Хиалуронова киселина / Hyaluronic acid Стр. 1 от 0

-30% с промо код BLACK30

Най-продавани
Овлажняващ и хидратиращ крем за крака с уреа

Keratolin Foot 10% Urea хидратиращ крем за крака 50 мл

8.80 лв.

Pure Skin сапун 100 г

(2 клиентски отзива)
10.90 лв.
Най-продавани

Acne Out сапун за мазна и акнеична кожа 100 г

(6 клиентски отзива)
10.60 лв.

Calmax успокояващ гел след ухапвания 30 мл

(1 клиентски отзив)
6.50 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш

Хиалуронова киселина / Hyaluronic acid

Хиалуронова киселина / Hyaluronic acid

Ако трябва да изберем само една съставка в грижата за кожата, която наистина заслужава нашето внимание, тя със сигурност би била хиалуроновата киселина. От beauty гурута до дерматолози, всички са убедени в нейните магически свойства и я използват на ежедневна база. При това – с основателна причина.

Какво всъщност представлява тази киселина и защо се вдига толкова шум около нея? Знаете ли как да извлечете най-доброто от нея? 

В тази статия събрахме най-важните й предимства и ползи, както и няколко съвета как да я въведете в козметичната си рутина, за да постигнете оптимални резултати, при това без да припарвате до естетическата хирургия.

Като за начало: какво е хиалуронова киселина?

По дефиниция тя е полизахарид от типа гликозаминогликан, важна съставна част от организма на бозайниците, която изгражда междуклетъчното им вещество. Можете да я намерите в почти всички важни системи и органи на тялото, като клапите на сърцето, в очите и хрущялите.

Интересно е да споменем, че половината от полагащото се на едно тяло количество хиалуронова киселина се намира в кожата и по-специално в дълбокия й слой – дермата.

Това е и причината да се слави като едно от най-модерните средства в областта на козметиката и естетичната медицина, но е позната и с широкото си приложение в медицината, например при лекуването на артрит и болки в ставите.

Удивително е колко разпространена е хиалуроновата киселина в организма ни – присъства в сърдечните клапи, аортата, скелетната тъкан, простатата, пъпната връв, синовиалната течност и стъкловидното тяло в окото.

В зависимост от областта, в която се намира, тя изпълнява различни функции:

  • В ставите помага да се избегне болезненото триене.
  • В хрущяла действа като възстановяващ агент.
  • В кожата задържа влагата в дълбочина и така действа овлажняващо и я поддържа млада.

Една съставка – хиляди ползи

Добре хидратираната кожа е по-стегната, по-плътна и по-озарена. От друга страна, дехидратираната кожа изглежда уморена, отпусната и без блясък. Хиалуроновата киселина действа като гъба, способна да задържа големи количества вода в дермата, като по този начин ѝ придава обем, намалява бръчките и фините линии и съживява горния ѝ слой отвътре. 

Едновременно с това, хиалуронът осигурява здрав вид на кожата, като поддържа правилната й структура. На химическо ниво молекулата му изпълнява няколко основни функции в нашето тяло:

Възстановява нормалните нива на хидратация

Вярвате или не, хиалуроновата киселина има уникалната способност да абсорбира хиляди пъти теглото си във вода. За да сме по-красноречиви – 1 грам киселина може да усвои до 6 литра течност.

Тази функция я превръща в отличен съюзник в мисията хидратация, като същевременно придава мек и плътен вид на кожата. Благодарение на способността й да привлича и задържа молекулите на водата, тя се превръща в ключов компонент за правилното функциониране не само на кожата, но и на много от тъканите в организма.

Предотвратява и намалява появата на фини линии и бръчки и насърчава производството на колаген и еластин

Истинската слава на хиалуроновата киселина обаче е плод на изключителните ѝ antiage (или противостареещи) качества, което от своя страна води до масовото ѝ прилагане като активна съставка в множество козметични продукти и естетични процедури. С напредването на възрастта синтезирането на колаген намалява, а заедно с него се редуцира и естественото производство на хиалурон. 

Това води до дехидратация, кожата губи своята плътност и еластичност, а най-външният ѝ слой изтънява. Локалното приложение на киселината възстановява водния баланс на кожата, както и увеличава способността ѝ да се регенерира и подмладява.

Като компонент на синовиалната течност тя защитава и смазва ставите

Специфичните свойства на хиалуроновата киселина имат ползотворен ефект за лечението на различни патологии. При случаите на остеоартрит, например, често се извършват инфилтрации с киселината с двойна цел – от една стана – да се намали болката, а от друга – да се постигне регенерация на хрущяла.

Хиалуронът често се използва и за заместване на синовиалната течност, която се губи при артроскопия. По същия начин, в спорта се прилага за по-бързо възстановяване от наранявания на ставите на глезена, коляното и т.н.

Хиалуроновата киселина в козметиката

Козметичните продукти, в чийто състав ще я откриете най-често, са предимно овлажнители, околоочни кремове и маски, както и в състава и на някои слънцезащитни продукти, където изпълнява хидратиращата си роля.

Аптеките са претрупани с безкрайно количество продукти, съдържащи хиалуронова киселина и ще бъдете изправени пред огромен избор между плътност, форми и формули. 

За да изберете най-подходящият за вас продукт, има едно просто правило и то се крие в дълбочината на проникване в кожата, която зависи от молекулното тегло на киселината – свръхниско и високо и всички степени помежду им.