Азелаинова киселина / Azelaic acid - biotrade.bg

Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Най-продавани
Овлажняващ и хидратиращ крем за крака с уреа

Keratolin Foot 10% Urea хидратиращ крем за крака 50 мл

8.80 лв.

Pure Skin сапун 100 г

(2 клиентски отзива)
10.90 лв.
Най-продавани

Acne Out сапун за мазна и акнеична кожа 100 г

(6 клиентски отзива)
10.60 лв.

Calmax успокояващ гел след ухапвания 30 мл

(1 клиентски отзив)
6.50 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш

Азелаинова киселина

Азелаинова киселина

Азелаиновата киселина е една от супер-съставките в козметиката, които имат мултифункционално действие върху кожата:

 

Тя е дикарбоксидна киселина, която се извлича от някои житни култури, като ръж, ечемик и пшеница, но в козметиката се използва синтетично синтезирана поради по-добрите й качества. Азелаиновата киселина не е нито AHA, нито BHA киселина, но има сходно действие с тях, а комбинирането им в обща козметична формула засилва и изтъква нейните магически качества.

 

Ето някои от тях:

 

1. Антибактериален ефект – азелаиновата киселина има доказано антибактериално действие върху различни бактерии, но най-важното е, че унищожава основния причинител на акне – Propionibacterium acnes, което я прави изключително подходяща за кожа, склонна към акне, възпаления и единични пъпки.

 

2. Подпомага и нормализира процеса на кератинизация на клетките в кожата, като по този начин предпазва порите от запушване и образуването на комедони. А те, както се случва нерядко, после могат бързо да се превърнат във възпалени пъпки.

 

3. Противовъзпалително действие – благодарение на успокояващите й качества, азелаиновата киселина е особено подходяща за кожа с розацея и акне. Тя намалява зачервяването, предизвикано от възпалението и подобрява текстурата и вида на кожата.

 

4. Последното суперкачество на азелаиновата киселина е нейното изсветляващо и изравняващо тена действие. Тя е доказано ефективна за избелване на пост-възпалителни хиперпигментации – каквито например са белезите след пъпки по кожата, както и при мелазма тъмни петна вследствие на хормонални промени, като бременност или менопауза.

 

Доказано е, че изсветляващото действие на тази киселина е напълно сравнимо с действието на 4% хидрохинон –съставка, която е стандарт в САЩ за изсветялване на кожата, но е забранена за употреба в  козметични продукти в Европейския съюз.

 

С няколко думи, ефектът, който можете да очаквате, прилагайки продукти с азелаинова киселина, е:

  • премахване на пъпките и възпаленията
  • намаляване на зачервяванията
  • свиване на разширените пори
  • изсветляване на тъмни петна
  • общо изравняване и озаряване на тена
  • леко ексфолиране на повърхностния слой клетки

 

Добрата новина е, че азелаиновата киселина може да бъде използвана без ограничения и без странични ефекти. Тя не предизвиква фоточувствителност, но ако вече имате пигментни петна или акне, слънцезащитата е задължителна. В концентрация над 20% азелаиновата киселина е лекарствено средство и се използва под лекарски контрол за лечение на акне.

 

В изключително редки случаи азелаиновата киселина може да предизвика алергична реакция, а при по-чувствителни кожи и в по-висока концентрация може да предизвика леко зачервяване и сухота. 

 

В заключение, азелаиновата киселина е ключова съставка, особено важна за кожа с акне, розацея и хиперпигментации. Тя може да бъде използвана ежедневно и нейното благотворно влияние допринася за здрав и младежки вид на кожата.