Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Хиалуронова киселина / Hyaluronic acid

Хиалуронова киселина / Hyaluronic acid

Ако трябва да изберем само една съставка в грижата за кожата, която наистина заслужава нашето внимание, тя със сигурност би била хиалуроновата киселина. От beauty гурута до дерматолози, всички са убедени в нейните магически свойства и я използват на ежедневна база. При това – с основателна причина.

 

Какво всъщност представлява хиалуроновата киселина и защо се вдига толкова шум около нея? Знаете ли как да извлечете най-доброто от нея? 

 

В тази статия събрахме най-важните й предимства и ползи, както и няколко съвета как да въведете хиалуроновата киселина в козметичната си рутина, за да постигнете оптимални резултати, при това без да припарвате до естетическата хирургия.

 

Като за начало: какво е хиалуронова киселина?

 

По дефиниция тя е полизахарид от типа гликозаминогликан, важна съставна част от организма на бозайниците, която изгражда междуклетъчното им вещество. Можете да я намерите в почти всички важни системи и органи на тялото, като клапите на сърцето, в очите и хрущялите.

 

Интересно е да споменем, че половината от полагащото се на едно тяло количество хиалуронова киселина се намира в кожата и по-специално в дълбокия й слой – дермата.

 

Това е и причината да се слави като едно от най-модерните средства в областта на козметиката и естетичната медицина, но е позната и с широкото си приложение в медицината, например при лекуването на артрит и болки в ставите.

 

Удивително е колко разпространена е хиалуроновата киселина в организма ни – присъства в сърдечните клапи, аортата, скелетната тъкан, простатата, пъпната връв, синовиалната течност и стъкловидното тяло в окото.

 

В зависимост от областта, в която се намира, тя изпълнява различни функции:

  • В ставите помага да се избегне болезненото триене.
  • В хрущяла действа като възстановяващ агент.
  • В кожата задържа влагата в дълбочина и така действа овлажняващо и я поддържа млада.

Една съставка – хиляди ползи

Добре хидратираната кожа е по-стегната, по-плътна и по-озарена. От друга страна, дехидратираната кожа изглежда уморена, отпусната и без блясък. Хиалуроновата киселина действа като гъба, способна да задържа големи количества вода в дермата, като по този начин ѝ придава обем, намалява бръчките и фините линии и съживява горния ѝ слой отвътре.

 

Едновременно с това, хиалуронът осигурява здрав вид на кожата, като поддържа правилната й структура. На химическо ниво молекулата му изпълнява няколко основни функции в нашето тяло:

 

Хиалуроновата киселина възстановява нормалните нива на хидратация

 

Вярвате или не, хиалуроновата киселина има уникалната способност да абсорбира хиляди пъти теглото си във вода. За да сме по-красноречиви – 1 грам киселина може да усвои до 6 литра течност.

 

Тази функция я превръща в отличен съюзник в мисията хидратация, като същевременно придава мек и плътен вид на кожата. Благодарение на способността й да привлича и задържа молекулите на водата, тя се превръща в ключов компонент за правилното функциониране не само на кожата, но и на много от тъканите в организма.

 

Предотвратява и намалява появата на фини линии и бръчки и насърчава производството на колаген и еластин

 

Истинската слава на хиалуроновата киселина обаче е плод на изключителните ѝ anti-age (или противостареещи) качества, което от своя страна води до масовото ѝ прилагане като активна съставка в множество козметични продукти и естетични процедури. С напредването на възрастта синтезирането на колаген намалява, а заедно с него се редуцира и естественото производство на хиалурон

 

Това води до дехидратация, кожата губи своята плътност и еластичност, а най-външният ѝ слой изтънява. Локалното приложение на киселината възстановява водния баланс на кожата, както и увеличава способността ѝ да се регенерира и подмладява.

 

Като компонент на синовиалната течност хиалуроновата киселина защитава и смазва ставите

 

Специфичните свойства на хиалуроновата киселина имат ползотворен ефект за лечението на различни патологии. При случаите на остеоартрит, например, често се извършват инфилтрации с киселината с двойна цел – от една страна – да се намали болката, а от друга – да се постигне регенерация на хрущяла.

 

Хиалуронът често се използва и за заместване на синовиалната течност, която се губи при артроскопия. По същия начин, в спорта се прилага за по-бързо възстановяване от наранявания на ставите на глезена, коляното и т.н.

 

Хиалуроновата киселина в козметиката

 

Козметичните продукти, в чийто състав ще я откриете най-често, са предимно овлажнители, околоочни кремове и маски, както и в състава и на някои слънцезащитни продукти, където

 

Аптеките са претрупани с безкрайно количество продукти, съдържащи хиалуронова киселина и ще бъдете изправени пред огромен избор между плътност, форми и формули

 

За да изберете най-подходящият за вас продукт, има едно просто правило и то се крие в дълбочината на проникване в кожата, която зависи от молекулното тегло на киселината – свръхниско и високо и всички степени помежду им.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(13 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш