Съвети

Информация и съвети

ПО-БЕЛИ ПРЕЗ ЛЯТОТО, ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?

Колкото по-бяла е кожата, толкова по-благородно е потеклото. Колкото по-силен загара, толкова по-привлекателно тялото. През различните времена критериите за това кой е най-красивият тен на кожата се менят, но това, което остава постоянно е желанието на жените да имат равномерен цвят на кожата. Независимо дали мечтае да е с млечно бяло лице или със загорял гол гръб, всяка жена иска по кожата й да няма по-тъмни или по-светли петна. Пигментните неравномерности са нещо, срещу което съществуват безброй продукти, а за по-тежките състояния на хиперпигментация има и специализирани козметични процедури.
Преди да пристъпите към каквито и да било мерки за заличаване на пигментните петна по кожата, трябва да знаете някои основни правила за дълготрайно и ефективно избелване.

Как се получават петната?

Противно на общоприетото схващане, че петната по кожата са естествен процес при стареенето и са неизбежни, истината е, че основен виновник за хиперпигментацията е слънцето. Да, с годините кожата става по-суха, губи еластичност и мекота. Но т.нар “старчески петна” са резултат от често и продължително стоене на слънце без нужната защита. Петната след възпаления и акне, луничките и мелазмата – всички тези нарушения на равномерния цвят на кожата се влияят много лошо от ултравиолетовите лъчи, които са причина за 90% от видимите промени по кожата. Дерматолозите са категорични, че слънцезащитата е първият и най-основен фактор за здрава и равномерно оцветена кожа, но за съжаление едва 1 от 17 жени използват слънцезащитен крем ежедневно.

Какво се случва с кожата под слънчевите лъчи?

Слънцето ни прави щастливи, няма две мнения по въпроса. Но кожата ни със сигурност страда и старее оставена незащитена под UVA и UVB лъчението. Защо? Под действието на слънчевите лъчи се получава вроговяване и удебеляване на най-горния, епидермален слой. В същото време под него, дермата изтънява, а именно там е разположен така важният за еластичността, влажността и здравината на кожата колаген. Когато влакната на колагена се накъсат и изтънеят, намалява и обема на хиалуроновата киселина. Паралелно с всичко това стават и изменения в ДНК на клетките, кожата става по-груба, губи еластичност, появяват се бръчки и разширени капиляри.
Слънцето е и основният стимулатор на синтеза на меланин, пигментът, който оцветява кожата. Свръхпроизводството на меланин води след себе си и появата на познатите на всички пигментни петна, които веднъж появили се по кожата, рядко изчезват от само себе си.

Какво трябва да се случи, за да се върне здравият и равномерен цвят на кожата?

Ако гореописаните изменения са налице, трябва да се работи в няколко посоки – излющване на най-горния втвърден епидермален слой, където са концентрирани и пигментните петна. Хидратиране на кожата за изглаждане на бръчките, стимулиране на намаленото производство на колаген и потискане на меланогенезата за предотвратяване на появата на нови пигментни петна.
Но преди да се случи всичко това, трябва да се започне с неизбежната, ежедневна и прецизна слънцезащита. Независимо дали прекарвате почти целия ден на закрито и дали времето е облачно, слънцезащитен фактор 25+ през зимата и 50+ през лятото са задължителни. Едва след като сте защитили кожата си от вредните лъчи и сте се подсигурили срещу появата на нова пигментация, може да започнете са работите за заличаване на вече съществуващите петна.

Избелващи процедури

Химичен пилинг

Това е една от най-разпространените и отдавна използвани техники за изравняване на цвета на кожата. Прави се от специалист дерматолог или козметик. При пилинга има механично излющване на най-горния слой на кожата с помощта на различни химични агенти, най-често алфа-хидрокси киселини. Освен че отстранява вроговената кожа, химичният пилинг действа и стимулиращо на колагена. В зависимост от степента на проблемност на кожата, пилингът може да бъде съвсем лек и повърхностен (с алфа или бета хидрокси киселини в ниска концентрация) или по-дълбок, при който ефектът е по-видим.

Ако специалистът, към който се обърнете, е достатъчно добър, той би трябвало да ви даде реална оценка на въздействието, което процедурите биха имали във вашия случай. Химичният пилинг може да подобри и подмлади общият вид на кожата, да отстрани съсипания от слънцето епидермис и да изравни повечето тъмни петна. С химичен пилинг също така може да изгладите по-леките бръчки, ако го правите сравнително редовно, т.е през няколко месеца. Не трябва да се надявате обаче, че ще ви помогне, ако имате видими капиляри по лицето, дълбоки белези или разширени пори.
Какви са недостатъците? По-леките пилинги обикновено се понасят по-леко от кожата, с временно зачервяване, подпухване или белене на старата кожа, под която се появява нов, по-здрав, еластичен и равен цвят кожа.
Дълбоките химични пилинги могат да имат сериозни странични ефекти като възпаления, перманентна промяна на цвета на кожата или белези.

Ако живеете в България, бихме ви препоръчали да прибегнете към избелващи процедури след края на летния сезон. Тогава резултатът от тях ще е най-видим и ще можете по-ефективно да защитите кожата си от слънцето, защото всеки пилинг автоматично означава и още по-фоточувствителна кожа. Излагането на слънце след пилинг е абсолютно противопоказно. Ако все пак по една или друга причина решите, че искате да избелите лицето си по време на активния летен сезон, когато слънцето е най-силно, трябва да сте сигурни, че ще може да гарантирате на кожата си пълна защита – със слънцезащитен продукт, шапка, очила и минимално директно излагане на слънце.

Лазерни процедури

Както и в много други области на медицината, така и в дерматологията, лазерите заеха важна роля в решаването на редица здравословни или козметични проблеми. В последните години естетичната дерматология използва силата на насочената светлина, за да се справи със сериозни дефекти по кожата като белези от акне и шарка, бръчки, доброкачествени образувания (например бенки) или други белези от рани, операции и т.н. Лазерното третиране на пигментни петна е популярно наравно с химичния пилинг, но освен по-високата цена на процедурите, има и още няколко фактора, които трябва да се имат предвид преди предприемането на такъв вид избелване на кожата.
В зависимост от вида на лазера и състоянието на кожата, дерматологът извършващ процедурата може да ви предложи или локално третиране на конкретния дефект, при който се работи с лазера само върху определеното място, или цялостен лазерен пилинг, с който се премахва слой по слой, така че да се получи общо подобрение на релефа, текстурата и цвета на кожата. Една такава лазерна процедура обаче изисква подготовка и възстановителен период, който обикновено е от една до няколко седмици в зависимост от дълбочината на обработване на кожата. И най-важното – третираното с лазер лице не трябва да се излага на слънце поне 2-3 месеца. От тук и общата препоръка на дерматолозите, че лазерни процедури трябва да се правят след края на летния сезон или за България това са месеците от октомври до март.
Трябва да отбележим обаче, че има части от света, където слънцето грее целогодишно и въпреки това огромен процент от жените там се подлагат на лазерна депигментация. Как го правят ли? С изключително стриктна и систематична слънцезащита във всякаква форма – крем, шапка, избягване на стоене на открито повече от няколко минути. За нашите географски ширини това може би ви се струва невъзможно и вероятно сте прави. Но в горещите азиатски страни, където температурите така или иначе са непосилни за стоене навън, тези, които могат да си позволят подобни естетични процедури, обикновено прекарват деня си от вкъщи, в колата, в офиса, в мола и обратно вкъщи. Важно е да прецените доколко ще ви е възможно да спазвате строг слънцезащитен режим, когато решите да започнете лазерно лечение на пигментните петна по лицето си.

Избелващи продукти

Депигментиращ крем за лице за ежедневна употреба си остава все още най-достъпният и лесен начин да освежите вида на кожата си и да постигнете по-равномерен цвят на лицето си. Козметичните компании инвестират значителни ресурси в обогатяването на продуктите с нови активни агенти, които водят до впечатляващо добри резултати.
Серията Мелабел на Biotrade е разбработена на базата на няколко вида активни съставки, които в комбинация работят на всеки фронт. Гликоловата и млечната киселина действат излющващо и отстраняват повърхностния слой мъртви клетки, където са концентрирани и по-голяма част от пигментните петна. Коджиковата киселина блокира свръхпроизводството на меланин и спомага за равномерното разпределяне на пигмента в повърхностните слоеве клетки. Фитиновата киселина спира синтеза на меланин, а Витамин C блокира трансфера му към епидермалните клетки. И тъй като слънцезащитата е първото и задължително ниво за ефикасно избелване, Melabel Sun Cream SPF 50+  съдържа комбинацията от химични и физични фотоблокери, които осигуряват максимална защита от ултравиолетовите лъчи. 
Мелабел избелващ дневен крем с SPF 50+ може да се използва както самостоятелно за ежедневна защита на кожата и превенция срещу пигментни петна, така и като защитен продукт след други избелващи процедури като химичен пилинг или лазер. Подходящ е за всеки тип хиперпигментирала кожа и при всички видове петна – лунички, старчески петна, следи от акне или нараняване, петна от бременност или хормонална терапия и разбира се при пигментация в резултат на дълго излагане на слънце.


Вашите въпроси и коментари