 4 милиона, най-гъсто разположени в подмишниците, дланите и стъпалата. Те работят непрекъснато, но отделянето на пот зависи и от физическото състояние и теглото. Подмишниците съдържат 25-45 000 потни жлези, което е едва около 1% от общото им количество. Въпреки това точно те създават най-много притеснения, но понякога и стъпалата ги конкурират. Дрехите и чорапите, заради които потта не може да се изпари, създават най-голям дискомфорт в тези зони и могат дори да ви развалят деня.

Кога изпотяването е проблем?

Прекомерното изпотяване е състояние, при което подмишниците, дланите и стъпалата се изпотяват без физическо натоварване, горещина или стрес. Свръхактивните потни жлези отделят много по-големи количества пот. Например, ако средните стойности за мишници са 14 мг/минута за мъжете и 9 мг/минута за жените, то свръхизпотяването е над 20 мг за мъжете и 10 мг при жените в минута. Тогава говорим за хиперхидроза (или обилно изпотяване).

Възможно е да имате обилно изпотяване, ако често ви се случва в зоната на мишниците да се появяват големи мокри петна (над 5 см диаметър), без да сте в активно движение или физическа дейност. Възможно е отново без причина да се потят дланите, пръстите, стъпалата и/или лицето ви. Чорапите ви също са мокри, без да сте тичали или били на фитнес.

Защо обикновените дезодоранти не действат?

Дезодорантите не могат да окажат влияние върху количеството произведена пот. Повечето от тях съдържат приятни аромати за прикриване на неприятната миризма, но нямат силата да повлияят на отделянето на пот.

Как работят антиперспирантите?

Антиперспирантите съдържат алуминиеви соли, които действат върху потните жлези. Те временно и частично запушват каналчетата им и така ги блокират. По този начин се намалява количеството отделена пот, а с това и съпътстващата влага и миризма.

 

Odorex Deo и Odorex Foot са антиперспиранти с продължително действие – между 10 и 14 дни. Уникалният механизъм на действие на Odorex блокира само свръхактивните потни жлези, без да влияе върху общата терморегулация на организма. Те блокират изпотяването и неприятната миризма още с първата употреба, без да е необходимо да нанасяте всеки ден.

 

Понякога е трудно да се измери дали изпотяването е нормално или обилно, но със сигурност смущението и неудобството, което причинява, се отразява неприятно върху качеството на живот и самочуствието. Благодарение на съвременните изследвания, чиито добри ефекти са отразени в Odorex, няма нужда повече да притеснявате и можете да живеете в тялото си с удоволствие във всеки сезон!