Съвети

Информация и съвети

4 факта за изпотяването

Лято. Сезонът на леките дрехи, големите жеги, а може би морски бряг и бански? Не, по-честият случай е градски транспорт и офис. Изпотяването е ключов фактор за лошо настроение, неприятни емоции и развален ден.

Какво е потта?

Това е ефективният начин тялото ни да се самоохлажда, т.е. вид естествена климатизация. Особено полезно е, докато сме физически активни, или е горещо – за да не прегреем.
В човешкото тяло има между 2-4 милиона потни жлези, най-гъсто разположени в подмишниците, дланите и стъпалата. Но дори и подмишниците съдържат едва 25-45 000 потни жлези, което е около 1% от общото им количество в нашето тяло.
Разбира се, най-проблемни са именно те, както и стъпалата,  заради дрехите и чорапите, от които потта не може да се изпари. Тъкмо затова там се създава най-голям дискомфорт.
 

Кога е обилното изпотяване е проблем?

Прекомерното изпотяване е състояние, при което подмишниците, дланите и стъпалата са мокри от пот, дори без физическо натоварване, жега или стрес. Свръхактивните потни жлези отделят много по-големи количесва пот. Например, ако средните стойности (мишници) са 14 мг/мин за мъжете и 9 мг/мин за жените, то свръх изпотяването е над 20 мг за мъжете и 10 мг при жените в минута. Тогава говорим за хиперхидроза.
 

Защо обикновените дезодоранти не действат?

Дезодорантите не могат да окажат влияние върху количеството произведена пот. Повечето от тях съдържат приятни аромати, за прикриване на неприятната миризма, но нямат силата да повлияят потоотделянето.
Антиперспирантите защо са по-ефективни?
Антиперспирантите съдържат алуминиеви соли. Те действат върху потните жлези, като частично и временно запушват каналчетата на потните жлези и ги блокират. По този начин се намалява количеството отделена пот. Благодарение на намаленото отделяне на пот има по-малко влага и значително по-малко миризма.
 

Как да разбера дали имам обилно изпотяване?

Възможно е да имате обилно изпотяване, ако припознаете себе си в някои от следните симптоми: в зоната на мишниците се появяват големи мокри петна (между 5 и 10 см диаметър) без да сте в активно движение или физическа дейност. Освен тази зона, често се потят дланите, пръстите, стъпалата и лицето ви. Чорапите ви често са мокри, дори без да сте тичали или били на фитнес. Обикновените дезодоранти не ви помагат и търсите по-сериозно действащи продукти.

Ние в Biotrade сме намерили решението за спокойно и комфортно лято дори при обилно изпотяване - Одорекс Део и Одорекс Фут. Нашите антиперспиранти с продължително действие (между 10 и 14 дни)  блокират изпотяването и неприятната миризма с първото напръскване. Уникалният механизъм на действие на Одорекс блокира само свръхактивните потни жлези, без да влияе  върху общата терморегулация на организма.

Трудно може да се измери точно, кога е обилно изпотяване, и кога можем да говорим за хиперхидроза. Също толкова трудно измерими са смущението и неудобството, както и отражението им върху качеството на живота и самочуствието. Благодарение на съвременните ни козметични продукти и професионализма на нашите дерматолози, вече нямате нужда да страдате и да се притеснявате, и можете да живеете в тялото си с удоволствие във всеки сезон!


Вашите въпроси и коментари