Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100 лв.

Ретинол / Retinol

Ретинол / Retinol

Има една съставка, която стимулира естественото производство на колаген и хиалуронова киселина, бори се с бръчките, намалява размера на порите и изсветлява петната. Възможно ли е да ни предложи още решения на проблеми, които търсим всеки ден? Може, и още как – запознайте с ретинола!

 

Какво е ретинол?

 

Това е витамин А под формата на козметичен актив. Той е част от семейство, наречено ретиноиди, които могат да се намерят на пазара в най-различни продукти, в които чистотата и концентрацията на съставката може да варира. Използва се в козметиката от около 40 години, първо като лечение срещу акне, а по-късно и срещу бръчки и пигментни петна.

 

Прилаган локално, ретинолът третира бръчките и пигментните петна, както и подобрява цялостната текстура и външен вид на кожата. Поради тази причина съставката присъства в много кремове, серуми и тоници за лице, които имат за цел да се борят с признаците на стареене и увреждане от слънцето (фотостареене).

 

В повечето козметични продукти тази активна съставка се съдържа в ниски концентрации, така че може да се прилага безопасно в домашни условия. Въпреки това, при някои хора с млада или по-чувствителна кожа употребата му може да бъде компрометирана, тъй като е възможно да се появи зачервяване или раздразнение.

 

Ползите от ретинола накратко:

  • Има висока ефективност срещу слънчеви петна и други видове хиперпигментация.
  • Намалява фините линии и бръчките.
  • Изглажда и изсветлява белезите, причинени от акне.
  • Стимулира производството на колаген, еластин и хиалуронова киселина – това подобрява стегнатостта, еластичността и хидратацията на кожата.
  • Регулира производството на себум.
  • Засилва клетъчния оборот – премахва мъртвите клетки, подобрява текстурата на кожата и стяга порите.

Как работи?

 

Ретинолът прониква в дълбоките слоеве на кожата, благодарение на лекото си молекулно тегло и стимулира производството на колаген и еластин. Това, което го прави непобедим, е, че подобрява и външния вид на горния слой на кожата. Той е от полза за регенерацията на клетките – мъртвата кожа бързо изчезва, а на нейно място се появява нова и по-здрава. Ретинолът обаче може да раздразни чувствителната кожа, затова трябва да се използва с повишено внимание, особено когато се комбинира с излагане на слънце.

 

Как се използва правилно козметика с ретинол ?

 

Продуктите, които съдържат тази съставка, обикновено могат да се използват от всеки тип кожа. Важно е обаче да се спазват някои основни препоръки, за да се предотвратят нежелани ефекти, като кожни раздразнения.

Проучете състава на продукта

 

Когато използвате козметика с ретинол, трябва да подхождате внимателно. Важно е да се запознаете с особеностите на въпросния продукт – концентрация на съставката, с кои активни съставки или продукти не бива да се комбинира, кое е най-доброто време за употребата му. 

Ефективността и действието му зависят от тези параметри, както и степента на дразнене, което може да предизвика. Важно е също да се прилага само малко количество (приблизително с размер на грахово зърно), за да се избегне зачервяване и дразнене на кожата.

 

Добавяйте ретинол постепенно в ежедневната грижа

 

Ретинолът е активно вещество, затова по-чувствителната кожа може да реагира. Ако вашият случай е такъв, специалистите препоръчват да го включвате в рутината си постепенно – използвайте го веднъж на всеки три дни при първите приложения, или като започнете с ниски концентрации, които да надграждате с времето.

 

Бъдете търпеливи и дайте време на кожата си да свикне.

 

Нанасяйте ретинола вечер

 

Препоръчително е продуктите с ретинол да се включат във вечерната грижа, тъй като това е времето, е което кожата активно се възстановява и регенерира.

 

Не пропускайте слънцезащитата

 

През пролетта и лятото е добре да изберете продукти с по-ниски концентрации на ретинол, тъй като той изтънява роговия слой, което прави кожата лесно податлива на слънчеви изгаряния.

 

Ето защо е важно, когато използвате козметика с ретинол, да нанасяте слънцезащитен крем с висок SPF през деня – 30 или 50. В някои случаи дори се препоръчва прекратяването на употребата на продукта от юни, а след края на лятото – към октомври, може да се използва отново.

 

С какви съставки не трябва да смесваме ретинола?

 

Бензоил пероксид и салицилова киселина

 

Ретинолът и популярните съставки за лечение на акне като бензоил пероксид или салицилова киселина не бива да се смесват, тъй като техните ефекти се елиминират взаимно.

 

Комбинацията им може да доведе до пресушаване на кожата и да предизвика дразнене, чувствителност и лющене. Затова по-добре заложете само на един от тези активи и действайте с него.

 

Алфа-хидрокси киселини

 

Може би си мислите, че ретинолът и алфа-хидрокси киселините (включително гликолова, млечна и лимонена киселина) могат да работят добре заедно, тъй като имат функцията да намалят фините линии и бръчките? Това не е така, защото тези съставки имат силни ексфолиращи свойства, които могат да доведат до зачервяване, дразнене и дори сухота и лющене.

 

С какво да комбинираме ретинола ?

 

Хиалуронова киселина

 

Ако използвате ретиноиди, може да сте забелязали, че кожата ви започва да губи горния си слой. Вследствие дермата става по-чувствителна или особено суха, така че трябва да добавите продукт към рутината си с хиалуронова киселина, за да предотвратите дразнене и да осигурите хидратация.

 

Слънцезащитен крем

 

Ако в рутината ви има продукт с ретинол, задължително е да използвате ежедневно (подчертаваме – ежедневно!) слънцезащитен крем. Ретинолът подобрява обновяването на клетките, а новопоявилата се кожа е по-податлива на UV лъчение. За да е максимално защитена, нанасяйте ежедневно (!) крем със SPF 30 или по-висок.

 

Ферулова киселина

 

Феруловата киселина е растителен антиоксидант, който подобрява свойствата на други витамини за здрава кожа и предпазва от увреждане от слънцето.

Когато се комбинира с ретинол, тя подсилва неговото действие още повече

Докато ретинолът работи за укрепване на кожата и придава блясък, феруловата киселина му позволява да проникне още по-дълбоко в кожата и да стимулира производството на колаген.

 

Витамини А, С и Е

 

Тези мощни антиоксиданти могат да работят заедно, за да направят тена още по-сияен. Добавянето на трите витамина към грижата за кожата ще предотврати разграждането на колагена.

 

Няма съмнение, че ретинолът е едно от най-мощните и ефективни средства против стареене в козметичната индустрия. Въпреки това, подхождайте внимателно към него, както към всяка друга съставка. Изпробвайте малко количество от продукта върху кожата си и ако след 24 часа няма нежелана реакция, може да го включите в рутината си.

 

Макар да е вярно, че лабораториите провеждат тестове върху козметиката преди да стигне до пазара – личната проверка е най-добрият начин да избегнете раздразнения и вие и вашата кожа да живеете в хармония и здраве!

Добре дошъл,

влез в личния си biotrade акаунт

Регистрирай се,

създай твоят нов акаунт

Вашите лични данни ще бъдат използвани, за да завършим поръчката Ви, за да Ви помогнем да използвате сайта ни по най-добрия начин за Вас и по други причини описани в нашата политика на поверителност.

Забравена парола

Изгубена парола? Въведи своето потребителско име или имейл адрес. Ще получиш на имейла препратка за възстановяване на паролата.

Sebomax HR капсули против косопад с Биотин, Цинк и Селен 30 бр.

(1 клиентски отзив)
25.50 лв.
стимулира растежа на косата

Sebomax HR стимулиращ тоник против косопад за мъже и жени 75 мл

(4 клиентски отзива)
33.60 лв.
Най-продавани

Acne Out възстановяващ крем SPF30 30 мл

(13 клиентски отзива)
31.90 лв.
25.52 лв.
Най-продавани
НОВА ФОРМУЛА

Melabel Forte изсветляващ крем за лице с тройно действие 30 мл

(9 клиентски отзива)
38.40 лв.

Твоята количка е празна

Продължи да пазаруваш