Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 59 лв.

Най-продавани

Acne Out сапун 100 г

(5 клиентски отзива)
9.10 лв.

Calmax успокояващ гел 30 мл

(1 клиентски отзив)
5.10 лв.

Вашата количка е празна

Продължи да пазаруваш

Чувствителна, раздразнена или алергична кожа?

Чувствителна, раздразнена или алергична кожа?

 

Каква е вашата кожа? Знаете ли как да различите алергичната реакция от чувствителната кожа?

Нерядко наричаме „алергия” всичко, което се случва с кожата ни, но тя често ни показва чрез няколко типа реакции непоносимостта си към различни козметични продукти или фактори от околната среда.

 

Как да разберем дали имаме чувствителна, раздразнена или алергична кожа?

 

Чувствителната или реактивна кожа се характеризира с чувство на парене, леко зачервяване и дискомфорт. Кожата е опъната или стегната, но не сърби. Ако имате подобни усещания, значи чувствителната ви кожа се нуждае от възможно най-малко козметика, за предпочитане без или с много слаб аромат. Добре е да избягвате употребата на сапуни, ексфолиращи маски и продукти, съдържащи хидрокси-киселини, ретиналдехид и третиноин (производни на витамин А). Когато излагате чувствителната си кожа на слънце, вятър или среда с климатик, е препоръчително да ползвате кремове с лека консистенция, дори охлаждащи.

 

Раздразнената кожа е следствие от използването на неподходящи за нея козметични продукти. Като резултат се сдобивате със симптоми като чувствителност при допир, зачервяване и на места набръчкана кожа с тенденция към лющене, но отново без сърбеж. Добре е възможно най-скоро да обърнете внимание на дразненето и да го лекувате, защото в противен случай се излагате на риск от поява на алергии. За да намалите дразненето до минимум, е важно в рутината ви да присъства почистване на кожата с неутрални лосиони и топла, но не гореща вода и да използвате кремове, съдържащи правилните съставки според типа дразнене. Разбира се, самолечението и в този случай не е препоръчително, затова най-добре се доверете на дерматолог. Използването на слънцезащитна козметика, когато сте на открито, дори и за малко, също помага за намаляване на дискомфорта.

 

Когато става дума за алергия, почти сигурно е, че ще се борите с интензивен сърбеж. Също така, вероятно кожата ви ще е зачервена, загрубяла, без значение дали е суха или влажна. Сигурни признаци на алергичен (контактен) дерматит, следствие на различни козметични продукти или техни съставки, са силен сърбеж, зачервяване, екземи, лишеи, уртикарии или пигментации. Ако имате подобни реакции, непременно се консултирайте с дерматолог.

Доказването на алергия към определена съставка е възможно с помоща на т.нар. “пач тестове”, които се извършват в клиниките по дерматология и венерология. След като се установи агентът, единственият начин за лечение е пълното или временно избягване на съответните алергени в козметичните продукти. За съжаление, намаляването на чувствителността към определен алерген е невъзможно. Единственото решение остава избягването на контакт с веществата и продуктите, заподозряни за причинители на реакцията.

 

Ако имате съмнения, че кожата ви страда от някое от изброените състояния, е много важно да наблюдавате внимателно реакциите й, когато ползвате или сменяте козметиката си, за да можете да реагирате адекватно и да споделите реакциите с дерматолога си. Това е изключително важно за правилното лечение на проблема и подбора на точната козметика.