Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Пептиди / Peptides

Пептиди / Peptides

През последните години пептидите се превърнаха в истинска революция в козметичните средства срещу стареене. Те имат отлични свойства против бръчки, укрепват бариерата на кожата и допринасят за по-младежкия ѝ вид. Подобно на други активни вещества пептидите са естествена част от човешкото тяло и имат различни полезни за кожата нифункции.

Също като протеините, тези молекули се образуват при свързването на различни аминокиселини. Използването им в козметиката има безкрайни ползи. Те свързват дермата и епидермиса и засилват процеса на регенерация на тъканите. Това ги прави една от любимите съставки за естествено намаляване на признаците на стареене, наред с много други приложения. Искате ли да откриете всички предимства на тази толкова модерна съставка? По какъв начин може да допринесе за перфектна кожа и коса? Продължете да четете следващите редове и ще разберете отговорите на тези въпроси!

Какво представляват пептидите?

Молекулите с регенеративни свойства, които възникват от обединяването на различни аминокиселини, се наричат пептиди. Казано на по-прост език, това са протеинови фрагменти, които се борят срещу стареенето. Тези молекули се намират естествено в нашето тяло и имат антибиотични и хормонални функции. Освен това действат като невротрансмитери и предупреждават организма, че е необходимо да произвежда определени лечебни вещества, когато има рани. Също така минимизират кожните лезии, причинени от слънчева светлина, и действат като антиоксиданти.

Предимства и ползи на пептидите за кожата

Пептидите играят много важна роля в нашето тяло и са част от правилното функциониране на метаболизма. С напредване на възрастта обаче тялото ни губи този регенеративен капацитет и по кожата се появяват мимически линии. След 20-годишна възраст се генерира средно 1% по-малко колагенови пептиди всяка година, а на около 40 години производството им спира почти напълно. Пептидите се явяват като логичното решение за подмладяване на кожата. Основното предимство на тези молекули е, че те са изключително ефективни дори при ниски дози. Като натурален компонент на организма те действат директно върху кожата по естествен начин.

 

Колкото по-високо е производството на колаген, толкова по-млада изглежда кожата. Ролята на пептидите е именно да стимулират генерирането на колаген. Ето и другите ползи, които носят:

  • Тъй като са инхибитори на невротрансмитери, те карат мускулите да се отпуснат. По този начин видимо намаляват бръчките и мимическите линии, причинени от непрекъснатото движение на лицето;
  • Коригират признаците на фотостареене и успокояват възпалителните процеси в кожата, породени от слънцето;
  • Стимулират фибробластите, което увеличава производството на колаген с около 80%. Повишават нивата на еластинови влакна, кератин, фибронектин и хиалуронова киселина, а това подобрява хидратацията;
  • Повишават еластичността на кожата;
  • Омекотяват тена;
  • Антиоксидантната им сила неутрализира щетите, причинени от свободните радикали.

Кои типове пептиди се използват в козметиката?

Пептидите възникват от обединението на две или повече аминокиселини. Когато се групират повече от 50 аминокиселини, вече говорим за протеини. Броят на аминокиселините, свързани с пептидни връзки, определя видовете пептиди. В този смисъл откриваме олигопептиди (по-малко от 10 аминокиселини) и полипептиди (между 10 и 50 аминокиселини). В групата на олигопептидите влизат дипептиди, трипептиди, тетрапептиди, пентапептиди, хексапептиди и октапептиди. В зависимост от вида на използвания пептид могат да се извлекат различни ползи за кожата.

  • Пептидите, в които са свързани само две аминокиселини, се наричат дипептиди. Те са отговорни за стимулирането на ламинин и колаген тип IV, VII, XVII.
  • Трипептидите възникват от обединението на три аминокиселини. Може да се идентифицират и като “възстановяващи” или медни пептиди (GHK-Cu), тъй като се свързват с медните йони. Когато проникнат в дермата, те подсилват производството на колаген и подобряват клетъчните процеси. Имат антиоксидантно действие и ускоряват процеса на зарастване на рани.
  • Тетрапептидите се състоят от четири пептида и имат свойството да подобряват еластичността на кожата. В допълнение те инхибират загубата на колаген и стимулират производството му.
  • Свързването на пет аминокиселини в пентапептиди благоприятства за намаляването на бръчките, особено в областта на очите. Тази верига от аминокиселини участва в образуването на колаген и еластин в кожата.
  • Хексапептидите са сред най-важните в света на козметиката, защото обединението на шест аминокиселини ги превръща в инхибитори на невротрансмитерите. Това помага за спирането на мимическите линии. Тези молекули отпускат мускулите и възпрепятстват движението, което води до стягане на кожата и значително намаляване на бръчките. Най-често срещаните хексапептиди са аргирелин или аргирелокс.
  • Октапептидите приемат същите функции като останалите олигопептиди, като действат директно върху невротрансмитерите. Възникват от обединението на осем различни аминокиселини.

Как точно действат пептидите срещу бръчките?

Сред гореизброените пептиди има такива, които намаляват мимическите бръчки по същия начин, по който действа ботулиновият токсин (познат като ботокс).

Невротрансмитерите са вещества (молекули), които позволяват на информацията да “пътува” между различни неврони, както в мускулите, така и в жлезите. Те действат върху синаптичните връзки на невроните. Когато синапса е между неврона и мускула, този невротрансмитер се нарича ацетилхолин.

Комплексът от аргирелин или аргирелокс (хексапептиди) е отговорен за “улавянето” на ацетилхолина. По този начин информацията неврон-мускул се намесва и не позволява на мускула да се движи и бръчката изчезва. Мускулите се отпускат и по този начин кожата става по-гладка, както при инжектиране на.

Как действат биомиметичните пептиди?

Наричат се така, защото структурата им наподобява на пептидите, които се намират естествено в тялото. Те действат директно върху кожната тъкан. Този тип пептиди предпазват клетъчната ДНК от стареене и подпомагат възстановяването на клетките. Имат антиоксидантно действие и стимулират производството на колагенови влакна.

Използвани правилно, пептидите могат да бъдат мощни оръжия в борбата срещу стареенето. Те стимулират обновяването и регенерацията на клетките и са подходящи за всеки тип кожа. Направете място за продуктите, съдържащи тази полезна съставка, в ежедневната ви грижа за кожата и се възползвайте от предимствата ѝ.

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(13 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш