Безплатна доставка над 59 лв.

Вашата количка е празна

Продължи да пазаруваш

Акне и грижа за проблемна кожа

Акне и грижа за проблемна кожа

Акнето е често срещано състояние, което засяга еднакво и мъже, и жени. То най-често се свързва с юношеството, но засяга милиони хора на възраст между 12 и 40 години. Появата и развитието му могат да варират и са строго индивидуални. Акнето има различни прояви, най-честите от които са малки до големи нежни пъпчици, кисти, черни точки (комедони) или малки подутини с цвета на кожата.

 

Причини

Причините за акнето включват много различни фактори, но генетичната обусловеност определено играе голяма роля. Акнето се развива в порите и мастните жлези (космено-мастни фоликули) на кожата. Клетките в порите образуват кератин, който се натрупва и може да блокира отворите. Мастните жлези също функционират и произвеждат себум (мазнина). Не рядко в кожата се развиват бактерии – пропионибактериум акнес, които намират благоприятна среда, когато порите са запушени и има натрупан себум.

 

Друга част от причините за поява на акне са чисто индивидуални. При жените, например, то често се появява като предменструален симптом. Много лекарства също създават предразположение, като например тестостерон, барбитурати, противоепилептични лекарства, литий и системни и инхалаторни кортикостероиди. Не на последно място, механичното дразнене на кожата също може да бъде причина за акнето.

 

Важен фактор е и расовата предразположеност. Като цяло хората с по-тъмна кожа по-рядко страдат от акне. По-тъмната кожа има по-големи мастни жлези и по-добре структурирани пори, което улеснява работата й и дава по-малко поводи на акнето да се прояви. Причините за появата му са еднакви при хора със светла и тъмна кожа, обаче при тъмната кожа след като пъпките преминат по-често остават хиперпигментни петна и белези. Затова третирането на акне при тъмна кожа трябва да е изключително внимателно.

Диета

В продължение на години специалистите смятаха, че мазните храни, безалкохолните напитки и шоколада са сред виновниците за акнето. Към днешна дата обаче няма доказателства за пряка връзка между тях. Смята се, че тези храни не са причина за появята на акне, но могат сериозно да му повлияят. Прекомерната им употреба като цяло влияе върху правилната обмяна на веществата в организма и съответно върху здравето на кожата. Трябва да се отчете и факта, че някои хора са изключително чувствителни към определени храни и лекарства.

Ето тук споделяме повече информация за връзката между храненето и акнето.

 

Козметика

Кожата на всеки човек е реагира по различен начин на различни козметични продукти. Ако предразположението към акне е налице обаче, е задължителна употребата на неомазняващ грим. Някои от продуктите, базирани на вода, съдържат и мазнини. Затова е препоръчително при избор на продукти да се следи внимателно състава им и да се използват изпитани марки.

 

След нанасяне на козметични продукти, контакта между пръстите и съдържанието на опаковката трябва да е минимален, за да се избегне заразяването на продукта с бактерии. Всички принадлежности за нанасяне на грим трябва да се поддържат чисти.

 

Розовата и червена гама гримове привличат вниманието към раздразнената кожа, затова неутралните тонове и топлата кафеникава гама, близка до естествения цвят на кожата, са по-подходящи в подобни случаи. Професионалните гримьори често смесват зеленикав със обикновен фон дьо тен, за да прикрият червените петна. Друг начин за прикриване на проблемната кожа е да се използва пудра върху фон дьо тена. За да се намали дразненето, пудрите трябва да се нанасят само с четка. Те са важни не само като прикритие, но и за да попият излишната мазнина от кожата. Желателно е да се използва пудра с матов оттенък.

 

Имайте предвид, че някои продукти за коса също могат да причинят акне. Внимавайте с употребата на гелове, пяни за коса, помади и лакове.

Предпазване

  • Механичното дразнене – търкането, стискането и чопленето на възпалените и впоследствие на здравите участъци на кожата допълнително дразни кожата и разпространява бактериите, предизвикващи акне. По този начин състоянието се влошава и се забавя лечението му. Възможно е да възникнат и допълнителни проблеми, като белези и хиперпигментации на възпалените зони.
  • Стресът усилва възпалителните процеси и вследствие акнето може да се влоши, но не го причинява. Намаляването на стреса чрез спорт, сън и/или медитация подобрява общото здраве и на кожата.
  • Слънчевите изгарянията изсушават кожата и могат да провокират акнето, както и да причинят хиперпигментации, затова употребата на защитни продукти във всеки сезон е задължителна.
  • Изпотяването при физическо натоварване може да засили или да влоши акнето по лицето, гърдите и гърба, затова поддържането на хигиена с правилните продукти е от особено значение.
  • Климататът има външно въздействие върху производството на мазнина в кожата. Влажният климат увеличава мастната секреция и съответно може да раздразни акнеичната кожа.

Препоръки

Лечението на акне е строго индивидуално, изисква изключително постоянство и зависи от цялостния подход към здравето. Особено важно е да се знае, че целта на лечението е да се предотвратят бъдещи усложнения, запушвания и инфекции на кожата. Лекуването на инфектираната кожа е ежедневна рутина, а не борба в кризисните моменти. Третирането на акнеичната кожа трябва да следва цялостен подход – лекува се цялата зона (лице, гърди или гръб), за да се постигне добър резултат. При почистване на зоната трябва да се избягва употребата на гъба, за да предотврати допълнително механично раздразнение на кожата и бъдещи белези.

„Акнето се повлиява най-добре от продукти, въздействащи едновременно върху омазняването, запушването на порите и срещу развилите се бактерии – такива продукти за локално приложение съдържат хексаметилентетрамин. Ако акнето е по-леко изразено, предимно с комедони (черни и бели точки), то тогава може да се използват продукти, съдържащи ретинол, бензоил пероксид, алфахидрокси киселини. Нежелателна е употребата на локални антибиотици, тъй като те имат само временен ефект и предизвикват резистентност у бактериите.“

Ако акнето е тежко, освен локална, трябва да се приложи и системна терапия под контрола на дерматолог.

Ако акнето е изразено в черни точки или червени подутини с бяло връхче, е хубаво те да се почистват веднъж или два пъти седмично, за да се отпушат порите, но задължително от специалист.

 

Въпреки че акнето е широко разпространен проблем и в аптеките се продават много и различни продукти за лечение и профилактика, от изключителна важност е консултацията с дерматолог, който да определи точното състояние и стъпки за  достигане на оптимален и дълготраен резултат.