Съвети

Информация и съвети

Къпане на бебето - този сладък ритуал!

Бебешката кожа и как да се грижим за нея

Къпането заема важна част от хигиената на бебето и вашето съвместно ежедневие. Ако в началото това събитие е леко притеснително за родителите, то редовността на упражнението вкарва всичко в рамки и улеснява процеса. Къпането е важно не само от хигиенна гледна точка, то е и игра, и време, прекарано заедно, и контакт между детето и родителите, който укрепва усещането за връзка. Не на последно място това е мокро и емоционално преживяване за вас и за вашето мъниче.
Няколко неща, които е важно да знаете за къпането на бебето:

Кога да къпете бебето?

Най-често преди лягане, за да може топлата вана да му въздейства релаксиращо и успокояващо. Добре е да не е веднага след хранене, за да няма нежелани реакции.
 

Колко често?

Най-разпространено е мнението, че бебетата следва да се къпят всеки ден. Новородените не се цапат особено и е съвсем приемливо първите 2-3 месеца да ползвате ваната през ден или два. Разбира се, това не включва задължителното ежедневно частично миене, както и грижата за деликатните зони - те трябва да бъдат измивани старателно  при всяка смяна на пелена.
На много места можете да прочетете, че миенето със сапун не е подходящо за бебето. Имат се предвид сапуните за възрастни, които наистина могат да повлияят негативно на деликатната детска кожа, като предизвикат зачервяване или обрив след къпането. Целта на обикновения сапун е да премахне телесната миризма и мазнина, а бебетата нямат подобни нужди и проблеми. Продуктите, разработени специално за бебета са много по-толерантни към кожата, не съдържат оцветители, ароматизатори и други агресивни вещества. Сапунът Baby на Biotrade е създаден за бебета и измива нежно, без да изсушава. В състава му са включени пантенол и витамин Е, които имат овлажняващо, подхранващо и защитно действие.
 

Каква да е температурата на водата и въздуха?

Банята или стаята, в която къпете детето се препоръчва да е с температура на въздуха 22-24 градуса. Водата за къпане е добре да е около 36-37 градуса. Най-лесният начин за проверка е потапянето на лакътя – там кожата е по-чувствителна и ще усетите топлината на водата така, както и бебето ви.
 

Докато е във ваната

Важно е по време на къпането да не забравите да обърнете внимание на следните места по тялото на бебето: сгъвките около лактите и коленете, зоната на пелените, местата зад ушите, сгъвките под брадичката и около вратлето, а също и между пръстите на ръцете и краката.
Не ползвайте шампоани, гелове и пяна за възрастни, когато къпете вашето бебе, защото те съдържат една  дразнеща кожата съставка позната като натрий лаурил/лаурет сулфат. Избягвайте продукти с консерванти, парабени, оцветители, агресивни миещи вещества и силни аромати.
Важно е да изберете продукт, който да не изсушава деликатната кожа на скалпа, и да не предизвиква дразнене или алергия. Шампоанът на Biotrade Baby е с дерматологична формула за нежно измиване на деликатната бебешка и детска кожа и коса и изцяло натурални съставки. Шампоанът не съдържа сулфати, парабени и алергени, така че е подходящ за честа употреба.
Добре е да знаете, че косата на бебето не е нужно да се мие всеки ден.

Важни съвети за чувствителната бебешка кожа

Епидермисът на новородените е много по-тънък от този на възрастните, и кожата е с по-тънък липиден слой. Това означава, че кожата на бебето е по-чувствителна от вашата, много по-пропусклива, и по-бързо се изсушава. Необходима е допълнителна грижа за кожата на мъничето, за да я предпазите от изсушаване и раздразнения.
Особено след къпане е добре да хидратирате грижливо тялото на бебето с лек хидратантен крем или мляко за тяло. Baby Body Milk на Biotrade е създадено да подхранва и хидратира деликатната детска кожа. Използвайки го редовно, можете да сте сигурни, че осигурявате на бебето си продължителна хидратация и подпомагате естествените защитни функции на кожата му, предпазвайки я от агресивното влияние на околната среда.

Млякото за тяло е подходящо и за масаж на бебето след баня. Така не само се грижите за овлажняването и подхранването на кожата му, но и му доставяте удоволствие с нежните милувки и допира на грижовните ви ръце.


Вашите въпроси и коментари