Безплатна доставка над 59 лв.

Вашата количка е празна

Продължи да пазаруваш

Какво представлява кокошият трън?

Какво представлява кокошият трън?

Всеки някога е имал мазоли, причинени от неудобни обувки. И макар да причисляват кокошия трън към групата на мазолите, той всъщност представлява вид брадавица, причинена от един от видовете човешки папилома вирус. Той най-често се появява по пръстите на ръцете и краката или върху повърхността на петите, а изключително рядко може да засегне и други части на тялото.

Как и защо се появява?

Човешката кожа е покрита с многослоен плосък епител – епидермис, чиято основна функция е защитата. Клетките от повърхностния слой на епидермиса образуват рогово вещество, наречено кератин. То предпазва тялото от навлизането на вредни вещества. Ако обувките ви причиняват продължителен дискомфорт, това може да доведе до вдлъбването на част от епидермиса навътре и вроговяване на този участък от кожата, а вирусът причинител кара тази кожа да расте. Натрупаният рогов слой започва да прилича на жълтеникав трън, забит в ходилото. Натискът върху него при стъпване е изключително болезнен, защото го забива още по навътре. Стъпалата са подложени на непрекъснат натиск от тежестта на тялото и триене в твърдата повърхност на обувките, затова те най-често са страдат от кокоши трън.

Как да го познаем?

Кокошият трън е вид брадавица, израстък. В повечето случаи е с големината на грахово зърно. На външен вид изглежда като мазолесто жълтеникаво образувание, а в центъра му има малко точковидно петно. По твърдост и цвят наподобява крака на кокошка, откъдето идва и името му.

Как да премахнем кокошия трън?

От изключително значение е ранното третиране на проблема, докато кокошият трън е сравнително малък. С течение на времето той може да се уголеми и дори да се разпространи в няколко „огнища”, което да затрудни и забави лечението.

 

Най-често прилаганият метод за разрушаване на кокошия трън е криотерапията с течен азот. Повърхността на кокошия трън се абразира, като целта е да се достигне до основата на трънчетата. Затова най-често са необходими няколко (3-4) процедури. Много пациенти се оплакват от повторната поява на същите места, поради недостатъчно дълбокото третиране и „изрязване” на целия участък.

 

Друг популярен метод за третиране са лепенките. Съществуват много видове, като повечето съдържат едни и същи активни вещества, но с ниска концентрация. Целта на лепенките е подобно на течния азот да изгорят до корен кокошия трън.

 

Разбира се, в интернет можете да откриете безброй „бабини рецепти” за лечение и премахване на кокошия трън, но голяма част от тях са или щастливо стечение на обстоятелствата, или с недоказано полезно действие. Може да срещнете съвети за компреси с олио, оцет, картофи, лук, но ви съветваме да оставите тези продукти в кухнята и да се доверите на съвременната медицинска козметика с клинично доказано действие.

 

Продуктът на Biotrade – Keratolin гел за мазоли е дерматологично решение за проблема кокоши трън. Специалният гел за премахване на мазоли, втвърдена кожа и кокоши трън премахва ефективно удебелената кожа, както и натрупаните мъртви рогови клетки след 7-10 дни употреба.