Митове и факти за дезодорантите и алуминиевите соли | biotrade

Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Най-продавани
Овлажняващ и хидратиращ крем за крака с уреа

Keratolin Foot 10% Urea хидратиращ крем за крака 50 мл

8.80 лв.

Pure Skin сапун 100 г

(2 клиентски отзива)
10.90 лв.
Най-продавани

Acne Out сапун за мазна и акнеична кожа 100 г

(6 клиентски отзива)
10.60 лв.

Calmax успокояващ гел след ухапвания 30 мл

(1 клиентски отзив)
6.50 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш

Факти и митове за антиперспирантите и съдържащите се в тях алуминиеви соли

Факти и митове за антиперспирантите и съдържащите се в тях алуминиеви соли

Алуминиевите соли са едни от най-ефективните съставки на продуктите против изпотяване – антиперспирантите. Много често в магазина или аптеката е трудно да направим разлика между тях и дезодорантите. Докато дезодорантът има задачата да замаскира неприятната миризма от потта, антиперспирантите контролират самия процес на потене.

Как става това?

За да има ефект средството против изпотяване, в състава му влизат алуминиеви соли, т.нар. алуминиев хлорохидрат. Те имат важна функция – да намалят отделянето на пот от потните жлези като формират малки „тапи” на свръхактивните пори. „Тапите” са на повърхността и се отстраняват постепенно чрез триенето на кожата и регенерацията й. Продуктите с алуминиеви соли действат също и като бариера за бактериите, с което спомагат за премахването на миризмата.

Опасни ли са за терморегулацията?

Терморегулацията на тялото не се нарушава от спрейовете против изпотяване, защото потните жлези в зоната под мишниците са едва 1% от всички потни жлези по цялото тялото. Ефективните продукти блокират само свръхактивните жлези и по този начин не влияят на общата температурна регулация на организма.

Как попада в организма алуминият?

Всекидневно повечето хора приемат с храната и водата между 30-50 мг алуминий дневно. Той минава през организма и се извежда от него по естествен път. С нанасяне на съдържащи соли продукти под мишниците, организмът усвоява едва 0,012% от 1 мг от алуминиевите соли. Стремежът да се избегне употребата на третия по разпространение химичен елемент в света като се избегнат средствата против изпотяване, не пречи на организма да продължава да приема алуминий чрез храната, водата и въздуха, при това в много по-сериозни количества.

Има ли връзка между солите на алуминия и Алцхаймер?

През 60-те години в САЩ започва голямото търсене на виновник за болестта на Алцхаймер. Над 5 млн души в напреднала възраст са били засегнати от заболяването, затова е трябвало бързо да се намери „отговорен”. Тогава американски учени решават, че средствата против изпотяване влияят на мозъка, отлагайки алуминий в сивото вещество. Това твърдение битува доста години в Щатите, докато не е развенчано с научни доказателства. Според официално изявление на Организацията за борба с Алцхаймер в САЩ няма никакво доказано взаимодействие между алуминиевите соли в средствата против изпотяване и заболяването, а статиите, всяващи паника, почиват на стара и развенчана легенда.

Вярно ли е, че алуминиевите соли причиняват рак?

Параноята, че дезодорантите и антиперспирантите причиняват рак също не е от вчера в жълтите публикации в пресата и онлайн. Тя стартира с един верижен мейл преди десетина години, който разпространява недоказани твърдения, че съставките от средствата против изпотяване се отлагат в лимфните възли, разположени в подмишниците и причиняват рак. Разбира се, в електронните писма няма приложени научни доказателства за тези твърдения, но шумът и паниката завладяват милиони хора. В действителност, въпреки упоритата работа, лабораторните тестове и публикуваните научни трудове от Американската и Европейската агенции за борба с раковите заболявания няма намерена пряка зависимост между двете. Председателят на онкологичното отделение на Майо Клиник отговаря на поредния уплашен въпрос за влиянието на алуминиевите соли върху рака така: „Всички се вълнуват от дезодорантите и състава им, но никой не спира цигарите”.

Според редица престижни издания и институции, като Американската здравна организация, Американската организация за борба с ракови заболявания, Научния комитет за безопасност на козметичните продукти на Европейския съюз, не съществува връзка между раковите заболявания и съдържанието на алуминиеви соли в дезодорантите.

 

Стремежът към по-чист живот е завладял голяма част от модерните градски хора, но е изключително важно да се прави ясна разлика между знанието с научно-доказани факти и параноята, фалшивите новини и крайните съждения, базирани на лични мнения във форуми и сайтове със съмнително съдържание.

Една от основните задачи в biotrade е редовно да се информираме за най-новите изследвания, научни статии и световни регулации по отношение на безопасността на дерматологичната козметика. Всички съставки в козметичните продукти на марката строго се проверяват за безопасност и се анализират преди да бъдат разрешение за употреба на европейско ниво и по европейски стандарти. Затова можете да сте спокойни, че ако спазвате указанията за правилна употреба на продукта (нанасяне върху суха, нераздразнена и здрава кожа) ще получите само търсения ефект – намаляването на количество пот и премахване на неприятната миризма под мишниците.