Съвети

Информация и съвети

ПО-МАЛКО ПЕТНА, ПОВЕЧЕ ЗАЩИТА ЗА КОЖАТА

С годините по кожата се появяват по-тъмни петна, а в косата бели нишки. Виновникът за тези противоположни процеси е един – меланинът. Пигментът, който отговаря за цвета на кожата, косата и ирисите и се произвежда от клетки наречени маланоцити. С напредването на възрастта производството и разпределението на меланин става по-неравномерно и това е причината за появата на т.нар “старчески петна” по лицето, деколтето, раменете и ръцетe. Засегнатият участък от кожата, където се е получило свръхпроизводство на меланин, променя цвета си и в зависимост от естествения тен може да стане кафяв или жълтеникав. Слънцето има пряко влияние върху прозиводството на меланин, затова тези петна през лятото са по-видими и с по-наситен цвят, а през зимата изсветляват или дори изчезват.

Приятели и врагове на меланина

Коя е по-неприятната страна на неравномерното производство на меланин с възрастта – дали побеляването на косата или петната по кожата? Разбира се, всички щяха да са по-щастливи, ако нито едно от двете не бе част от стареенето на организма, но белите коси могат да се скрият буквално за минути и ефектът от боядисването трае поне няколко седмици. За изсветляването на кожата и връщането на равномерния тен са необходими много повече усилия и време, а разликата преди и след избелваща грижа за кожата никога не може да бъде толкова категорична. И все пак съвременните козметични продукти разполагат с богат арсенал от активни съставки, които дават отлични резултати в неравната битка с хиперпигментацията.

За всичко е виновно слънцето

Производството на меланин зависи от много и различни фактори, включително генетична предразположеност, хормонални промени в организма, приемането на медикаменти, определни съставки в козметичните продукти и др. Но един от най-преките отговорници за неравномерната пигментация на кожата е слънцето, което стимулира синтезирането на меланин. Колкото повече и по-продължително през годините сме били подложени на ултравиолетовите лъчи, толкова по-голяма е вероятността по откритите участъци на тялото ни да се появят пигментни петна. Затова и първата стъпка към предпазване на кожата от стареене е използването на слънцезащитни продукти – от най-ранна детска възраст, цял живот, през цялата година. Колкото и ефикасни избелващи продукти и процедури да използваме, ако след това не пазим кожата си от слънцето, резултатът от тях ще е краткотраен и почти неразличим. Да не говорим за изгубеното време и средства.
Хормоналните промени в организма са друг основен причинител на свръхпроизводство на меланин, затова и бременността и приемът на противозачатъчни продукти са пряко свързани с неравномерна пигментация по кожата. Оцветените участъци по кожата постепенно могат да изчезнат след раждането, но могат да останат и за цял живот. И макар да е трудно да повлияем на тези процеси, единствената положителна намеса и тук остава предпазването от ултравиолетовите лъчи, което през бременността трябва да е още по-стриктно, независимо от сезона.
Медикаментозното лечение на акнеична кожа, както и приемът на антибиотици и ретиноиди също изискват специално внимание при излагането на слънце и използването на висок фактор слънцезащитни продукти.

Химия и физика на слънцезащитата

Слънцезащитните продукти действат на два основни принципа – химичните протектори съдържат активни съставки, които действат като филтри и намаляват проникването на ултравиолетовата радиация в кожата. Тези съставки обикновено са безцветни и образуват тънък филм върху кожата, който съдържа UVB и UVA поглъщащи химикали.
Другият вид защита се осъществява от съставки, които титаниев диоксид и цинков оксид, които физически блокират проникването на ултравиолетовото лъчение. Този вид протектори, наричани още сънблокери, също осигуряват широка защита от UVA и UVB лъчите, но недостатъкът при тях е, че са видими, трудно се измиват и седят като по-дебел пласт по кожата. Сънблокерите се препоръчват за хора, които имат свръхчувствителност към слънчевата радиация.

Добрата и лошата новина

Не го казваме, за да ви плашим, но истината е, че един ден под силното слънце без защитен фактор може да заличи месеци наред избелваща грижа за кожата. Просто няма две мнения по въпроса – третирането на тъмните петна по кожата и слънцезащитата винаги трябва да вървят заедно. Хубавото е, че вече не са ви необходими два различни продукта, за да го правите ежедневно и ефикасно.
Избелващ дневен крем за лице Melabel whitening day cream SPF 50+ работи паралелно и на двата фронта с оптимална комбинация от активни съставки. Основният ефект за по-равен цвят на лицето се постига чрез ефективното действие на фитиновата киселина в съчетание с фотозащитни филтри и масло от ший, които едновременно изсветляват, предпазват и хидратират кожата. Фитиновата киселина е най-новият и модерен избелващ  агент, който се характеризира с висока  ефективност и изключително добра поносимост от всеки тип кожа. Тя блокира включването на желязо и мед при синтеза на меланина и по такъв начин води до постепенно изсветляване на кожата. Към изключителните функции на тази съставка тряба да добавим още засилването на синтеза на колаген, подобряването на хидратацията, нормализирането на себумната секреция и повишаването на еластичността на кожата. И не на последно място фитиновата киселина има мощен актиоксидантен и противораков ефект, намалявайки диференциацията и растежа на туморните клетки, а в някои случаи дори може да провокира реверсията на ракови клетки към нормален фенотип. Ето защо Melabel whitening day cream SPF 50+ е особено подходящ и като фотопротектор при пациенти с начални актинични кератози и фотостарееща кожа, склонна към предракови образувания.
Препоръчваме го когато кожата е склонна към мелазма, хлоазма и акне, тъй като антиоксидантният ефект на фитиновата киселина редуцира възпалителните процеси, които в много случаи са причина за хиперпигментацията.
Иновативната формула на Melabel whitening day cream SPF 50+ включва комбинация от химични и физични фотоблокери, които осигуряват максимална защита от ултравиолетовите лъчи. Octyl Slucilate, Octyl Metohoxycinnamate и Butyl Metoxydibenzolmethane са три от най-утвърдените съвременни широкоспектърни химични филтри, а механичната защита е от два минерални екрана - титаниев диоксид и циков оксид.

Къде, кога, как

Melabel whitening day cream SPF 50+ се нанася по лицето и деколтето с леки масажни движения сутрин, половин час преди да излезете на слънчева светлина. Избелващият крем е с нежна текстура, която се абсорбира бързо , не лепне и не лъщи. Оставя приятен деликатен аромат. Като всички останали продукти на Biotrade, Мелабел избелващ дневен крем е хипоалергенен и некомедоноген.


Вашите въпроси и коментари